註冊 登入

P30 pro 初步用後感

本主題由 vw1968 於 2019-4-15 04:46 PM 設置高亮

P30 pro 初步用後感 E-mail 此主題給朋友

玩左成兩日,可以講下部P30 pro用成點。
相比mate 20 系列,除影相個part外,使用介面嚟講進步嘅幅度相當多。

1)終於有vowifi通話。
2)個屏幕aod可以有訊息icon顯示。(之前mate 20 pro個aod真係睇時間用.....)
3)有雙擊亮屏手勢。(叫足咁多年,都終於加返落去)
4)屏幕指紋可靠度高過mate 20 pro好多。
5)電量耐力已經好過mate 20系列,頂一日無難度。
6)NFC感應度強過mate 20.八達通或Google pay使用毫無問題。
7)部P30 pro屏幕發聲唔似之前小米mix聽電話就派街坊嘅情況,真正系自己聽,音質同傳統聽筒無分別。
8)5倍光學,10倍以及30倍混合變焦,確實是現時旗艦機攝影水準嚟講算是數一數二,而且用上是相當實用。

講完好,就講下弱點

1)個mon質素同色飽和度只能算是可用,談不上是好高質。雖及唔上一流水準,但未至於唔見得人兼要攞出嚟鞭屍。

簡單要求好mon嘅朋友,此機唔多合適。

2)成也變焦,敗也變焦。30倍樓下確實無敵手.......但一到50倍混合變焦,雜訊明顯較多。依我嘅角度是技術號召而已,實在要太多野配合(如腳架同場境)兼唔太實用

大概就是咁,結合上述改良部P30 pro不能話佢是影相特攻機,其實算是誠意之作,唔嫌偏貴價錢是入得過。

精選樓盤
貴為昅野神器,點都要影下。
例相一定有。

留名先!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 麥丁丁 於 2019-4-14 10:47 PM 發表

玩左成兩日,可以講下部P30 pro用成點。
相比mate 20 系列,除影相個part外,使用介面嚟講進步嘅幅度相當多。

1)終於有vowifi通話。
2)個屏幕aod可以有訊息icon顯示。(之前mate 20 pro個aod真係睇時間用.....)
3)有雙擊亮屏手勢。(叫足咁多年,都終於加返落去)
4)屏幕指紋可靠度高過mate 20 pro好多。
5)電量耐力已經好過mate 20系列 ...
中肯、同感。

回覆 引用 TOP

支持樓主,快d分享多d心得。
我要說服隻老虎唔用iphone

反而個mon我覺得好過Mate20p個mon,起碼P30p個mon好白。

引用:
原帖由 超人老豆 於 2019-4-14 11:00 PM 發表

反而個mon我覺得好過Mate20p個mon,起碼P30p個mon好白。
真係好睇人,自己問過身邊人,得出意見都好不一

中肯,50倍變焦我試過 真係唔係咁易 名多個實 ,但整體算係咁

好中肯

回覆 引用 TOP

未用過曲 mon, 好唔好用?mon 貼點貼?

丁丁意見收到晒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 麥丁丁 於 14/4/2019 23:02 發表

真係好睇人,自己問過身邊人,得出意見都好不一
用咗近三年 P9 Plus 我都終於換咗 P30 Pro!當然轉變好大,乜都覺得正好多。

至於個 mon,我覺得未至於差,普通用就唔太覺差,不過除眼鏡好近咁望(距離 1x cm)就會望到微粒,但之喺電話舖試玩同用咗一日都唔覺差。

但玩過多部旗艦機嘅用戶,應該會覺得差啲啲,我諗除咗係成本原因外,就係想 Mate 系可以有返一定價值,華為唔想 Mate / P 系一出嗰陣就即刻打殘另一個系列。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 寒冬肉肉樓盤 於 14/4/2019 23:07 發表

中肯,50倍變焦我試過 真係唔係咁易 名多個實 ,但整體算係咁
50X 好難對到焦,鏡頭搖來搖去咁,而且 zoom 得太遠,無乜幾可用得到。

去旅行應該 1x-2x zoom 已經夠用之餘亦保持到質素。

引用:
原帖由 宇宙野生的主席 於 2019-4-14 11:37 PM 發表

未用過曲 mon, 好唔好用?mon 貼點貼?
我對曲mon支術理解,純粹製造無邊框以及好揸手效果,如果以四五年前水準,真系唔要好過要(反光,誤觸)依家就問題不大,預期好唔好用,倒不如話理唔理解點解要曲mon會實際d?

所以唔會唔好用,貼呢樣野坊間技術進步左,軟貼外仲有UV玻璃貼選擇,貼合效果一流。要Google下唔太難知咩嚟

引用:
原帖由 x747x 於 2019-4-14 11:47 PM 發表

50X 好難對到焦,鏡頭搖來搖去咁,而且 zoom 得太遠,無乜幾可用得到。

去旅行應該 1x-2x zoom 已經夠用之餘亦保持到質素。
講得難聽d,50倍是卓頭野,一點都唔實用。所以30 pro用返專長嘅0至30倍變焦會啱用得多

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。