• 瀏覽: 1,343
  • 回覆: 16
如果沒有做雲端備份,又沒有抄低whatsapp folder,重設了手機和安裝whatsapp後,還有甚麼方法可拿回對話紀錄?

熱賣及精選
引用:
原帖由 derek2020 於 2020-1-13 09:08 AM 發表

如果沒有做雲端備份,又沒有抄低whatsapp folder,重設了手機和安裝whatsapp後,還有甚麼方法可拿回對話紀錄?
冇!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-1-13 09:08 AM 發表

問番你對話的朋友·他可能有紀錄!

回覆 引用 TOP

謝謝。
剛幫朋友試過,原來手機也有資料復原軟件,但裝過2個,都要root咗機先得。

有無啲唔使root機,可深度掃描既軟件介紹?

希望個舊whatsap folder仲未被掩蓋。

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-1-13 11:48 AM 發表

謝謝。
剛幫朋友試過,原來手機也有資料復原軟件,但裝過2個,都要root咗機先得。

有無啲唔使root機,可深度掃描既軟件介紹?

希望個舊whatsap folder仲未被掩蓋。 ...
重設手機唔同delete files, 大部份files 肯定被覆蓋了。
免費的files recovery apps肯定好多功能都被閹, 要比錢先用到。
你都係放棄好了。

引用:
原帖由 ronc2000 於 2020-1-14 09:16 AM 發表

重設手機唔同delete files, 大部份files 肯定被覆蓋了。
免費的files recovery apps肯定好多功能都被閹, 要比錢先用到。
你都係放棄好了。
樓主重設又裝番whatsapp,就算root左機,recover番哂d whatsapp data,都放吾番落whatsapp入面,只可齋睇斷哂link嘅photo/video/audio/doc檔,text就完全睇客到

除非佢有做local backup,就可以restore番d text入去,大前題係有做local backup同recover到果個file

回覆 引用 TOP

我唔明點解back up 去Google cloud咁容易用都唔定期做。尤其是換機最好用。

引用:
原帖由 ronc2000 於 2020-1-14 10:44 AM 發表

我唔明點解back up 去Google cloud咁容易用都唔定期做。尤其是換機最好用。
佢有玩backup就吾洗玩自己啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ronc2000 於 2020-1-14 09:16 AM 發表

你都係放棄好了。
謝謝大家。

我搵到個最後既救亡方法,就係叫佢朋友匯出番對話記錄俾佢。

雖然whatsapp無晒記錄,但仲有番txt file。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ronc2000 於 2020-1-14 10:44 AM 發表

佢同我一樣,好注重私隱,唔想留個copy俾Google。

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-1-14 03:51 PM 發表

佢同我一樣,好注重私隱,唔想留個copy俾Google。
重私隱都要有介線,咁緊張就唔好用智能手機。

引用:
原帖由 ronc2000 於 2020-1-14 06:03 PM 發表

重私隱都要有介線,咁緊張就唔好用智能手機。
每個人都有自己既界線,你可不認同但請尊重。

智能手機,除了要求使用者付費之外,還不斷要求使用者交出自己的私隱和使用習慣來換取更大的"方便"。

要不要交換,這是個人的選擇。你不介意交出你的指紋,虹膜,心跳模式,聲紋,生活習慣,生活範圍,有甚麼朋友,和誰說過甚麼話,喜歡甚麼,討厭甚麼等等等等,你便可得到很"智能"的服務。而另一邊的人便可得到你的大數據,對你,甚至比你對自己更瞭如指掌。

當然,介線係自己定。
我嘅比譽係如果你想去外國,要搭飛機, 但你驚飛機失事(大有人在), 所以只有車及船選擇。

回覆 引用 TOP

你有Google account 吧?你知唔知Google 有你咩資料?你小心嘅話就睇清楚每一個app 權限, 你可以完全唔比權限, 但好多apps 冇某一權限就唔比你用。例如電話,要讀寫聯絡人, files manager要讀寫你手機裏面所有files, photo 要讀寫你手機裏面所有相及視頻。 呢啲都係最起碼。
我意思係如果你驚呢啲, 真真係唔好用智能手機。
定係你跟本唔知你已經比左權限?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]