• 瀏覽: 6,523
  • 回覆: 40
  • 追帖: 4
我仲麻煩,我駁部手機落電腦,然後將手機內啲相全部較細啲像素(resize)。完成後喺手機睇番啲相,啲相嘅時序全部亂晒。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
用google相片
無限容量
什麼机都可看返
已經無法離開google了

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!

回覆 引用 TOP

買個外置磁碟都得

附件

IMAG7220.jpg(60.43 KB)

2020-3-24 11:27 PM

引用:
原帖由 豪過你 於 2020-3-24 11:27 PM 發表

買個外置磁碟都得
師兄請問你嗰個tap c外置硬碟,手機能夠讀到嗎?
因為我有隻usb 3.0的外置硬碟,只能夠電腦讀取,手機不能讀取的。

我都係直接用硬盤

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gojeu 於 2020-3-26 10:55 AM 發表

因為我有隻usb 3.0的外置硬碟,只能夠電腦讀取,手機不能讀取的。
原裝係B字頭盒 一樣USB 3.0 但月初手殘整斷左盒仔隻腳
而家買左相中既盒係Type-c 出入 可以直接運接電話 係讀到寫到的

引用:
原帖由 豪過你 於 2020-3-26 03:40 PM 發表

原裝係B字頭盒 一樣USB 3.0 但月初手殘整斷左盒仔隻腳
而家買左相中既盒係Type-c 出入 可以直接運接電話 係讀到寫到的
唔該師兄
唉!間中要入下腦場,update下啲資料

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 前來消失的P圖 於 2020-2-5 03:21 AM 發表

手機有100GB圖片,分左唔同files, 應如何backup

儲存係手提電腦到一來電腦得256GB(未來會更多相),二來有新相片時又要再次重新上載, 好嘥時間。。。

如何可以自動detect 到新既相而唔洗每個files打開將新既相拉去電腦?

如放上雲端哪個會快及 穩陣?

唔該!! ...
用Google Photo啦, 無限容量又可以跨平台
https://youtu.be/Q_4s2C0ezfY

回覆 引用 TOP

請問google photo 能否自動跟翻分開相薄?
我試upload 左幾個相薄上去,
但電腦上網頁睇,就撈埋一齊無分相薄

自己家中安裝部NAS啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yiksan0916 於 2020-4-10 01:51 AM 發表

請問google photo 能否自動跟翻分開相薄?
我試upload 左幾個相薄上去,
但電腦上網頁睇,就撈埋一齊無分相薄
要upload咗之後自己開相簿再加返入去先得

回覆 引用 TOP

all delete

一路發

回覆 引用 TOP

手機內置SD卡, 再OTG 加 USB手指做BACKUP。

樓主可能工作需要長期要袋住成1-4TB文件和相片檔+影片?

建議買部13"薄身notebook 跟身。

始終管理更方便。
成日靠個5-6"  mon好傷眼的。

引用:
原帖由 gojeu 於 2020-3-26 10:55 AM 發表

手機有OTG就用OTG手指

回覆 引用 TOP

有SSD usb 手指, 最高2TB,手機otg應該用到。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]