註冊 登入

keep永久號碼問題

keep永久號碼問題 E-mail 此主題給朋友

有個號碼用左差唔多20年,想轉號碼,但呢個號碼要keep住

問題如下
1.如用儲值卡,那張最便宜?可否收發SMS同通話?
2.如果想將個電話帶去上台做自動轉賬(因為怕將來唔記得充值),唔需要數據,
最平最平邊度?(我家下用緊CMHK keep都要成40元一個月

精選樓盤
上台keep no, 最平是聯通,$11全包

回覆 引用 TOP

轉年卡
Set提示每年充值一次
更化算!

IMC有隻轉台plan,$68可用一年,應該都夠平了吧⋯⋯

再唔係,轉去ClubSim,去旅行當數據卡一年用一次,都唔錯。(大前題係你個號碼齋keep唔駛飛線打電話)。

行不改名,坐不改姓,呂小布!
引用:
原帖由 U-Transit 於 2019-2-6 10:31 PM 發表

轉年卡
Set提示每年充值一次
更化算!

IMC有隻轉台plan,$68可用一年,應該都夠平了吧⋯⋯

再唔係,轉去ClubSim,去旅行當數據卡一年用一次,都唔錯。(大前題係你個號碼齋keep唔駛飛線打電話)。 ...
請問where is IMC ????

幾年前喺「鐘意動」買左張儲值卡,唔記得 $48 定$38,但凡180日或者儲值額過低,佢會經信用卡自動增值$50,由於只係比老人家傍身,通常都係180日增一次,一年都係大約$100,。如果驚唔記得可以用呢隻卡,我唔記得張卡叫乜名,樓主想用的話自己去門市問。

引用:
原帖由 青山醫院的病友 於 6/2/2019 21:16 發表

有個號碼用左差唔多20年,想轉號碼,但呢個號碼要keep住

問題如下
1.如用儲值卡,那張最便宜?可否收發SMS同通話?
既然用緊CMHK,那麼就轉用CMHK的儲值卡
一開始轉用就最低消費$100,之後每180日就至少充$50,就可KEEP號碼
可語音通話和SMS

(1)純keep 號碼唔用分鐘轉去 csl club sim。
(2)超低分鐘用量,轉去 csl hello,開卡$38,每半年增值$20。
(3)轉去3HK萬能年卡或IMC年卡,每年增值一次。(IMC只能通話及收短訊,不能發短訊、無留言信箱功能)

以上方法最好係插卡係舊機,或用雙卡機。

(4)去聯通官網上台申請積木plan,用信用卡轉帳。最平$11(如果無加價)。

引用:
原帖由 tommythumb 於 2019-2-7 12:35 AM 發表

幾年前喺「鐘意動」買左張儲值卡,唔記得 $48 定$38,但凡180日或者儲值額過低,佢會經信用卡自動增值$50,由於只係比老人家傍身,通常都係180日增一次,一年都係大約$100,。如果驚唔記得可以用呢隻卡,我唔記得張卡叫乜名,樓主想用的話自己去門市問。 ...
都要小心。我試過信用卡換卡轉左卡號碼,增值唔到,幾乎中招。

引用:
原帖由 青山醫院的病友 於 6-2-2019 22:48 發表

請問where is IMC ????
上網google有資料的

行不改名,坐不改姓,呂小布!

回覆 引用 TOP

月費聯通最平

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2019-2-7 04:35 AM 發表

(1)純keep 號碼唔用分鐘轉去 csl club sim。
(2)超低分鐘用量,轉去 csl hello,開卡$38,每半年增值$20。
(3)轉去3HK萬能年卡或IMC年卡,每年增值一次。(IMC只能通話及收短訊,不能發短訊、無留言信箱功能)

以上方法最好係插卡係舊機,或用雙卡機。

(4)去聯通官網上台申請積木plan,用信用卡轉帳。最平$11(如果無加價)。 ...
請問要超低分鐘,能極少量收+發SMS 或者單獨每個收費,
最好可以飛線(但飛唔到都得)

有咩推薦

引用:
原帖由 青山醫院的病友 於 2019-2-7 02:18 PM 發表

請問要超低分鐘,能極少量收+發SMS 或者單獨每個收費,
最好可以飛線(但飛唔到都得)

有咩推薦
我屋企人用 csl hello:mnp 開卡 $38 (內有$48),之後每半年增低$20(送多$10,即$30)。即第二年開始可以$40養一年。月費$2。

超低用量,養左幾年,儲落百幾餘額。留意返餘額可以射俾其他人,我網上見過其他人儲埋儲埋之後打個折賣出去。所以可能真係$40一年都唔使。

如果分鐘比較多既就3HK 萬能卡啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wolflady 於 2019-2-7 03:11 AM 發表

既然用緊CMHK,那麼就轉用CMHK的儲值卡
一開始轉用就最低消費$100,之後每180日就至少充$50,就可KEEP號碼
可語音通話和SMS
我都係咁keep no.😉

引用:
原帖由 qk4yy 於 2019-2-7 10:56 AM 發表

月費聯通最平
今日已登記,簽24個月,11蚊個月。👍

22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。