iphone換sim後自己send sms (已關imessage and facetime)

iphone換sim後自己send sms (已關imessage and facetime) E-mail 此主題給朋友

請問有無辦法阻止iphone在換sim後自己send sms?
我已關掉imessage and facetime

因為我有時候返大陸,換了大陸咭處理一些事情之後,再換返香港咭時就自己不知不覺咁send左一個漫遊sms,而我亦被電訊商收取了費用

我上網查過,有個話可以試轉左個sms center,但我輸入*#5005*7672# 只係出了錯誤

請問各位ching,有無辦法可以令iphone換sim後不會send sms?

謝謝

支持警方嚴正執法!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
我又冇咁嘅情況喔,我都係香港一張大陸一張,我有時係大陸用番香港張咭收發sms或者打電話都冇試過話自己自動send漫遊sms,你不如直接去你個運營商嘅店問問好過,漫遊我記得幾貴下

同埋你電話個數據漫遊唔開,按道理係唔會有費用產生

我試過係香港換大陸卡
佢自動發短信 收我大陸卡漫游費
之後我都盡量避免喺香港換張大陸卡

引用:
原帖由 半空真空的香腸 於 2019-7-29 09:24 PM 發表

我又冇咁嘅情況喔,我都係香港一張大陸一張,我有時係大陸用番香港張咭收發sms或者打電話都冇試過話自己自動send漫遊sms,你不如直接去你個運營商嘅店問問好過,漫遊我記得幾貴下 ...
咁可能你個電訊商包左漫遊sms,換咭後自己send sms,我上網check過,也問過蘋果,係因為你換咭,佢要send sms去apple認證

漫遊sms,每個收左我3.5,我第一個月唔知,不過我又唔係成日上大陸,都收左我14蚊,第二個月以為關左imessage and facetime就無事,點知都收左我一個sms錢...

支持警方嚴正執法!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 半空真空的香腸 於 2019-7-29 09:26 PM 發表

同埋你電話個數據漫遊唔開,按道理係唔會有費用產生
sms唔關數據事的

支持警方嚴正執法!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ape023 於 2019-7-29 10:15 PM 發表

我試過係香港換大陸卡
佢自動發短信 收我大陸卡漫游費
之後我都盡量避免喺香港換張大陸卡
係囉,你同我一樣,不過掉轉,你嚮香港換大陸咭,我就返大陸換香港咭

咁你有無去研究一下點樣避免?如果避免唔到,就好麻煩架喎...

支持警方嚴正執法!

回覆 引用 TOP

上網check過 佢好似會自動send短信去信息中心 交換一些資料

回覆 引用 TOP

可以更改訊息中心號碼
但咁做有啲台仲衰多兩錢重,因為send唔出,所以不斷send,不斷收錢

回覆 引用 TOP

電信商賤格,無計
每次換sim
iphone都會自動發一個信息,係imessage相關程序
無方法禁止

好多公司都唔會收錢,但個別公司會變錢

引用:
原帖由 ezkeeper2014 於 2019-7-30 09:09 PM 發表

電信商賤格,無計
每次換sim
iphone都會自動發一個信息,係imessage相關程序
無方法禁止

好多公司都唔會收錢,但個別公司會變錢
唉!

支持警方嚴正執法!

回覆 引用 TOP

我由頭到尾都無玩imessage也沒開通,也經常換大陸卡,一年都會有幾次國際sms, $3 ,所以每次換卡都要好小心

回覆 引用 TOP

弱智原來真係有樣睇 👇 呢D咪係智力將軍囉 【入毒果帖即按 GG   你我可做到】 🙅‍♂️🏷💩

引用:
原帖由 抗毒果勇士 於 2019-7-31 05:38 AM 發表
https://www.igeeksblog.com/how-to-force-a-message-to-be-sent-as-sms-and-not-imessage/

做相反的,有無試過....
睇左,佢好似係教你如果用imessage的時候,但收件者不在imessage,iphone會自動轉用sms <—- block呢樣野

支持警方嚴正執法!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。