列印

奸商3HK收深圳漫遊數據$238/1M, 即$238000 / 1G

奸商3HK收深圳漫遊數據$238/1M, 即$238000 / 1G E-mail 此主題給朋友

3HK深圳漫游两次,1次用了15M 数据就由$3000几减至$198, 另一次用了9.8M 就仍收$2000, 今期月结单$2350, 自动转账已cut,有没有个案怎处理?

熱賣及精選
今時今日,還有這樣收费。是否可以向電訊管理局投訴? 打死都唔俾錢,由於合约快將到期,想立刻轉台。可以嗎?

有冇打上台問個清楚明白同埋解決方案呢?

行不改名,坐不改姓,呂小布!

回覆 引用 TOP

呢D情況打上熱線可以轉為漫遊日套餐收費

事實上有用仲要咁大聲

回覆 引用 TOP

你有冇打去CS傾可唔可以收少D

回覆 引用 TOP

聯络過數次,只改了11月26日果次,轉做$198. (其实現在3HK封頂收費是$98). 另外约在11月9日的就死都不肯改,只用了9.8M. 其实本身有大陸卡,可能是双卡机設定搞錯,用了都不知。

引用:
原帖由 hugonam 於 3-12-2019 10:09 發表
聯络過數次,只改了11月26日果次,轉做$198. (其实現在3HK封頂收費是$98). 另外约在11月9日的就死都不肯改,只用了9.8M. 其实本身有大陸卡,可能是双卡机設定搞錯,用了都不知。 ...
咁點解11月9日的那次沒有封頂的呢?

又或者你再打上去揾其他CS睇吓幫唔幫到手。

回覆 引用 TOP

你+x 喎,你都信

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hugonam 於 3-12-2019 07:47 發表
今時今日,還有這樣收费。是否可以向電訊管理局投訴? 打死都唔俾錢,由於合约快將到期,想立刻轉台。可以嗎?
嗱,其實要睇吓件事先:
首先,你都承認咗真係用過,唔好諗究竟係唔係唔小心用咗啦,但用咗要畀錢就真係天經地義。
當然,我都明白收費係唔合理的,但喺「用者自負」嘅原則之下,
而你又真係用過,咁其實就算幾唔合理都好,你都係應該先付,之後再揾途徑去投訴、追討,才是上策。

我唔贊成你唔畀,但贊成你向電訊管理局,甚至係議員投訴。

回覆 引用 TOP

https://web.three.com.hk/roaming/coverage/index.html

官網有寫無申請日套餐
每 KB = $0.2
1024KB = 1MB = $204.8

用了一次明知咁貴仲要再用第二次

看不出3HK有什麽問題

引用:
原帖由 hkvpn00 於 2019-12-3 11:52 AM 發表 https://web.three.com.hk/roaming/coverage/index.html

官網有寫無申請日套餐
每 KB = $0.2
1024KB = 1MB = $204.8

用了一次明知咁貴仲要再用第二次

看不出3HK有什麽問題 ...
其实两次都唔知,是第二次时,3HK, 打电話來警告才知道已是第二次,但只肯滅後面果次。
如果先付再追討,這就不會,唯有再试跟3HK 談判,唔得电、讯局投訴

引用:
原帖由 hugonam 於 2019-12-3 03:32 PM 發表

其实两次都唔知,是第二次时,3HK, 打电話來警告才知道已是第二次,但只肯滅後面果次。
如果先付再追討,這就不會,唯有再试跟3HK 談判,唔得电、讯局投訴 ...
針唔拮到肉唔知痛,$204/1M , $209000/1G, 是合理吗?即是去搶

有冇單upload上來睇睇研究下

回覆 引用 TOP

離境前自己都唔安排定漫遊上網方案,可以怪人嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hugonam 於 3-12-2019 15:36 發表

針唔拮到肉唔知痛,$204/1M , $209000/1G, 是合理吗?即是去搶
其實收費一直都有寫清楚..你唔小心用咗我絕對明白,但你話合唔合理就好難講,
因為你唔會知道究竟當中兩地網絡商之間有啲乜嘢協議。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]