• 瀏覽: 15,850
  • 回覆: 151
  • 追帖: 29
我覺得用呢個方法仲簡單,唔使用電腦,先用舊手機下載zip file,然後經 otg抄落手指度, 新機買返嚟第一件事先升級最新版firmware, 之後插個0tg手指跟住條片做就得, 真係十分鐘就搞掂!

https://youtu.be/a4r9Fzi1w9c進入香討影片區

熱賣及精選
除咗android pay之外,基本上所有google嘅應用程式都可以正確使用

附件

Screenshot_20191109_122408_com.huawei.android.launcher.jpg(113.66 KB)

2019-11-9 12:26 PM

我係 mate 30, 網上銀行理財apps,我試咗幾間都可以正常使用, 中銀及citibank支援指紋認證,暫時匯豐用唔到指紋, 但可以用密碼登入!
whatsapp都可以正常使用,收信信息絕對冇延遲,也可以備份上google雲端 !
八達通apps都可以使用!
其他例如google map及youtube全部都正常使用,Google map定位都冇問題!

附圖証明不是打手!

缺點:
暫時發現 Android10用唔到電話錄音, 所有電話錄音apps都唔支援!

附件

Screenshot_20191109-124623_Gallery.jpg(96.32 KB)

2019-11-9 12:49 PM

引用:
原帖由 kennyhky2000 於 2019-11-9 12:34 PM 發表

我係 mate 30, 網上銀行理財apps,我試咗幾間都可以正常使用, 中銀及citibank支援指紋認證,暫時匯豐用唔到指紋, 但可以用密碼登入!
whatsapp都可以正常使用,收信信息絕對冇延遲,也可以備份上google雲端 !
八達通apps都可以使用!
其他例如google map及youtube全部都正常使用,Google map定位都冇問題! ...
我無用hksb但Payne 可以用指紋

既然買呢部手機前都知道用唔到高高,更有網友話想用新系統唔用安卓,七千蚊買咗部機返嚟何以千方百計去安裝gms嚟用安卓apps??
ps:系統更新後應該又要再攪一次先可以正常使用

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2019-11-9 01:03 PM 發表

既然買呢部手機前都知道用唔到高高,更有網友話想用新系統唔用安卓,七千蚊買咗部機返嚟何以千方百計去安裝gms嚟用安卓apps??
ps:系統更新後應該又要再攪一次先可以正常使用 ...
我開post嘅目的就係畀一啲好想買華為手機,但係又驚裝唔到google嘅人睇!
我自己就開始盡量少用google, 盡量減少對google嘅依賴 , 講真今日美國可可以封殺華為,明天也可以封殺小米甚至其他國內品牌!
至於三星我用過好多部,全部都越用越慢,舊電好快打柴, 係時候要使用其他牌子!

引用:
原帖由 edwardtong 於 2019-11-9 12:55 PM 發表

我無用hksb但Payne 可以用指紋
係呀payme可以, 啱啱試咗東亞apps都可以用指紋

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kennyhky2000 於 2019-11-9 12:49 PM 發表

附圖証明不是打手!

缺點:
暫時發現 Android10用唔到電話錄音, 所有電話錄音apps都唔支援!
Ching 邊度入手

引用:
原帖由 !!!可樂!!! 於 2019-11-9 01:33 PM 發表

Ching 邊度入手
我喺蘇0電器買,用咩信用卡都可以即減250!
其實去百老豆用銀聯信用卡減300仲平,不過我嗰頭冇費事專登去!

引用:
原帖由 kennyhky2000 於 2019-11-9 01:24 PM 發表

我開post嘅目的就係畀一啲好想買華為手機,但係又驚裝唔到google嘅人睇!
我自己就開始盡量少用google, 盡量減少對google嘅依賴 , 講真今日美國可可以封殺華為,明天也可以封殺小米甚至其他國內品牌!
至於三星我用過好多部,全部都越用越慢,舊電好快打柴, 係時候要使用其他牌子! ...
你明顯係盲撐啦,現時安卓機系統8.0以上+高配置已經唔會慢,如果你話慢所有安卓機都會慢,包括華為,仲有你要了解美國佬點解封殺華為先學人講啦

蘇0 居然平250
我仲係豐澤買

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 前晚巨額香蕉 於 2019-11-9 01:43 PM 發表

你明顯係盲撐啦,現時安卓機系統8.0以上+高配置已經唔會慢,如果你話慢所有安卓機都會慢,包括華為,仲有你要了解美國佬點解封殺華為先學人講啦 ...
首先我話慢嘅意思係三星越用越慢, 請你睇清楚文章先!
另外我覺得你做人好矛盾, 你咁唔鍾意華為,但係又要走嚟華為版?
而家android機, 影相最靚嘅基本上得華為同三星,唔買三星就自然買華為啦,仲順便可以撐下佢!

引用:
原帖由 kennyhky2000 於 2019-11-9 01:37 PM 發表

我喺蘇0電器買,用咩信用卡都可以即減250!
其實去百老豆用銀聯信用卡減300仲平,不過我嗰頭冇費事專登去!
之前用咩機,我都有少少想換

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 !!!可樂!!! 於 2019-11-9 01:33 PM 發表

Ching 邊度入手
之前用三星S8+,最主要係舊電打柴, 一日要叉兩次電, 本來諗住忍住先,等5G先換機, 但身邊太多朋友已經轉左華為,仲示範影相畀我睇,zoom得又遠,又影得清,尤其是背光相一樣影到個人面好清晰, 最後都抵受唔住誘惑出咗機!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]