註冊 登入

[疑問] 刷rom保平安?

刷rom保平安? E-mail 此主題給朋友

國產手機引人詬病係指有後門,但又係國產手機os寫得更人性化同好用。以此為背景,小弟請教下刷rom達人,想搞清楚個概念:

假設想硬件用外國手機,軟件刷國產rom﹐呢個混血兒個os係咪就無後門呢?

硬件同軟件級數都均等,強強聯合情況下 (e.g. 雙卡Sony XZ3手機 刷 雙卡小米mix2s rom)﹐係咪既安全(外國機) ,又實用(國產rom) 呢?

一直都有疑惑,唔知有無ching可以解答下。

後加:
純技術討論,學術研究,唔想引罵戰。
戴定頭盔先,我有用華為小米,都有用sony三星,明白就算係蘋果都會有後門風險。重點只係想知:刷rom﹐呢d rom 係咪乾淨到可以杜絕到後門或者其他惡意程式?定係rom入面都有可能有古怪?
thanks!

精選樓盤
引用:
原帖由 Profession奴 於 2019-2-10 01:00 AM 發表

國產手機引人詬病係指有後門,但又係國產手機os寫得更人性化同好用。以此為背景,小弟請教下刷rom達人,想搞清楚個概念:

假設想硬件用外國手機,軟件刷國產rom﹐呢個混血兒個os係咪就無後門呢?

硬件同軟件級數都均等,強強聯合情況下 (e.g. 雙卡Sony XZ3手機 刷 雙卡小米mix2s rom)﹐係咪既安全(外國機) ,又實用(國產rom) 呢?

一直都有疑惑,唔知有無ching可以解 ...
大人物,請教你什麼是後門?個後門有咩用?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Profession奴 於 2019-2-10 01:00 AM 發表

其實一般後門會係rom入面,所以你講嘅(刷國產Rom保安全) 基本上是矛盾的!相反國產機刷國際Rom反而係常見, 因為大陸rom通常無google服務框架(華為除外) ,加上預載咗好多香港人無用嘅大陸app, 所以通過刷rom從而更適合香港人用(如1+同時有內地同國際rom) 

有幾個rom幾好用 flyme,miui

!.!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 winglaw99 於 2019-2-10 11:15 PM 發表

其實一般後門會係rom入面,所以你講嘅(刷國產Rom保安全) 基本上是矛盾的!相反國產機刷國際Rom反而係常見, 因為大陸rom通常無google服務框架(華為除外) ,加上預載咗好多香港人無用嘅大陸app, 所以通過刷rom從而更適合香港人用(如1+同時有內地同國際rom)  ...
thanks師兄,明白晒
咁如果刷rom﹐一般情況下影相呢部分,硬件(像數) 同軟件(app) 會配合到嗎?
另外,刷左rom之後(eg. rom 係三星s9)﹐假設s9年中有得up到android 9﹐刷rom呢部手機係咪同樣得到升級?
唔該哂,我諗緊揾下有無鋪頭幫人刷rom。

引用:
原帖由 Profession奴 於 2019-2-11 09:46 PM 發表

咁如果刷rom﹐一般情況下影相呢部分,硬件(像數) 同軟件(app) 會配合到嗎?
另外,刷左rom之後(eg. rom 係三星s9)﹐假設s9年中有得up到android 9﹐刷rom呢部手機係咪同樣得到升級?
唔該哂,我諗緊揾下有無鋪頭幫人刷rom。 ...
刷咗非官方rom, 當然唔會接收到官方嘅升級啦!

回覆 引用 TOP

我擁有HTC hd 2和 三星note3,,兩部機
app,,刷核心,刷modem都得,,反正要怎樣玩就怎樣玩,,,。

引用:

刷機一般是指第三方rom,,,即是說某人或某團隊創作出來的rom,,,適用某牌子型號配置的手機,就是換另外一個操作系統的意思,,某些rom是可以升級,而且可以刷不同的google 任意版,,,
So,,講咁多,我的經驗是參考幾個網站,,,包括,机锋网,,,xda.com 。 rom包括 cyanogenmod 和 resurrection remix 團隊,,導引的recovery刷 TWRP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Profession奴 於 2019-2-11 09:46 PM 發表

唔該哂,我諗緊揾下有無鋪頭幫人刷rom。 ...
唔駛喺出邊鋪頭搵人幚你刷機啦,,賺唔倒錢,根本冇可能有人做,而且刷機技術深高,,我自己刷機不下一千次,都是自己鬧著玩,,幇同事刷機救磚,也沒收分文,我救過小米的紅米1a,,,Htc m8,,三星note3,,刷機真係好辛苦。

引用:
原帖由 酒店狂野的浴缸 於 2019-2-13 07:26 PM 發表

唔駛喺出邊鋪頭搵人幚你刷機啦,,賺唔倒錢,根本冇可能有人做,而且刷機技術深高,,我自己刷機不下一千次,都是自己鬧著玩,,幇同事刷機救磚,也沒收分文,我救過小米的紅米1a,,,Htc m8,,三星note3,,刷機真係好辛苦。 ...
有無可能刷一千次?刷ROM會越入部機總容量越少,一個OS都成1GB,唔會刷到好多次(仲要裝APP)。

引用:
原帖由 酒店狂野的浴缸 於 2019-2-13 06:33 PM 發表

我擁有HTC hd 2和 三星note3,,兩部機
app,,刷核心,刷modem都得,,反正要怎樣玩就怎樣玩,,,。
刷ROM有基本風險,唔係100%必成功,可能六七成機會。有時一刷即壞機,永久死亡。

引用:
原帖由 index3650 於 2019-2-13 11:40 PM 發表

有無可能刷一千次?刷ROM會越入部機總容量越少,一個OS都成1GB,唔會刷到好多次(仲要裝APP)。
ROM刷得多部機總容量會越少?真係未聽過,我架三星note3刷ROM超過100次,由Android 4刷到7,因為有啲app 7用唔到,噚日又刷翻去5,重有一架雙卡三星note 4,容量得16GB,刷機都超過60次,如果真係刷得多部機總容量會越少,咁應該一早玩完!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 index3650 於 2019-2-13 11:41 PM 發表

刷ROM有基本風險,唔係100%必成功,可能六七成機會。有時一刷即壞機,永久死亡。
冇咁嘅技術我就唔敢去刷機,,死磚我都救得翻,,怕咩嘢呀!

回覆 引用 TOP

通常刷rom得幾種原因
一 對自己手機操作模式唔滿意想刷第三方開發者
二 水貨機想刷國際版
三 死機入唔到主畫面 重入個軟件
後門既野對我黎講廢 你本身係香港有身份證已經有後門

回覆 引用 TOP

引用:

貪平愛國用家唔需要知 !! 知道都照買 。 吹咩 

☻👍

别再担心自己的位置被暴露了,只要你手机还有信号,运营商和华为就能知道你在哪。 对了,连你是打电话,看在线视频还是玩王者荣耀都一清二楚。 

http://bbs.nga.cn/read.php?tid=15361122&page=2&rand=520

附件

2019-2-19 11:39 AM

愛…愛是風 吹過去你留下一片雲
愛…愛是雲 帶走我們飄渺的月光
愛…愛是雨 雨落風吹雲卻難回頭

回覆 引用 TOP

19 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。