註冊 登入

蘋果終於炒左Retail chief及傳聞next CEO Angela

以前SJ 年年有新 innovation, 創做潮流, 不斷由人出發去吸引你換機

而家只係識跟風,人地大mon 佢又出大 mom;人地出三鏡頭,佢才出雙鏡頭;人地出左三防 N 年,舊年才出來;這 D 過氣野,以前 SJ 一定唔會拿出來做 main stage。

加上產品質素一年比一年差,係人人減價升 level 時加價.... Apple 真係收皮罷!

唔係 Photo stream 冇得搞,用6 千買部 Android 好過.....

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 qgal 於 2019-2-7 12:15 AM 發表

Apple 最大問題係自從教主走咗之後冇令人驚喜的突破,只係買一部快咗、大咗、薄咗嘅電話就未必人人都會換機!
iPhone 電池只有兩年壽命
又不能加 RAM
Icloud 有是廢物
iTunes 服務好,但付費有地域限制,美國音樂,App 不收日本信用卡
綜合來說,弊多於利
三叔手機也是很貴
寧願平平地買華為好過

My Audio: ぞにそにか cover (Lemon, Flamingo, Lovers, 君はロックを聴かない)
My Video: The Gifted
My Game: 大航海時代Online
My Book: 凡人修仙傳之仙界篇, 我真不是神仙
引用:
原帖由 daisukemoi 於 2019-2-8 12:09 PM 發表

iPhone 電池只有兩年壽命
又不能加 RAM
Icloud 有是廢物
iTunes 服務好,但付費有地域限制,美國音樂,App 不收日本信用卡
綜合來說,弊多於利
三叔手機也是很貴
寧願平平地買華為好過 ...
如果要買國產機
我情願支持小米,Oppo,Vivo,OnePlus
都唔支持華為😗
一間完全冇誠信可言既公司

引用:
原帖由 HenryLKL 於 2019-2-8 02:11 PM 發表

如果要買國產機
我情願支持小米,Oppo,Vivo,OnePlus
都唔支持華為😗
一間完全冇誠信可言既公司
詳細希望

我們只是第一次買了華為手機(兩年前)
不太熟悉有沒有甚麼黑歷史

My Audio: ぞにそにか cover (Lemon, Flamingo, Lovers, 君はロックを聴かない)
引用:
原帖由 Hung196108 於 2019-2-7 04:24 AM 發表

以前要加電池殻才頂到一日,而家唔駛,相對係薄左。
果粉邏輯是這樣的嗎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 daisukemoi 於 2019-2-8 02:29 PM 發表

詳細希望
我們只是第一次買了華為手機(兩年前)
不太熟悉有沒有甚麼黑歷史
華為:  快慢Ram, 廣告相用單反影當電話selfie, 3Dmark CPU造假被除名, 近少少就20Pro綠Mon gluegate

再講iPhone衰過咩野:  天線門, 6代台積電/三叔cpu, 電損耗就減慢cpu速度, 近少少就Xs intel modem有好多用家話有問題但又有D話無問題

iPhone 電池只有兩年壽命, 又不能加 RAM ---> 有咩電話唔係咁樣?
Icloud 有是廢物 ---> 你唔見左電話/ 電話壞左,換過部就一下sync返所有apps, 設定, 排位都廢?  
iTunes 服務好,但付費有地域限制,美國音樂,App 不收日本信用卡 --->以前記得可以外國itunes ac轉返收本地信用卡 (依家唔知仲得唔得) , 去買點數好呀,課金都課少D

引用:
原帖由 秒速五厘米 於 2019-2-8 04:19 PM 發表

華為:  快慢Ram, 廣告相用單反影當電話selfie, 3Dmark CPU造假被除名, 近少少就20Pro綠Mon gluegate

再講iPhone衰過咩野:  天線門, 6代台積電/三叔cpu, 電損耗就減慢cpu速度, 近少少就Xs intel modem有好多用家話有問題但又有D話無問題

iPhone 電池只有兩年壽命, 又不能加 RAM ---> 有咩電話唔係咁 ...
Icloud 最 pk 的是
換新機轉電話號碼,忘記 icloud 密碼,完全沒有方法補救
微軟帳戶,如果忘記密碼,可以用備份電郵,或用 SMS,都可以更改新密碼
Icloud 就不能夠

