列印

中國聯通漫遊陷阱

中國聯通漫遊陷阱 E-mail 此主題給朋友

事緣上周從大陸返港,習慣離開時會關閉流動數據同漫遊,只開wifi,今日查結餘發現少左5蚊,原來係26號扣左漫遊費,聯絡客服完全冇解釋,直接同我豁免。

我唔明點解會產生費用,如果唔特別留意咁就唔見錢,聯通自從擅自更改月費條款越來越差。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
你係咪用IPHONE?
係嘅話實屬正常

行不改名,坐不改姓,呂小布!
引用:
原帖由 U-Transit 於 2019-11-29 11:46 AM 發表
你係咪用IPHONE?
係嘅話實屬正常
我用華為,乜iPhone冇開流動數據都會收錢?咩原理?

引用:
原帖由 古樂 於 29-11-2019 11:49 發表

我用華為,乜iPhone冇開流動數據都會收錢?咩原理?
唔知...應該係因為IPHONE會自動SEND註冊去蘋果SERVER..
所以我之前都試過好L多次畀佢收$5...><

依家唔敢喺香港插SIM睇嘢...><

引用:
原帖由 U-Transit 於 2019-11-29 11:51 AM 發表

唔知...應該係因為IPHONE會自動SEND註冊去蘋果SERVER..
所以我之前都試過好L多次畀佢收$5...><

依家唔敢喺香港插SIM睇嘢...><
下?咁都得,但我唔係iPhone喎,而且係第一次,R晒頭唔明邊度黎,咁你就咁算?唔插sim點收訊息?

引用:
原帖由 古樂 於 29-11-2019 11:54 發表

下?咁都得,但我唔係iPhone喎,而且係第一次,R晒頭唔明邊度黎,咁你就咁算?唔插sim點收訊息?
因為我唔只一次..已經同啲客服講到口水都乾埋,佢哋都唔明,無計...

我依家唯有搵部ANDROID機用囉

引用:
原帖由 U-Transit 於 2019-11-29 11:58 AM 發表

因為我唔只一次..已經同啲客服講到口水都乾埋,佢哋都唔明,無計...

我依家唯有搵部ANDROID機用囉
咁又係,都唔期望客服知道問題所在,但咁樣好唔公平,如果有開數據心甘命抵,後台某個app自動run只能經wifi都有流量,不得不懷疑聯通有古惑野

回覆 引用 TOP

我也有同一個問題

回覆 引用 TOP

华为有个link turbo技术,可以同时使用移动数据和WIFI,联通肯给你退已经算好啦。要解释的话就是,你确实用了数据,但你用得少,又投诉,联通当破财挡灾还返五蚊俾你

人类永恒的愚蠢,就是把莫名其妙的担忧等同于智力超群
唔好郁下就话大陆人都点点点,14亿分之一具代表性,定係800万分之一具代表性?垃圾不分华洋陆港澳台
聽人講,
放聯通卡個卡槽關數據都係解決唔到,
要將個卡槽改埋唔係收4G, 即3G 2G先唔會有離奇漫遊數據使用

引用:
原帖由 p2plover 於 2019-11-30 07:14 PM 發表
华为有个link turbo技术,可以同时使用移动数据和WIFI,联通肯给你退已经算好啦。要解释的话就是,你确实用了数据,但你用得少,又投诉,联通当破财挡灾还返五蚊俾你 ...
1. 我部係美酒,冇link turbo功能

2. 已一再強調數據已關閉,用左幾年一直冇問題

3. 樓上師兄唔係用華為一樣有問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 所羅門的惡夢 於 2019-11-30 07:43 PM 發表
聽人講,
放聯通卡個卡槽關數據都係解決唔到,
要將個卡槽改埋唔係收4G, 即3G 2G先唔會有離奇漫遊數據使用
呢個講法幾離奇,基本上冇人會轉3G 2G,咁所有聯通用戶都會被濫收漫遊費

引用:
原帖由 古樂 於 30-11-2019 20:21 發表

呢個講法幾離奇,基本上冇人會轉3G 2G,咁所有聯通用戶都會被濫收漫遊費
其實如果只係喺香港收吓短訊,轉3G甚至2G又未嘗唔係一個好方法..
起碼電都可以慳返啲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 古樂 於 2019-11-30 08:21 PM 發表

如果聯通只做4G上網,
3G 2G只用嚟做通話,
就講得通

回覆 引用 TOP

如果是預付費套餐
可發 sms GSJMY 去10010 關閉 國際漫遊數據4G后付費 和 一卡雙号 無效

回覆 引用 TOP

19 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]