• 瀏覽: 14,503
  • 回覆: 60
引用:
原帖由 hkTmT 於 2019-6-19 09:42 AM 發表

台灣不少人說影相偏慢。希望不是 emmc.
泳香江今日有講:
未能完整繼承 U12+ 的頂級攝力,但 U19e 所拍攝的相片也有一定質素,加上支援自動 HDR 及 AI 模式,大部分場景 U19e 都可以輕鬆應付。

不過測試時就發現 U19e 的對焦速度偏慢,快門也有明顯的延遲,對比一眾搭載 48MP IMX586 的低、中階機,U19e 整體表現會被比下去。

泳香江總結:
作為 HTC 2019 年首作,U19e 整體來講是款表現平穩、但驚喜不大的手機,除了擁有 Snapdragon 710 的準旗艦級表現外,內置3930mAh 電池亦提供夠晒長氣的續航表現。

不過就算港版售價已經較台版更抵玩,但講到性價比的話,同樣搭載 S710 的 Nokia 8.1、Samsung Galaxy A8s 其實早已經跌價去到二千中左右,顯得獨家功能唔算多的 HTC U19e,定位上有點尷尬,有意入手的網友,可留意網絡商方面的優惠及贈品看看會否更划算。

http://www.ringhk.com/news/新機試玩-十九姨駕到-半透機背-htc-u19e-評測

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2019-6-19 02:12 PM 發表

emmc 係咩?好弱架?
如果簡單D解釋就係EMMC 單線程寫入寫出
UFS係多線程寫入寫出
平時用分別就唔會好大
見到最大分別會係睇相簿,EMMC會一檔檔開如果縮圖多咪一個個出
UFS就會一開就睇哂唔洗LOAD
因為個每秒READ WHITE EMMC5.1同UFS 可以差成100MB

引用:
原帖由 auyy 於 2019-6-19 02:13 PM 發表

姨派今日有講:
未能完整繼承 U12+ 的頂級攝力,但 U19e 所拍攝的相片也有一定質素,加上支援自動 HDR 及 AI 模式,大部分場景 U19e 都可以輕鬆應付。

不過測試時就發現 U19e 的對焦速度偏慢,快門也有明顯的延遲,對比一眾搭載 48MP IMX586 的低、中階機,U19e 整體表現會被比下去。 ...
LIE個價位PIXEL 3A都買到...V30+S835又買到...XZ2S845又買到...用SMT V40 S845都係2999....
S710既HTC...3288點搵到客路....

引用:
原帖由 比比11 於 2019-6-19 02:18 PM 發表

LIE個價位PIXEL 3A都買到...V30+S835又買到...XZ2S845又買到...用SMT V40 S845都係2999....
其他牌子就唔敢講 V30,V40就

引用:
原帖由 比比11 於 2019-6-19 02:07 PM 發表

係EMMC...同價有NOVA 4 同A8S都用UFS...HELP THIS COMPANY
姨派有測試出左講:
成日講最著重是 Random Write / Read 隨機讀寫速度,好影響手機操作感覺,15.41 MB/s 速度,會比三星同賣為嘅手機差不多。

再睇睇會影響日常操作嘅 Androbench (最後四個分數),其中 R.W / R.R (random write 及 random read), U19e 都比較高分,若果你用 U12 Life 都覺得好用唔窒,咁 U19e 應該給你近似體驗。

咁對比起同期對手呢?應該是 Samsung Galaxy A70 及 A60。A70 賣 $3098、A60 更平到 $2498。係 AnTuTu 跑分上相約,A60 甚至比較高分。而我哋比較重視嘅 Androbench  R.W / R.R (random write 及 random read)分數,三星兩子,都比 U19e 好。

可見 HTC U19e 係呢個價位,唔好會大優勢。

https://www.eprice.com.hk/mobile/talk/4542/213326/1/

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2019-6-19 02:24 PM 發表

LG機?有咩缺陷?
唔係缺陷! 係欣賞角度! 手機講音效既品牌,有邊間好生意? 唔識欣賞邊會好生意

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 比比11 於 2019-6-19 02:18 PM 發表

3a 唔係 670 4/64 咩。看似仲弱。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 auyy 於 2019-6-19 02:14 PM 發表

泳香江總結:
作為 HTC 2019 年首作,U19e 整體來講是款表現平穩、但驚喜不大的手機,除了擁有 Snapdragon 710 的準旗艦級表現外,內置3930mAh 電池亦提供夠晒長氣的續航表現。

不過就算港版售價已經較台版更抵玩,但講到性價比的話,同樣搭載 S710 的 Nokia 8.1、Samsung Galaxy A8s 其實早已經跌價去到二千中左右,顯得獨家功能唔算多的  ...
佢 EIS 但如果可以學到 pixel 3a 咁 HDR 水平。未必輸太多嘅。

回覆 引用 TOP

3000蚊買到s845... 邊個會買710
710只可賣2200左右。。。

回覆 引用 TOP

我想買都唔知在那裏買

引用:
原帖由 royso2008 於 2019-6-20 06:22 PM 發表

我想買都唔知在那裏買
數碼x獨家,或者上help this company 官網

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]