註冊 登入



打印

轉載 - [ 6S 將走入歷史 ]!傳 iOS 13 將放棄這 12 款老舊設備!

轉載 - [ 6S 將走入歷史 ]!傳 iOS 13 將放棄這 12 款老舊設備! E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
轉載 - https://tw.news.yahoo.com




距離蘋果的WWDC(蘋果全球開發者大會)還有一段時間,不過目前已經有許多與iOS13相關傳聞流出,且據網站報導,此次蘋果升級iOS13可能會拋棄一票老舊的蘋果設備,其中有6款iPhone也在名單中出現,讓不少果粉都相當無奈。

蘋果在2018年推出的iOS12並未替除任何一款可支援iOS11的款式,並且針對老舊設備的APP執行速度、鍵盤啟用速度等都有優化,因此大獲好評。不過據以色列網站《The Verifier》報導,若更新iOS13可能會有12款設備被排除在支援名單中。

而列出無法支援iOS13的設備包含:六款 iPhone(iPhone 5s、iPhone 6、iPhone 6 Plus、iPhone SE、iPhone 6s 以及 iPhone 6s Plus)、五款 iPad (iPad mini 2、iPad mini 3、iPad mini 4、iPad Air 以及 iPad Air 2),還有第六代 iPod touch。庫克在上季財報中公布,目前活耀iOS設備在全球高達9億台,若以上資料來推算,若更新iOS13釋出,可能會剔除掉一票老舊的iOS設備。

不過,據《macrumors》報導,該網站並無將跟 iPhone 6s 一樣採用 A9 處理器的第五代 iPad列入名單中,因此該消息受到質疑,且報導出來沒多久後,該網站又將iPhone SE、iPhone 6s、iPhone 6s Plus 列入「可疑名單」,而非確認的清單之中。至於iOS13到底可支援哪些設備,都需要等到蘋果正式發表才能確認。

不過對於iOS13的傳聞中,一名爆料蘋果消息很有準度的記者Mark Gurman曾指出,此版本會有一番大幅更新。他點出iOS13可能會納入全新的深色模式(dark mode);功能上,也將針對檔案管理、CarPlay 等角度有所更新,此外也會針對 iPad 主頁home screen帶來革新。最後,更具可看性的就是蘋果可能會在 iOS 13 當中加入全新的雜誌、影音訂閱服務。



熱賣及精選
唔信 如果iphone6s都收皮 咁ipad mini4,ipad pro第一代,iphone SE用家會好慘

估計停5s啦



6s同se都仲好多人用


iphone5 係咪已經停左?


[隱藏]
我有部6重係ISO11唔會比佢update


回覆 引用 TOP

Mini4同Ipod touch 6th AOS仲賣緊,點會iOS唔支援呀,未俾人鬧過咩,6s或之前的落左架就唔出奇。


回覆 引用 TOP

我SE, 6s plus, 7, 冇打算上13


Shit, 我仲用緊iPhone 6..又有機會買新嘢用


回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大角咀小麗導彈 於 2019-2-8 04:02 PM 發表

唔信 如果iphone6s都收皮 咁ipad mini4,ipad pro第一代,iphone SE用家會好慘

估計停5s啦
我都估最可能停5S,畢竟都5年幾6年了
至於6應該過到今關啦

唔好咁快停iPad air 1 呀



回覆 引用 TOP

[隱藏]
希望可以另大家換電話


回覆 引用 TOP

焗人換電話,但換去對手那邊



香港傳媒己死!新聞根本是故事!
都冇咩所謂既,我部iPhone 6都係放響車當ipod啫。


可是我 相信愛 我信異想才有日會天開
可是愛 我相信愛 就算一切都像獨白

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 superbatistutak 於 2019-2-8 04:29 PM 發表

iphone5 係咪已經停左?
停咗好耐,現在最舊還支援嘅係5s,我用緊!



回覆 引用 TOP

我用IP6S 今日冇啦啦叫我回復
機又UNLOCK唔到,又BACKUP唔到
我一直KEEP住用IOS 9.3.5 好流暢,唔知點



[隱藏]
我覺得呢段新聞唔可信,冇可能癈咁多機俾人鬧到癡肺


回覆 引用 TOP

 59 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]




重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。