• 瀏覽: 18,911
  • 回覆: 39
  • 追帖: 1
隨着智能手機同質化嘅嚴重性,再去比拼跑分已經冇乜意義了,甚至連雷軍本人也講未嚟嘅手機打拼喺影相之間展開,所以無論系華為仲系蘋果,三星都已經開始打造更好嘅影相鏡頭,三星和華為P30Pro都已經進入了四攝鏡頭嘅時代,而iPhone11據講也將會採用頂級嘅三攝1200萬鏡頭,影相系手機嘅一大賣點,之不過除咗影相方面嘅創新之術之外,手機廠商也喺摸索一個全新嘅方案,未嚟將會圍繞折疊屏展開,並且5G手機也將要發布,如今也系倒計時4天,國內嘅首款5G華為手機將正式發布,佢就系5G版本華為mate20X。
呢款手機已經被預熱了將近半年時間,作為華為mate20嘅延續版本,5G嘅華為mate20X擁有很好嘅影相體驗,一樣系4000萬嘅像素鏡頭,能夠拍出細致入微嘅毛孔級別,相片喺畫質方面十分叻,還具備30倍嘅超級變焦功能,華為mate20X在外觀方面也具備很高嘅辨識度,後蓋萊卡浴霸三攝鏡頭設計喺國內也系首屈一指,幾乎搵唔到一樣嘅設計,所以拿喺手裡也顯得十分個性美觀,梗系更多嘅後生可能仲系偏向於華為p30系列嘅設計,之不過一些注重商務場所嘅中年男士,對華為mate20X嘅設計可能會更有好感度。
而為了增加華為mate20X嘅賣點,也系增加了5G網絡模塊,基於巴龍5000基帶嘅打造,配合麒麟980處理器,呢款手機已經拿到了中國郁嘅入網許可並且編號為001,喺實際嘅測試過程中其網絡嘅速度遙遙領先對手驍龍855嘅芯片,因此5G版本嘅華為mate20X嘅優勢不僅體依家5G網絡上,更系體依家佢頂級嘅做工和影相上,作為目前華為最高端品牌系列,5G 華為mate20X還會畀用戶配備一個觸控筆,能夠畀到一種三星note9嘅使用體驗,而屏幕材質則系三星嘅AMOLED屏幕,因此顯示效果也系業內頂級嘅,7.2英寸嘅大尺寸機身設計,也畀到了網友舒適嘅用眼環境,睇電影、睇電子書都很有優勢!
之不過從5G 華為mate20X嘅價格從目前曝光嚟睇很貴,作為國內首款嘅5G手機,因為其研發成本很高再加上5G模塊本身需要更高嘅成本,因此華為mate20X 5G版本據講價格將超過6500元,對於一般嘅用戶嚟講入手難度很高,價格高系5G華為mate20X嘅一個缺點,之不過除咗貴以外,華為mate20X還有一個棘手缺點,嗰就系暫時無法喺全國范圍內暢快嘅使用5G網絡,大家都知依家嘅5G基站還未完全建立,只有國內嘅一線頭部城市並且喺指定位置才體驗到了5G網絡,所以華為mate20X嘅5G版本更多像系一款象徵性意義嘅手機,實用性方面有待商榷!
再過4天,5G版華為Mate20X將要發布,可惜對於大部分人嚟講仲系很有入手難度嘅,而隨着iPhone11和華為mate30 pro嘅即將到嚟,小編也系強烈建議大家以觀望嘅方式去睇待呢款高價嘅5G 華為mate20X,作為國內嘅首5G手機,卻唔得喺全國范圍內嘆到5G網絡,因此和買一款4G嘅手機冇乜區咪,因此呢款5G華為mate20X除咗貴還有一個棘手缺點,就系無法真正實現方便嘅5G網絡體驗,而呢款新版本嘅華為mate20X電池容量還縮小到了4200mah,也仲系後蓋指紋,你哋覺得還有必要入手咩?等等華為mate30 pro更好吧!

巔峰對決 麒麟980/驍龍855/蘋果A12性能比拼
https://news.mydrivers.com/1/621/621134.htm

又貴又未用到5G,梗係睇定啲啦,個幾月前用4000幾買左二手國行mate20x 256GB,仲有保養到2020年2月,用左個幾月,又平又靚都唔知幾爽

等嚇mate30😁😁

回覆 引用 TOP

6500 又唔算好貴, 貴幾百一千十分合理

引用:
原帖由 J.S.Bach 於 2019-7-25 08:45 AM 發表

又貴又未用到5G,梗係睇定啲啦,個幾月前用4000幾買左二手國行mate20x 256GB,仲有保養到2020年2月,用左個幾月,又平又靚都唔知幾爽
差1000蚊可以買一手
你去買二手

每個男人都有 說不出的心碎
講左好多次,資料都有,有人仍然不明白。是雙芯片。 當沒有5G網絡時,會自動改用3G-4G網絡。

LG /三叔 5G手機都是一樣方法。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019/7/25 04:20 發表

巔峰對決 麒麟980/驍龍855/蘋果A12性能比拼
https://news.mydrivers.com/1/621/621134.htm
5G都唔係Kirin芯片。  是Balong5000

佢出得有佢理由,德國Vodafone下星期都5G出街,全套用哂華為,所以無依個問題,同時較偏地區,本身仲3G緊,所以一下子全變5G .

plan平到嘔。。

Et doucement, j'oublierai tout doucement
Je f'rai semblant doucement
En attendant ton retour, comme dans une vieille chanson d'amour

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 esprithk 於 2019-7-25 02:04 PM 發表

5G都唔係Kirin芯片。  是Balong5000

"喺實際嘅測試過程中其網絡嘅速度遙遙領先對手驍龍855嘅芯片,<==測試?? 有冇數據拎出嚟睇下呀

引用:
原帖由 南宮老人 於 2019/7/25 15:15 發表

"喺實際嘅測試過程中其網絡嘅速度遙遙領先對手驍龍855嘅芯片,<==測試?? 有冇數據拎出嚟睇下呀
都未夠機種,點會咁快出手機 5G vs 5G報告。

引用:
原帖由 esprithk 於 2019-7-25 03:30 PM 發表

都未夠機種,點會咁快出手機 5G vs 5G報告。
咪係咯,都未有機種何以知道呢?話明855芯片喎?

回覆 引用 TOP

對5G機黎講6500唔算貴

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 songsong17 於 2019-7-25 09:07 AM 發表

6500 又唔算好貴, 貴幾百一千十分合理
如果真係6500港幣
我諗我前日出部mate20x 出早左

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]