[新資訊或文章轉帖] 「果粉」變咗心?iPhone忠誠度跌至8年來最低

本主題由 timchan1996 於 2019-7-23 11:11 PM 關閉

「果粉」變咗心?iPhone忠誠度跌至8年來最低 E-mail 此主題給朋友

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20190718/bkn-20190718160533219-0718_00842_001.html

一直以來,使用蘋果公司(Apple Inc.)的iPhone的「果粉」,被認為比Android手機用戶擁有更高的忠誠度。但據外媒引述一份研究報告顯示,iOS手機用戶的忠誠度8年來首次出現下降。

自2018年10月以來,BankMyCell收集3.8萬多名手機以舊換新交易用戶的數據,以追蹤手機升級周期中的Apple品牌忠誠度。

調查結果顯示,用新iPhone取代舊iPhone的用戶減少,26%的iPhone X用戶,以舊換新時會改換其他品牌的手機。相比之下,三星手機的用戶忠誠度更高,僅有7.7%的Galaxy S9在以舊換新時,會轉為使用iPhone,92.3%的用戶會繼續使用Android操作系統手機。

BankMyCell稱,iPhone的忠誠度處於2011年以來的最低水平,當年忠誠度為73%。而2017年則為iPhone用戶忠誠度最高的一年,願意繼續使用iOS設備的比率高達92%。

另外,截至今年6月第二季,搭載iOS的裝置佔美國手機銷售的36%,較去年同期下跌2.4%,Android手機銷售則按年增加2.5%,佔比上升至61%。

Apple將於今年秋季發布年度新款手機,是否能夠推出一些令人興奮的創新功能,還不得而知。值得留意的是,Apple首席設計師伊夫已經宣布將從公司離職,創辦自己的工業設計公司。

掛住食老本再忠心既粉絲都會心淡

熱賣及精選
應該係"炒粉"變晒心!

變晒三星粉,連底褲都要著三星

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 qgal 於 2019-7-19 02:19 PM 發表

應該係"炒粉"變晒心!
炒家勁CHEAP,信用卡積分都唔放過

回覆 引用 TOP

咁貴兼落後,好難唔變心,越忠心越傻仔。

回覆 引用 TOP

見到咁核突既iphone 11即刻轉會啦,仲等咩?

回覆 引用 TOP

普通貨色收超高價錢,你估全世界嘅果粉都係Terry孭。

回覆 引用 TOP

xs max個價錢已經好考驗果粉既忠誠度啦

設計師都頂唔順個基佬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 月之民 於 2019-7-19 11:22 PM 發表

xs max個價錢已經好考驗果粉既忠誠度啦
好花變心啦

回覆 引用 TOP

老實講,iPhone 最掂既係 iOS 只係差別愈來愈少。至於硬件呢?有可比性嗎?

利申:多年iPhone用家,但早兩三個月前已轉會去華為 P30。

回覆 引用 TOP

雖然而家用緊iphone x, 但係成日都心思思想轉, 係因為用慣咗, 驚好多嘢都唔習慣 所以一直都掙扎中。iphone 真係越嚟越貴 完全唔值得花咁多錢買部手機

引用:
原帖由 Kzimm 於 2019-7-20 10:27 AM 發表

雖然而家用緊iphone x, 但係成日都心思思想轉, 係因為用慣咗, 驚好多嘢都唔習慣 所以一直都掙扎中。iphone 真係越嚟越貴 完全唔值得花咁多錢買部手機
要用就用旗艦,保證半個鐘內上手,而且後悔轉得太遲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kzimm 於 2019-7-20 10:27 AM 發表

雙修用住先囉,開頭唔慣實有,咪睇下邊部啱自己

引用:
原帖由 kei928 於 2019-7-20 02:39 PM 發表

雙修用住先囉,開頭唔慣實有,咪睇下邊部啱自己
我都係雙修
一部i8+
一部s9+

57 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。