註冊 登入

想由iphone轉華為 不過

本主題由 chairman_palm 於 2019-2-10 09:22 PM 移動

想由iphone轉華為 不過 E-mail 此主題給朋友

首先我買咗一部 nova 4 試水溫
整體來講都ok
但有幾個問題

1)whatsapps delay 應該話好多通知都會延遲 唔知點解
2) 試過我拎朋友嘅mate 20 pro 我都係未接受到個螢幕嘅顏色 教嚟教佢嘅顏色都好唔自然
3) 個語音輸入好似好奇怪 唔係好似啲人講到勁siri好多咁
4) 我嗰部機同埋朋友嗰部機 影相嘅時候對蕉好慢 影一啲唔識喐嘅嘢係幾好 反映一啲識郁嘅嘢成日都會檬
5) 部機時快時慢有時好快有事就好似卡下卡下 開某啲嘅程式真係快 但係某一啲程式就會好慢 我懷疑佢係冇優化到 所以大嘅程式佢有優化到就好正常

我想等到佢出嘅p30換機 但980u真係唔係太好 始終都未追得上大廠嘅cpu
到底應該換咗機再等到時再換機定係直接等mate 30.....
iphone 始終於一刻整體上 都仲好好
不過睇得出華為嘅進步

精選樓盤
引用:
原帖由 沉睡小蛋 於 2019-2-10 05:36 PM 發表

整體來講都ok
但有幾個問題

1)whatsapps delay 應該話好多通知都會延遲 唔知點解
2) 試過我拎朋友嘅mate 20 pro 我都係未接受到個螢幕嘅顏色 教嚟教佢嘅顏色都好唔自然
3) 個語音輸入好似好奇怪 唔係好似啲人講到勁siri好多咁
4) 我嗰部機同埋朋友嗰部機 影相嘅時候對蕉好慢 影一啲唔識喐嘅嘢係幾好 反映一啲識郁嘅嘢成日都會 ...
其實你新轉Android 系統,唔熟悉華為,可以請教大家,而不是妄下結論。字裡行間好多不正確資訊,易產生誤導。

回覆 引用 TOP

所以我咪上嚟 打個問題出嚟
我點樣妄下判斷呢?
我直頭連手機都買來試

回覆 引用 TOP

Huawei 既cpu 如果你係新一代打機
真係可能未必比得上snapdragon
但日常工作 佢個系統係會自動調節性能
好不好就好睇你使用習慣

回覆 引用 TOP

WhatsApp 絕對無delay, 你要係電池setting set好背景活動

回覆 引用 TOP

4) 我嗰部機同埋朋友嗰部機 影相嘅時候對蕉好慢 影一啲唔識喐嘅嘢係幾好 反映一啲識郁嘅嘢成日都會檬 

兩部機同時同地影同一樣野?

回覆 引用 TOP

Nova 4 唔係Kirin970嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 沉睡小蛋 於 2019-2-10 05:36 PM 發表

整體來講都ok
但有幾個問題

4) 我嗰部機同埋朋友嗰部機 影相嘅時候對蕉好慢 影一啲唔識喐嘅嘢係幾好 反映一啲識郁嘅嘢成日都會 ...
whatapps delay可能系手機預設在某個慳電模式,當手機鎖屏時會自動斷數據同wi-fi ,導致whatapps delay,你可重設此慳電模式,使鎖屏後數據同wifi不斷

回覆 引用 TOP

正常行機 WhatsApp 係唔會有delay 

回覆 引用 TOP

1)whatsapps Iphone 我唔用,五年前己經討厭
2) mate 20 pro 同iphone 個mon 冇分别,大家都買人家貨
3) siri勁差,細路玩就差唔多, 用得siri就要畀時間電話有反應又話whatsapp會delay前言不對後語。
4) 影相點個mon啦,一味要快,冇腦先要快
5) 你用nova 呀,唔係P&mate 囉。
我想等? p30 定 40 定 50呀,用番ihpone 呀煩。
iphone 始終不能停止換ios firmware ,人地叫升級,iphone 叫改正,識唔架你,講呢啲。

我勸樓主都係離開呢一度
見到樓主想換機但係係咁俾人攻擊 見到都慘

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 浪漫周周 於 2019-2-10 08:52 PM 發表

1)whatsapps Iphone 我唔用,五年前己經討厭
2) mate 20 pro 同iphone 個mon 冇分别,大家都買人家貨
3) siri勁差,細路玩就差唔多, 用得siri就要畀時間電話有反應又話whatsapp會delay前言不對後語。
4) 影相點個mon啦,一味要快,冇腦先要快
5) 你用nova 呀,唔係P&mate 囉。
我想等? p30 定 40 定 50呀,用番i ...

喺香港工作上面一定用到whatsapp
既然想做主機咁有乜問題呢要用whatsapp
你根本冇解答到我問題不停攻擊我喺度呃人
我係真心將我嘅感受打出嚟睇下大家有咩意見
上面幾位師兄嘅嘢我試過解決咗我嘅問題
語音嘅嘢我意思係冇講到咁勁
影相好多時已經好多張先有一張靚
但我見啲人話要再貴啲嘅華為先會靚
所以我先考慮 黎緊出新既時候考慮入手
加上 emui 個手勢操作 我覺得都唔係太好

一味攻擊人冇腦
我一直話係個螢幕色水問題 唔知點解搞極都好似唔太理想
清晰度同光度都好滿意

引用:
原帖由 沉睡小蛋 於 2019-2-10 09:10 PM 發表

一味攻擊人冇腦
我一直話係個螢幕色水問題 唔知點解搞極都好似唔太理想
清晰度同光度都好滿意
我兩個平台都有用
iPhone嘅螢幕色水 的確比Android平台自然
但其實睇慣左唔會太明顯
加上唔可以否認嘅係iPhone 螢幕嘅色 係調校得幾好

其實我都好唔明白點解啲人入嚟討論一定要互相攻擊
平台要進步一定要互相學習 你有好嘅亦都有比唔上人哋

調教瑩幕色水

如果開左護眼膜式,就不能調教色水

附件

2019-2-10 09:27 PM

回覆 引用 TOP

24 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。