註冊 登入

想由iphone轉華為 不過

本主題由 chairman_palm 於 2019-2-10 09:22 PM 移動
護眼膜式

附件

2019-2-10 09:37 PM

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 沉睡小蛋 於 2019-2-10 09:07 PM 發表

喺香港工作上面一定用到whatsapp
既然想做主機咁有乜問題呢要用whatsapp
你根本冇解答到我問題不停攻擊我喺度呃人
我係真心將我嘅感受打出嚟睇下大家有咩意見
上面幾位師兄嘅嘢我試過解決咗我嘅問題
語音嘅嘢我意思係冇講到咁勁
影相好多時已經好多張先有一張靚
但我見啲人話要再貴啲嘅華為先會靚
所以我先考慮 黎緊出新既時候考慮入手
加上 emui 個手勢操作 我覺得都唔係太好 ...
樓主使咗錢講真話都比人插,大家都明咩事,樓主使用體驗不似預期,其實有幾個原因:

1. 華為手機透過強制停止後台程式運作省電,跟正常Android系統運作不一樣,造成通訊程式延誤什至不能正常運作,這亦是商務人士顧慮主因

2. 效能上華為手機所用「麒麟」處理器跟高通「驍龍」處理器有距離,跟萍果自行開發「仿生」處理器有更大距離

3. 手機程式開發一般為iPhone優化

4. 語音輸入、文字輸入iPhone一直做得唔錯,Siri更加同iOS系統融為一體,亦有針對中文作出強化

5. 至於畫面色調就因人、機而異

一分錢 一分貨係無講錯。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 沉睡小蛋 於 2019-2-10 09:07 PM 發表

喺香港工作上面一定用到whatsapp
既然想做主機咁有乜問題呢要用whatsapp
你根本冇解答到我問題不停攻擊我喺度呃人
我係真心將我嘅感受打出嚟睇下大家有咩意見
上面幾位師兄嘅嘢我試過解決咗我嘅問題
語音嘅嘢我意思係冇講到咁勁
影相好多時已經好多張先有一張靚
但我見啲人話要再貴啲嘅華為先會靚
所以我先考慮 黎緊出新既時候考慮入手
加上 emui 個手勢操作 我覺得都唔係太好 ...
你不如問人借部mate 10pro 用幾個月再講。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 假如中心的主席 於 2019-2-10 09:14 PM 發表

我兩個平台都有用
iPhone嘅螢幕色水 的確比Android平台自然
但其實睇慣左唔會太明顯
加上唔可以否認嘅係iPhone 螢幕嘅色 係調校得幾好

其實我都好唔明白點解啲人入嚟討論一定要互相攻擊
平台要進步一定要互相學習 你有好嘅亦都有比唔上人哋 ...
中肯👍🏻

回覆 引用 TOP

我用緊mate20pro
1,whatsapp吾覺有delay
2,mon顏色比較上蘋果係順眼啲,但無深入調整過而且我覺得都吾差,自己可以接受(我係綠屏換過螢幕的)
4,影相同意,影動態難捕捉,靜態夜景絕對靚
5,未發現有咁情況

總結黎講我暫時只玩食雞微信,上網頁睇影片等,用慣左覺得性價比都算值得既,有雙卡雙待,電量好過,又可以當usb用,an機又可以玩下破解app

回覆 引用 TOP

問題係樓主攞部成皮嘢嘅iphone和人地部三千幾的中檔機去比較…

回覆 引用 TOP

返大陸用唔到android機,用iphone都係最好

引用:
原帖由 chickenboy 於 2019-2-15 06:18 PM 發表

返大陸用唔到android機,用iphone都係最好
不明以上的意思 ?
我部 Mate8 用國內中移動卡,
Mate10 用香港中港數據卡,
國內被禁的所有網頁和 Whatsapp 用 Mate10 接收。幾年來一直沒問題,Whatsapp 也沒有 delay 情況出現 !

引用:
原帖由 RickyII 於 2019-2-16 12:15 PM 發表

不明以上的意思 ?
國內被禁的所有網頁和 Whatsapp 用 Mate10 接收。幾年來一直沒問題,Whatsapp 也沒有 delay 情況出現 ! ...
補充,二部也是港行機。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 RickyII 於 2019-2-16 12:15 PM 發表

不明以上的意思 ?
國內被禁的所有網頁和 Whatsapp 用 Mate10 接收。幾年來一直沒問題,Whatsapp 也沒有 delay 情況出現 ! ...
用中港卡就無問題

引用:
原帖由 chickenboy 於 2019-2-17 09:37 AM 發表

用中港卡就無問題
所以,你自己知道這不是 Andriod 或 ip 的問題,而是
- 使用手機的可支援那個網絡,及
- 數據卡
的問題 !?

有leica鏡頭喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 RickyII 於 2019-2-17 10:17 AM 發表

所以,你自己知道這不是 Andriod 或 ip 的問題,而是
- 使用手機的可支援那個網絡,及
- 數據卡
的問題 !?
用iPhone 起碼去到app store

樓主真係慘
華為機係公海質疑都吾得架
所以我情願用小米

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chickenboy 於 2019-2-19 11:29 PM 發表

用iPhone 起碼去到app store
之前提出問題是 Whatsapp delay 為主。
如果說生果有 App Store, Android 也有 Google Play. 
看不出這是什麼優點

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。