註冊 登入

新手, 第一次用華為. 剛出了P30-Pro

引用:
原帖由 MU592 於 2019-5-14 11:46 PM 發表

我想問邊度整出嚟啊個語音輸入

語音設置裏面識別設置揀粵語

回覆 引用 TOP

精選樓盤
講下好唔好用,心思思想買

引用:
原帖由 shun08 於 2019-5-15 09:06 PM 發表

仲有一個我老婆好鍾意嘅功能, 就係喺唔解鎖狀態 ,要部電話照到你本人,先至可以睇到信息內容,如果唔係自己拎上手,就只會見到有幾多條信息, 夠曬私隱。 ...
係咪即係人瞼解鎖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lwkandy 於 2019-5-16 11:27 PM 發表

唔識講呀...但我自己覺得OK好用...

沒有你, 贏你世界又如何.............

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 x747x 於 2019-5-15 10:33 PM 發表

我之前好多年都係用 Miles Leung 寫嘅輸入法,貪佢可以同時打到中英文。

不過而家習慣緊內置嘅 SwiftKey,貪佢可以將成個 keyboard 移高啲(底部變咗灰色)。因為而家嘅手機越來越長,個 spacebar 放喺畫面最底一來難撳,二來重心靠機底,被人撞到嗰陣手機較容易跌落地下。 ...
係呀,同埋得SwiftKey 先有clipboard. 可以睇返history搵野copy

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lwkandy 於 2019-5-16 23:27 發表

用开三星既
用开iphone既

要嘗試接受新事物了!
我就用華为用了4年
现在第三部,讚!!!

回覆 引用 TOP

今年一路心大心細s10+定轉I phone max,等到p30p出仲以為有驚喜,csl上手試機真係……上一代m10同p20p真係有驚喜,呢一代m20p同30p真係……華為下一代吳搞番好啲吳係真係好難買6-7k

引用:
原帖由 Super767 於 2019-5-18 04:13 AM 發表

今年一路心大心細s10+定轉I phone max,等到p30p出仲以為有驚喜,csl上手試機真係……上一代m10同p20p真係有驚喜,呢一代m20p同30p真係……華為下一代吳搞番好啲吳係真係好難買6-7k ...
你講三部我有齊
IPhone愈來愈退步,不過唔可能𨍭
因為用開Mac大部份朋友系iPhone .
副機之前有齊三星,Sony ,LG
用過Mate 8之後差不多全部新型號有齊,近期先Trade In 佐四分一。
三星由S6開始一部垃圾過一部。
S10+叫好小小,Note9真心垃圾不如。
反而Mate 10, P20完全好用
Mate 20 , P30又差了小小
只是一對比三星華為仲系贏幾條街。

手寫繁體字好煩啊,不如用語音輸入

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Super767 於 2019-5-18 04:13 AM 發表

今年一路心大心細s10+定轉I phone max,等到p30p出仲以為有驚喜,csl上手試機真係……上一代m10同p20p真係有驚喜,呢一代m20p同30p真係……華為下一代吳搞番好啲吳係真係好難買6-7k ...
其實p系我覺得好難有驚喜,佢d賣點未必個個啱用,而啱用嘅人就會覺得好用(例如p30pro嘅高倍變焦對我朋友工作完全係如虎添翼)
我覺得都係商務型嘅mate系好d, 始終都係整體性能提升

但如果你問我,我依然覺得iphone xs同s10+完敗比p30系列
真係唔駛比較…
p. s. ipxsm用家,同時都係以前三叔長註用家

回覆 引用 TOP

我都諗緊由S10+轉P30PRO 。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 聾少 於 2019-5-18 01:11 PM 發表

你講三部我有齊
IPhone愈來愈退步,不過唔可能𨍭
因為用開Mac大部份朋友系iPhone .
副機之前有齊三星,Sony ,LG
用過Mate 8之後差不多全部新型號有齊,近期先Trade In 佐四分一。
三星由S6開始一部垃圾過一部。
S10+叫好小小,Note9真心垃圾不如。
反而Mate 10, P20完全好用
Mate 20 , P30又差了小小
只是一對比三星華為仲系贏幾條街。 ...
冇左黑白鏡,細節真係輸左

共奴真係好煩,咩新聞都拉去政治,成日鬧話外國點點點,心理先平衡到。 

引用:
原帖由 KHH7711 於 2019-5-19 06:00 PM 發表

冇左黑白鏡,細節真係輸左
同意

引用:
原帖由 聾少 於 2019-5-19 06:03 PM 發表

同意
p20黑白相好正

共奴真係好煩,咩新聞都拉去政治,成日鬧話外國點點點,心理先平衡到。 

引用:
原帖由 KHH7711 於 2019-5-19 06:05 PM 發表

p20黑白相好正
P9黑白相有味道啲!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。