• 瀏覽: 13,005
  • 回覆: 64
  • 追帖: 15
引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-3-26 02:09 PM 發表

呢隻卡是年卡嗎?無限任用?鴨記賣幾$?
abcMobile有年卡,20+2Gb,鴨記賣$80~90左右。

引用:
原帖由 wahcli 於 2020-3-26 02:24 PM 發表

abcMobile有年卡,20+2Gb,鴨記賣$80~90左右。
謝,我都試下用~

所有留言,只代表個人意見,並非攻擊讀者。

回覆 引用 TOP

樓主用過咁多咭丶我反而從日數丶用量丶速度中找不到一個平衡丶吾知那張較佳

引用:
原帖由 不基熱情的獅子 於 2020-3-26 03:00 PM 發表

樓主用過咁多咭丶我反而從日數丶用量丶速度中找不到一個平衡丶吾知那張較佳
其實這也是現實的反映,基本上沒有一張特別好,但也沒有一張特別差。所以最終都可能是用價錢決定。
此外,當然亦要有後備,以防萬一有個別網絡失效,也可以即時有其他代替品,不致馬上失聯。
另外,用4G router還有一個好處,就是不需要長插“濕電”,有一晚整座大廈停電,所有寬頻、電視即時停止,但我仍然可以用notebook上網,不影響日常生活。

引用:
原帖由 wahcli 於 2020-3-26 09:48 PM 發表

其實這也是現實的反映,基本上沒有一張特別好,但也沒有一張特別差。所以最終都可能是用價錢決定。
此外,當然亦要有後備,以防萬一有個別網絡失效,也可以即時有其他代替品,不致馬上失聯。
另外,用4G router還有一個好處,就是不需要長插“濕電”,有一晚整座大廈停電,所有寬頻、電視即時停止,但我仍然可以用notebook上網,不影響日常生活。 ...
我唔識嘢,router係點樣運作架??

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-3-26 09:59 PM 發表

我唔識嘢,router係點樣運作架??
4G router內有卡槽,可以插入一張sim卡,情況有如一部手機。
開機後,router就會直接將4G數據轉為wifi訊號,傳給其他接收器使用,接收器可以是一部手機、平板、notebook或一般電腦。當然亦可以相反運作,將接收器發出的指令、數據等資料變成4G傳到網上,這就是上網過程。等同手機的hotspot功能。所以簡單來說,4G router其實只是一部沒有通話功能、沒有畫面的手機,只負責數據出入來往。

引用:
原帖由 wahcli 於 2020-3-26 10:20 PM 發表

4G router內有卡槽,可以插入一張sim卡,情況有如一部手機。
開機後,router就會直接將4G數據轉為wifi訊號,傳給其他接收器使用,接收器可以是一部手機、平板、notebook或一般電腦。當然亦可以相反運作,將接收器發出的指令、數據等資料變成4G傳到網上,這就是上網過程。等同手機的hotspot功能。所以簡單來說,4G router其實只是一部沒有通話功能、沒有畫面的手機,只負 ...
華為4GRouter可以接駁室內電話

回覆 引用 TOP

簡單D講,即係將一條無線網絡分享給多部devices上網,有無理解錯誤??

咁情況下,電訊公司會發覺你數據用量大增,而做嘢嗎??

引用:
原帖由 wahcli 於 2020-3-26 09:48 PM 發表

另外,用4G router還有一個好處,就是不需要長插“濕電”,有一晚整座大廈停電,所有寬頻、電視即時停止,但我仍然可以用notebook上網,不影響日常生活。 ...
第一 Sim Card上網幾快大家明!
第二唔用火牛啲Pocket WiFi你粒電一年打柴!
第三 Pocket WiFi , 4G Router幾$你自己可以諗下

引用:

大廈停電仲上網?
我第一時間打電話叫人整!

引用:
原帖由 U+5G 於 2020-3-26 10:55 PM 發表

第一 Sim Card上網幾快大家明!
第二唔用火牛啲Pocket WiFi你粒電一年打柴!
第三 Pocket WiFi , 4G Router幾$你自己可以諗下
1. 上網幾快就要看當時網絡,一般超過10Mbps就與寬頻分別不大,因為我不看live video。
2. 我有一部4G Pocket WiFi已經用了超過兩年,每隔1日或1日半就要充電一次,至今電池仍運作正常,絕無“打柴”跡象。另外,我亦有一部windows平板電腦,亦差不多每日都充電一次,用了六年,電腦屏幕及鍵盤已壞了,但電池仍完整無缺,損耗不超過10%,所以我相信現時的電池已改良了不少,不再如以往般差。再者,router的電池是可以換的(如舊式nokia電話電池),所以亦不會有大問題。
3. 我有兩部4G Router,一部$6xx,另一部$3xx,比手機還便宜。有什麼問題?

引用:
原帖由 U+5G 於 2020-3-26 10:56 PM 發表

大廈停電仲上網?
我第一時間打電話叫人整!
大廈電錶房跳制,管理處自然有人處理,何需要我出手!

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-3-26 10:55 PM 發表

簡單D講,即係將一條無線網絡分享給多部devices上網,有無理解錯誤??

咁情況下,電訊公司會發覺你數據用量大增,而做嘢嗎??
我用年卡及其他儲值卡,數據不是無限,有幾多就用幾多,電訊公司不會理會。
況且一個月15GB,平均每日只是500MB,怎算多?
當然其他人會有其他用法,我不知亦無須理會。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wahcli 於 2020-3-27 01:15 AM 發表

大廈電錶房跳制,管理處自然有人處理,何需要我出手!
咁我好好彩唔會住你啲大廈
哩個世界仲有大廈停電
你都好可憐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wahcli 於 2020-3-27 01:13 AM 發表

1. 上網幾快就要看當時網絡,一般超過10Mbps就與寬頻分別不大,因為我不看live video。
2. 我有一部4G Pocket WiFi已經用了超過兩年,每隔1日或1日半就要充電一次,至今電池仍運作正常,絕無“打柴”跡象。另外,我亦有一部windows平板電腦,亦差不多每日都充電一次,用了六年,電腦屏幕及鍵盤已壞了,但電池仍完整無缺,損耗不超過10%,所以 ...
10Mbps叫上網
可憐
我屋企用緊手機卡上都80Mbps已經叫慢
用固網寬頻係900Mbps以上

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]