引用:
原帖由 daisukemoi 於 2019-2-8 03:28 PM 發表

Icloud 最 pk 的是
換新機轉電話號碼,忘記 icloud 密碼,完全沒有方法補救
微軟帳戶,如果忘記密碼,可以用備份電郵,或用 SMS,都可以更改新密碼
Icloud 就不能夠 ...
Seriously

https://support.apple.com/zh-hk/HT201487

引用:
原帖由 dicdicgum 於 2019-2-7 04:29 PM 發表

我6S upgrade 去7, 仲用的很開心。 我覺得近年iphone 已經比唔到我換機的理由。又貴。換機理由係電池退化同行的慢。 如果大部分人都好似我咁, Apple要執笠了 ...
所以蘋果要係電池度做手腳

引用:
原帖由 秒速五厘米 於 2019-2-8 04:34 PM 發表

Seriously

https://support.apple.com/zh-hk/HT201487
謝謝
等下班回家,試試看。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 月之民 於 2019-2-8 04:43 PM 發表

所以蘋果要係電池度做手腳
係電池做手腳,只係軟件上,係你發現之後可以即時降級,但華為呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2019-2-7 09:26 AM 發表

Xr 仲厚過 6s ,但就 cut 咗 3.5mm
當日出7 嘅時候話 cut 3.5mm 係因為要將 iPhone 造得更薄⋯⋯但根本無薄到

唔止iphone,而家好多機無左3.5MM之餘又唔見得薄左先搞笑

回覆 引用 TOP

自從Tim Cook上任後,iPhone就已經唔夠創新,剩係識得學人D嘢,都唔緊要,明白技窮,至弊仲要學得慢過人。
尤其係,個個已經解決咗瀏海問題嘅時候,佢哋仲堅持著自己認為好有特色啊瀏海。真係唔好成日話其他廠商抄哩抄路,人哋抄得嚟夠快手,夠醒目。
當然,以設計行業角度嚟講,抄人係唔啱嘅行為。

引用:
原帖由 wonghoilok2626 於 2019-2-10 11:11 AM 發表

自從Tim Cook上任後,iPhone就已經唔夠創新,剩係識得學人D嘢,都唔緊要,明白技窮,至弊仲要學得慢過人。
尤其係,個個已經解決咗瀏海問題嘅時候,佢哋仲堅持著自己認為好有特色啊瀏海。真係唔好成日話其他廠商抄哩抄路,人哋抄得嚟夠快手,夠醒目。
當然,以設計行業角度嚟講,抄人係唔啱嘅行為。 ...
FaceID個M字額 (射3萬點) 2017 9月出,  
半年後Oppo Find X 升降camera (射1萬5000點)
再一年候 2018 10月 Mate20ProM 字額 (射3萬點)

點個個已經解決?  你講緊水滴mon後面仲有指紋 , 定係屏下指紋呢?

引用:
原帖由 秒速五厘米 於 2019-2-10 01:14 PM 發表

FaceID個M字額 (射3萬點) 2017 9月出,  
半年後Oppo Find X 升降camera (射1萬5000點)
再一年候 2018 10月 Mate20ProM 字額 (射3萬點)

點個個已經解決?  你講緊水滴mon後面仲有指紋 , 定係屏下指紋呢? ...
我意思純碎係已經有更好方法隱藏鏡頭同聽筒。當然現有方法都最多只係過渡式解決方法。

而faceID正正就係Apple的其中一個阻礙,如你所提及,Apple當初搞唔掂屏下指紋所以跟人搞面部識別,後無疑問佢哋加快咗面部識別嘅發展。但正因如此,令到自己有所限制,而Apple不嬲擠牙膏咁,有方法解決都幾年後先比你,依然係保守態度,但人哋已經勇於踏前一步,勇於嘗試新嘅野。

Apple依家最需要係,自己整多D更爆的,如果做唔到,想往學習方向走的話,唔緊要,請佢哋學得快DD

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。