註冊 登入

會唔會因為停Google,而放左華為去?

講真呢幾年做得好好。

回覆 引用 TOP

精選樓盤
照用,反正google啲野我免得過都唔用。

引用:
原帖由 pqrdownloader 於 2019-5-21 12:34 PM 發表

照用,反正google啲野我免得過都唔用。
X2  有好多app反而只係係華為應用程式搵到, Google 已經好耐無用。

回覆 引用 TOP

no. 支持華為

回覆 引用 TOP

一定唔用,
無Utube睇, 唔通要人睇審查到七零八落既國內野
用開GMAIL做私人通訊, 轉左好煩. 又要從新搞通訊錄
無GOOGLE STORE 點貨金,
無GOOGLE PLAY 點 LOGIN 遊戲, 係咪要重頭再打嗰個game,
無Chrome 又要從新再BOOKMARK, 而且仲有好多password 會miss .
無GOOGLE DRIVE  又要從新再BACKUP ,
無GOOGLE MAP, 又要搵新方法CHECK 小朋友位置,
無GOOGLE 翻譯,點教小朋友煲冬瓜
仲有一大堆野用開GMAIL ACCOUNT 來認證,

日常生活, GOOGLE 已經不可或缺,
老老實實,梗係有其他嘢可以代替,但點解要買部新機返黎麻煩到自己攞苦嚟辛?
不過只係唔會買新型號, 舊型號好似無影響,

至於嗰啲什麼UPADTE 我返而唔CARE.

引用:
原帖由 會計界選民 於 2019-5-20 12:27 PM 發表

其實又唔係成日用Google map,其他功能如相機華為機都係頂級
雖然Google啲野有得用總會方便啲,但亦唔系無可替代。

回覆 引用 TOP

好多主要APPS 更新/安裝..在華為個apps gallery 都有.... 唔知這個情況將會因GOOGLE BANNED 而取消嗎?  

如果有用國行, 華為本身好似GOOGLE 有GE 佢都有....地圖, E MAIL, 華為PAY, browser等...

本身一直都無咩用GOOGLE 野, 除左CHOME, YOUTUBE, 所以影響不大, 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 new文 於 2019-5-21 07:03 AM 發表

華為本身有防毒,不需要買
有d人信唔過大陸野嘛,咁咪同佢地講,除左大陸野,好多國家都有出防毒for android

Blue is the colour!

回覆 引用 TOP

唔關GOOGLE 事,任總話用蘋果愛華為都可以,反正二手市場蘋果堅過華為,咁仲乜要咁堅持買華為呢 ?

別號:雷雨
引用:
原帖由 ONZ... 於 2019-5-20 01:39 PM 發表

安全更新不嬲都唔係Google推送 咪柒啦
咪就係囉,我成日睇唔明其他人寫乜鬼唔安全。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 adstan 於 2019-5-21 03:07 PM 發表

一定唔用,
無Utube睇, 唔通要人睇審查到七零八落既國內野
用開GMAIL做私人通訊, 轉左好煩. 又要從新搞通訊錄
無GOOGLE STORE 點貨金,
無GOOGLE PLAY 點 LOGIN 遊戲, 係咪要重頭再打嗰個game,
無Chrome 又要從新再BOOKMARK, 而且仲有好多password 會miss .
無GOOGLE DRIVE  又要從新再BACKUP ...
師兄講咗咁多,其實好易解决,只係點都要做多一重手續,自己决定可否接受。
幾乎所有APP,都有網絡版,開 Browser 再再 APP 就可以了,就算小弟可以下载,但好多 APP都唔會用安裝版,直接網有頁版雲端完成。
而且Google只停GMS,影响有限,最受影响其實係Google Pay,呢個一定同唔到,但亦係Google最想你用的!!!反而其他好易解决。
在歐洲,估計將來好快所有手機都唔會跟機有GMS,要用户自己下載,歐盟已明言唔可以出廠跟機打包,只係到時如果用户自己下載,Google會唔會只封華為手機?我個人估唔會,因為Google要Google pay 既收入。咁樣,Google即係表態阿媽係女人,而且美國目標又唔係手機,係5G infrastructure,你手機做到幾大都好,跟本無所謂。

唔會放棄,玩多幾個月先算,不過如果新機無Google Apps或最新Android 就當然不買啦

回覆 引用 TOP

大家準備買小米9吧!平靚正

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。