註冊 登入

中國移動今日發咩神經?爆格居然上唔到網

中國移動今日發咩神經?爆格居然上唔到網 E-mail 此主題給朋友

中國移動今日發咩神經?在商場入邊爆格但居然上唔到網!

要走出商場去空地才上到!

真係膠到!

附件

F6B7CFA5-554B-4748-8137-0A803C172D03.jpeg(82.11 KB)

2019-5-19 06:49 PM

66017ABB-3F9E-47E6-A86D-F9AF4D492C27.jpeg(59.51 KB)

2019-5-19 06:49 PM

精選樓盤
用speed test一樣連唔到

附件

123C33DE-A3D8-4601-BAF2-1A131104ADB1.png(106.42 KB)

2019-5-19 06:50 PM

43D32A65-8614-44F8-AF82-6ACA8B03186C.png(63.07 KB)

2019-5-19 06:50 PM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dark2012 於 2019-5-19 06:49 PM 發表

中國移動今日發咩神經?在商場入邊爆格但居然上唔到網!

要走出商場去空地才上到!

真係膠到!
其實你能否講多少少,該商場平常是否正常使用到?

我都覺得怪怪哋,手遊ark竟然連唔到,早2星期都仲得,想轉數記2m真無限,俾電腦玩d3,唔知得唔得

引用:
原帖由 Cool.com 於 2019-5-19 08:43 PM 發表

其實你能否講多少少,該商場平常是否正常使用到?
這個商場以前無出現過甘的case, 上網正常,就係今日出現甘的case,但打到電話,就係上唔到網.過左2粒鍾後正常返,可以上到網,估計係中國移動server果邊的問題,連接到去server,但連唔到出去Internet,好像屋企router甘,連到去router,但連唔到出去Internet.

引用:
原帖由 dark2012 於 2019-5-19 10:30 PM 發表

這個商場以前無出現過甘的case, 上網正常,就係今日出現甘的case,但打到電話,就係上唔到網.過左2粒鍾後正常返,可以上到網,估計係中國移動server果邊的問題,連接到去server,但連唔到出去Internet,好像屋企router甘,連到去router,但連唔到出去Internet. ...
按照你的情況,似乎係穩定性出現問題居多。

引用:
原帖由 hkdeejay 於 2019-5-19 09:16 PM 發表

我都覺得怪怪哋,手遊ark竟然連唔到,早2星期都仲得,想轉數記2m真無限,俾電腦玩d3,唔知得唔得
好似只可以手機用

上唔到網其實冇咩野,朋友介紹E間話打到電話就得!
E間傾電話來計,接收好好,唔會斷線

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lawlapkay 於 2019-5-20 02:02 AM 發表

好似只可以手機用
我上網睇返,唔俾tethering,好似真係唔得,用中移動玩咗d3好多年,因冇裝家居寬頻,1向都用手機分享玩,睇嚟真係得中移動可以。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Cool.com 於 2019-5-19 11:22 PM 發表

按照你的情況,似乎係穩定性出現問題居多。
請教 Ching 手機 如何 check 穏定性
謝謝🙏

引用:
原帖由 PFD 於 2019-5-20 12:06 PM 發表

請教 Ching 手機 如何 check 穏定性
謝謝🙏
穩定性呢樣嘢根本沒有一個十分科學的方式去,基本上都是憑個人感覺去評定的。
就以樓主的情況來説,根本沒有預計到當時會用不到的情況發生,但之後又用得到。呢類情況反映意見後,都好難做到嘢。

回覆 引用 TOP

呢幾日我用中移年卡都覺得有問題,初頭開卡用係無乜問題,呢幾日就覺得慢得多

回覆 引用 TOP

我諗真係台問題
以前都係長期中移動用家, 不嬲D訊號都係差差地
不過一路用開所以之前就無轉
但早排到左期心思思想轉下plan
轉左數碼通之後就無咩問題了

4.5g?

回覆 引用 TOP

reboot手機再connect試下
我間中都會咁,之前用CSL都會,不過轉左中移之後就密左

回覆 引用 TOP

33 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。