註冊 登入

Smart Octopus可能最早會喺beta出現

Smart Octopus可能最早會喺beta出現 E-mail 此主題給朋友

今日八達通公司發佈公告話 iphone & Apple Watch 的smart Octopus 話今年內推出!

我估八達通可能會喺更早時間會出現,因為如果要喺9月iphone發佈會公布,就唔會現在時間公布!唯一可能性,就係iOS 13 beta版要預早推出試用,所以惟有早2個月公布,方便推出beta版來debug....2個月時間,差不多

所以大家可以留意下一版iOS 13 beta4, 隨時可能有驚喜~

熱賣及精選
贊同

回覆 引用 TOP

未必
因為呢樣始終係有牌照,HKMA 未必會比 8達通攞班客去做白老鼠。
如果你係 8達通員工,或者 mtr 員工,咁樣可能內部有 beta 可以比你試,但8達通就唔會有 public beta

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2019-7-11 11:22 PM 發表

未必
因為呢樣始終係有牌照,HKMA 未必會比 8達通攞班客去做白老鼠。
如果你係 8達通員工,或者 mtr 員工,咁樣可能內部有 beta 可以比你試,但8達通就唔會有 public beta ...
內部應該實試緊⋯

不過iOS 13 beta,睇蘋果、八達通想唔想公開測試,如果要試八達通一定要開通server果邊,所以佢先會預早出通告。而且睇返日本,出咗 iOS 10.1 之後,Suica 在beta版都可以成功開通~所以不排除下個beta會有~

因為beta 先用到,用戶群唔多,HKMA都唔會話唔放嘅~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 呢個綠色腰部 於 2019-7-11 06:34 PM 發表

今日八達通公司發佈公告話 iphone & Apple Watch 的smart Octopus 話今年內推出!

我估八達通可能會喺更早時間會出現,因為如果要喺9月iphone發佈會公布,就唔會現在時間公布!唯一可能性,就係iOS 13 beta版要預早推出試用,所以惟有早2個月公布,方便推出beta版來debug....2個月時間,差不多

所以大家可以留意下一版iOS 13 beta4, 隨 ...
????咪癲啦正式版唔出出BETA版,真係咁既實俾人小爆

引用:
原帖由 七個進擊的妹頭 於 2019-7-12 06:00 PM 發表

????咪癲啦正式版唔出出BETA版,真係咁既實俾人小爆
Beta 係要developer account 先更新到,iPhone 好多功能都會先出beta, beta 即係測試版,係用來debug 用~~如果唔debug 就正式版推出,到時有問題就先係俾人小爆!

(現代程式編寫,都係先出beta來debug,然後先會發佈出式版,不單手機OS,仲有遊戲、app都會先出Beta版先)

快手

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 呢個綠色腰部 於 2019-7-12 09:45 PM 發表

Beta 係要developer account 先更新到,iPhone 好多功能都會先出beta, beta 即係測試版,係用來debug 用~~如果唔debug 就正式版推出,到時有問題就先係俾人小爆!

(現代程式編寫,都係先出beta來debug,然後先會發佈出式版,不單手機OS,仲有遊戲、app都會先出Beta版先) ...
都話呢類同錢有關嘅係唔會有 beta 咯!

好簡單,luanch 咗 developer  beta, 有 bugs 食咗客錢咁點?
商戶唔會識同你分咩係 developer beta 架!
你係咪逐間7仔,ok 落去同個阿嬸解釋?

用家 do 咗商戶埋數先知收唔到錢咁點?
do 唔到但扣錯錢,扣 double 錢咁點?

係咪想話比香港人聽,呢個樣野好廢叫你唔好用?
iOS 13 啲 bugs ,apple 自己都未搞掂!

你有無見過 3叔 smart octopus beta?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 呢個綠色腰部 於 2019-7-11 06:34 PM 發表

所以大家可以留意下一版iOS 13 beta4, 隨 ...
唔會, beta點會開個payment 功能
一陣出左事點算

全球首張8TB光碟
引用:
原帖由 yifeifei2 於 2019-7-13 03:58 PM 發表

都話呢類同錢有關嘅係唔會有 beta 咯!

好簡單,luanch 咗 developer  beta, 有 bugs 食咗客錢咁點?
商戶唔會識同你分咩係 developer beta 架!
你係咪逐間7仔,ok 落去同個阿嬸解釋?

用家 do 咗商戶埋數先知收唔到錢咁點?
do 唔到但扣錯錢,扣 double 錢咁點?

係咪想話比香港人聽,呢個樣野好廢叫你唔好用?
iOS 13 啲 bu ...
黑人問號?

第一,要裝developer beta版,首先要俾錢成為developer, 唔係咩人都咁容易裝到~

第二,如果唔beta版launch,唔通到正式版出先做debug? Beta 本身出來就係做debug ,而且用beta嘅developer 都知本身要承擔風險自己⋯⋯還有出得beta版,本身就已經去到運作到階段,最多只係個software 會跳出唔穩定咁解,有咩事就停server、停app運作~唔係困難事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 銀河網 於 2019-7-14 06:46 PM 發表

唔會, beta點會開個payment 功能
一陣出左事點算
唔beta 試? 咁正式版出事點算?
出beta 唔係用來debug, 咁仲咩出Beta?

Beta版,唔係個個都裝到,得少量人裝,有咩問題都係小範圍!如果正版先出,到正版有問題,就全部iPhone 手機都會出事~

引用:
原帖由 呢個綠色腰部 於 2019-7-15 02:21 AM 發表

Beta版,唔係個個都裝到,得少量人裝,有咩問題都係小範圍!如果正版先出,到正版有問題,就全部iPhone 手機都會出事~ ...
問題唔係你度呀!淨係諗你自己

你 do 咗,買咗野走,之後商戶收唔到錢咁點?
點樣揾你?點樣係你度扣返錢?你 sure 個個裝嘅街外人,地鐵都一定有佢地 update 聯絡,定揾到你?
你有無諗過,商戶無興趣去同你試 bugs?你無啦啦拉班客落水(商戶都係8仔啲客,唔係淨係你!)

你 developer 比錢係比 apple,定比地鐵呀?比 apple ,你咪 iOS 13 自己鍾意咪試飽佢囉

所以我一早咪講,唔係唔出 beta試,要試都係地鐵同8達通職員試!無街外人份!成日講 developer ,developer 係關apple 事,唔關地鐵事。

你講!香港有邊間銀行 apps ,係出 beta 叫自己啲客做白老鼠?

回覆 引用 TOP

仲有,試呢類 apps 。
係 set 一個獨立嘅server,同真正 server 運作獨立分開。試好晒各種情況,無問題先會搬落街。

到落咗街再好晒,之後先係 app store 上架

引用:
原帖由 呢個綠色腰部 於 2019-7-15 02:21 AM 發表

Beta版,唔係個個都裝到,得少量人裝,有咩問題都係小範圍!如果正版先出,到正版有問題,就全部iPhone 手機都會出事~ ...
就算Beta 試都唔會public beta,一定係close beta,就算你有developer ac,都唔係個個都有得玩
只有八達通 公司內部起一個test server 自己試, 你public beta試, 有問題唔係developer 個埋人有問題,係成個payment server 同商户都影響緊

你可以參考番上次三星出smart octopus, 係正式OTA 俾user 前,記者朋友係有得搶先玩,都係要參加當日smart octopus發佈會由職員當日現場裝beta apk試

全球首張8TB光碟

回覆 引用 TOP

22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。