註冊 登入

蘋果高通大和解,5G iPhone可期

我之前都講咗,為防華為有機可乘,美國必定令高通、Apple講掂數,點知即刻搞掂。

精選樓盤
引用:
原帖由 秒速五厘米 於 2019-4-17 08:41 AM 發表

你估2019 iPhone 係唔係用Qualcomm modem呢?
我估有六成半機會,因為啲官司唔係話停就停,兩邊傾咗好耐了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2019-4-17 09:10 AM 發表

不會。
趕唔切
我估趕得切,因為早有預備。

回覆 引用 TOP

其實對華為來說,原本此為一大機遇同Apple合作雙贏,如果成功就是中美兩大科技巨頭合作,可惜。

引用:
原帖由 HenryLKL 於 2019-4-17 06:52 PM 發表

對唔住
我實在睇唔出華為係科技巨頭
科技巨頭唔係話有粒自主研發既SoC就係
除左呢樣野,佢既機根本冇乜特別
而佢粒SoC效能又唔係特別好
相反,講高科技
我反而覺得Oppo Vivo
舊年出既升降鏡頭更有睇頭
人地至少做到真正全面屏
華為? ...
原來OPPO、VIVO同高通合作,5G手機即將推出,華為國內都有勁敵。

引用:
原帖由 lafy 於 2019-4-19 10:20 PM 發表

市場估計 Apple 向 Qualcomm 支付的專利授權費達 60 億美元

https://unwire.hk/2019/04/19/apple-qualcomm-estimated-settlement-terms/fun-tech/

Apple 與 Qualcomm 結怨多時,最近竟然奇跡和解,成爲科技界的一大新聞,雖然兩間公司都未有透露實際上用了多少錢和解,但有專家就估計 App ...
高通減價?之前每年最少收一百二十億喎⋯⋯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lafy 於 2019-4-17 07:32 AM 發表

好消息,我始終比較想iPhone用高通晶片。

https://www.newmobilelife.com/2019/04/17/qualcomm-vs-apple-settle-lawsuit/

蘋果高通大和解!未來 iPhone 全面用高通網絡晶片!

蘋果及高通今天突然宣佈中止所有法律訴訟,雙方全面和解。蘋果願意一次性付一畢費用給高通,換取多年的高通晶片供應以及授權其技術用於 i ...
蘋果同高通可以再次合作,是雙贏嗎?

蘋果作風一定有令一家供應商,或者自行開發。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。