註冊 登入

蘋果高通大和解,5G iPhone可期

引用:
原帖由 BlueLeg 於 2019-4-17 01:51 PM 發表

其實對華為來說,原本此為一大機遇同Apple合作雙贏,如果成功就是中美兩大科技巨頭合作,可惜。
對唔住
我實在睇唔出華為係科技巨頭
科技巨頭唔係話有粒自主研發既SoC就係
除左呢樣野,佢既機根本冇乜特別
而佢粒SoC效能又唔係特別好
相反,講高科技
我反而覺得Oppo Vivo
舊年出既升降鏡頭更有睇頭
人地至少做到真正全面屏
華為?

精選樓盤
引用:
原帖由 HenryLKL 於 2019-4-17 06:52 PM 發表

對唔住
我實在睇唔出華為係科技巨頭
科技巨頭唔係話有粒自主研發既SoC就係
除左呢樣野,佢既機根本冇乜特別
而佢粒SoC效能又唔係特別好
相反,講高科技
我反而覺得Oppo Vivo
舊年出既升降鏡頭更有睇頭
人地至少做到真正全面屏
華為? ...
原來OPPO、VIVO同高通合作,5G手機即將推出,華為國內都有勁敵。

無什麼特別,好正常。呢個世界無一樣野喺獨有。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BlueLeg 於 2019-4-17 11:22 PM 發表

原來OPPO、VIVO同高通合作,5G手機即將推出,華為國內都有勁敵。
你眼中剩係得5G?
冇5G係唔係會死?
5G可以係高科技
但按目前行業既走勢
用得著咩?
全面屏都一堆廠商
搞到唔湯唔水
呢樣都未搞掂
又搞下一樣
會做得好?

回覆 引用 TOP

市場估計 Apple 向 Qualcomm 支付的專利授權費達 60 億美元

https://unwire.hk/2019/04/19/apple-qualcomm-estimated-settlement-terms/fun-tech/

Apple 與 Qualcomm 結怨多時,最近竟然奇跡和解,成爲科技界的一大新聞,雖然兩間公司都未有透露實際上用了多少錢和解,但有專家就估計 Apple 應該支付了達 60 億美元的專利費用。

來自 UBS 的分析師 Timothy Arcuri 指,Apple 今次支付的專利授權費包括之前兩年一直沒有繳交的累積費用,也是兩間公司不斷訴訟期間的爭議點。這個金額大概為 50 到 60 億美元之間,另外 Apple 也相信會為每部售出的 iPhone 支付 8 到 9 美元的專利費用。分析估計 Apple 今次支付的會比之前一直向 Qualcomm 支付的要多。

Apple 與 Qualcomm 至今仍然沒有披露實際上的金額,也不知道是哪家公司作出讓步。不過在和解消息公佈之後,Qualcomm 的股價曾經大幅上升接近四成,意味着他們未來將可以繼續壟斷手機網絡晶片市場。對消費者而言,大概關注的只是 Apple 未來轉用 Qualcomm 數據晶片之後訊號接收效能會否提升,以及何時會有 5G iPhone 出現吧。

千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。

現時持有:
(手機) iPhone 8,Galaxy S10e
(平板) iPad Mini 5,iPad Pro 12.9"
(電腦) Macbook Pro 13"
準備入手:Xperia 1
引用:
原帖由 lafy 於 2019-4-19 10:20 PM 發表

市場估計 Apple 向 Qualcomm 支付的專利授權費達 60 億美元

https://unwire.hk/2019/04/19/apple-qualcomm-estimated-settlement-terms/fun-tech/

Apple 與 Qualcomm 結怨多時,最近竟然奇跡和解,成爲科技界的一大新聞,雖然兩間公司都未有透露實際上用了多少錢和解,但有專家就估計 App ...
高通減價?之前每年最少收一百二十億喎⋯⋯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lafy 於 2019-4-17 07:32 AM 發表

好消息,我始終比較想iPhone用高通晶片。

https://www.newmobilelife.com/2019/04/17/qualcomm-vs-apple-settle-lawsuit/

蘋果高通大和解!未來 iPhone 全面用高通網絡晶片!

蘋果及高通今天突然宣佈中止所有法律訴訟,雙方全面和解。蘋果願意一次性付一畢費用給高通,換取多年的高通晶片供應以及授權其技術用於 i ...
蘋果同高通可以再次合作,是雙贏嗎?

引用:
原帖由 BlueLeg 於 2019-4-20 01:12 PM 發表

蘋果同高通可以再次合作,是雙贏嗎?
我覺得係,好過畀華為有機可乘

現時持有:
(平板) iPad Mini 5,iPad Pro 12.9"

回覆 引用 TOP

蘋果作風一定有令一家供應商,或者自行開發。

回覆 引用 TOP

睇嚟今年新iPhone仲係要用Intel...

https://www.newmobilelife.com/2019/04/26/intel-4g-modem-2019-iphone/

Intel:今年會為新 iPhone 提供 4G Modem

Intel 為 iPhone XS 提供 4G Modem,未知是否因為這原因,令 iPhone XS 在 4G 接收力上表現不佳,很多用戶對此感到不滿。雖然 Qualcomm 已跟 Apple 和解,但看來「遠水不能救近火」,2019 年推出的新 iPhone 已確定繼續用 Intel 的 4G Modem。

路透社記者 Stephen Nellis 在 Twitter 上發帖文,指 Intel CEO 說 Intel 會繼續在 2019 年生產 4G Modem,包括在今個秋季。而 Stephen Nellis 認為意思是今年的新 iPhone 仍會用 Intel 4G Modem。

事實上,日期 Intel 已宣佈退出 5G Modem 業務,主要原因是最大的客戶 Apple 已跟 Qualcomm 達成協議,並使用其 5G 技術,因此 Intel 退出 5G 業務。

現時持有:

回覆 引用 TOP

預左大和解架啦,華為要等執笠了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 133331628 於 2019-4-17 12:27 PM 發表

嘩慰後門有毒,不合正常人使用
孟晚舟又要入冊,華為等執笠

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lafy 於 2019-4-17 01:47 PM 發表

【Apple 走投無路,跪求 Qualcomm 求和解|Intel 宣佈退出手機 5G 晶片市場】

http://www.eprice.com.hk/mobile/talk/4544/212792/1/

呢幾個月 Apple 真係請網友食唔少花生,淨係睇佢點為咗 5G 嘅問題,四出求購晶片但無功而回,呢粒花生都已經夠哂和味~ 早前三星拒絕供應晶片予 Apple,又爆出華為願意 ...
三叔其實都係抵撚死的
想吊高來賣,最後咪連屎都無得食咯

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

44 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。