• 瀏覽: 13,004
  • 回覆: 64
  • 追帖: 15
我也同你一樣, 用緊3家居寬頻, 夜晚非常不穏定, 速度慢

回覆 引用 TOP

我住灣仔唐樓, 用電話卡代替家居寬頻上網都2~3年.
頭1年用CSL$4XX用量皇, 係最爽既1年, 打機做乜都順, 每月平均用7XGB數據.
後2~3年轉用SMT超平既無限上網PLAN, 完全沒有了打機XD 在家只用YOUTUBE, 呢張卡對比CSL貴卡好大分別, 上網有時候係會不太順. 都係果句, 一分錢一分貨
不過由6月示威開始, 就睇得出SMT呢個台會受到影響到(又或者可能係被影響, 我沒有研究)
我住好近地鐵, 只要當日灣仔有示威, 我呢張上網卡會幾乎完全上唔到網(尤其係示威的晚上, 好似封左網咁), 但係我手機張3卡, 係全日完全無問題. ANYWAY, 我沒有深究咩問題, 手機上到救到命OK.

回覆 引用 TOP

話說我都係唐樓 SSP區
為左打機 簽左CXL 用量皇
但是每次去到月底於高峰時間 (20:00 -23:00)
成日連1MB 都冇, 來緊1月到期就CUT左佢

之前就買14日卡 40元 7GB 有21MB
實際出來都有10MB 左右,果陣就就住用 一個月用20G
後來轉左用量皇 就 洗大左 一個月50G

根據個人經驗, 如果想有穩定速度,
買卡/上台, 唔好理果D咩 無限PLAN,
要睇佢一個月有幾多G 之後限速,
因為就算係加錢參加什麼真無限PLAN 都好,
實際出來係高峰時間都係慢左好多
(用得真無限就唔會係預爆左數後只是用下WHATS-APP)

回覆 引用 TOP

離島使用

而家用緊CSL, 加用量皇無限上網 $232,
主要係經 4G router睇mytvsuper盒,
FUP之後跌到1~2Mbps, 睇mytvuper就pk啦,

最近3個月好咗D, 上番7~8Mbps, 睇mytvuper唔會轉圈,
一個月用到 200~300GB

反正 Sunmobile 都係同一個網絡(csl), 上到7~8Mbps就ok
$120+18, 21M 無限量(5G FUP), 想試下, 平好多!

smt 光纖寬頻快唔快?

終於在前幾日用完張30Gb鴨聊隹,改用abcMobile,果然真有天淵之別,就像從地獄回到天堂一樣,相信在今年內也不會再用鴨聊隹或kabayan,儘管它們是市場上最便宜的選擇,每月只需要多$5~10,就可以“脫苦海”。

我岩買左隻5g蛋配合csl用量王,之前幾年用huawei wifi  pro 2配合SMT用左幾年~唐樓的痛苦~最近發覺我住果度,華為mate30 pro 5g手機收到csl 5g信號~但系呢段時間又只收到4g+,應該都測試緊,來緊有得用~

引用:
原帖由 ricky1238 於 2020-2-18 01:23 PM 發表

離島使用

而家用緊CSL, 加用量皇無限上網 $232,
主要係經 4G router睇mytvsuper盒,
FUP之後跌到1~2Mbps, 睇mytvuper就pk啦,

最近3個月好咗D, 上番7~8Mbps, 睇mytvuper唔會轉圈,
一個月用到 200~300GB

反正 Sunmobile 都係同一個網絡(csl), 上到7~8Mbps就ok
$1 ...
個別位置收得強弱吧? 我用緊CSL 過左FUP 睇片都唔覺有問題, 測速好少見得1-2M

回覆 引用 TOP

唔同人唔同地點有唔同經驗。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一個字頭的誕生 於 2020-2-18 05:40 PM 發表

smt 光纖寬頻快唔快?
ok架,smt系用hkbn個台

回覆 引用 TOP

好貼收藏

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wahcli 於 2020-2-18 09:47 PM 發表

終於在前幾日用完張30Gb鴨聊隹,改用abcMobile,果然真有天淵之別,就像從地獄回到天堂一樣,相信在今年內也不會再用鴨聊隹或kabayan,儘管它們是市場上最便宜的選擇,每月只需要多$5~10,就可以“脫苦海”。 ...
C兄,請問abc如何好用法?願聞其詳~

所有留言,只代表個人意見,並非攻擊讀者。
引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-3-26 01:02 PM 發表

C兄,請問abc如何好用法?願聞其詳~
abcMobile,全面行21Mbps,又是用csl網絡,死機、斷線次數不多,價錢亦便宜,絕對比得上大公司的儲值卡。

引用:
原帖由 wahcli 於 2020-3-26 02:03 PM 發表

abcMobile,全面行21Mbps,又是用csl網絡,死機、斷線次數不多,價錢亦便宜,絕對比得上大公司的儲值卡。
呢隻卡是年卡嗎?無限任用?鴨記賣幾$?

所有留言,只代表個人意見,並非攻擊讀者。
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]