• 瀏覽: 3,649
  • 回覆: 91
  • 追帖: 1
我是用3台,最近外遊回來收到帳單收取漫遊流量總共消費758元,但是我百分之百肯定離港前已經熄機,因為因安全問題
在機上必須熄機是我當日的常識,到了當地在機場馬上換了當地卡,唔明點解會產生這筆費用,唯一可能就是熄機都偵查到我位置並消耗我流量,除了被佢屈之外仲可以點?

轉台 無須考慮

引用:
原帖由 Siege 於 2020-2-17 03:58 PM 發表

轉台 無須考慮
合約未完可以點?錢可以唔比咩?

回覆 引用 TOP

打上台問佢詳情,講下數睇下有無得傾。

其實,喺香港境內起飛時就應該熄手機(或轉飛航模式),同埋即時攞張香港SIM卡出黎,即刻換SIM卡,根本唔使到外地先換。

引用:
原帖由 tommythumb 於 2020-2-17 04:15 PM 發表

打上台問佢詳情,講下數睇下有無得傾。

其實,喺香港境內起飛時就應該熄手機(或轉飛航模式),同埋即時攞張香港SIM卡出黎,即刻換SIM卡,根本唔使到外地先換。 ...
當時我朋友叫我轉飛航模式,我直接熄手機始終因安全問題,到了當地先買SIM卡所以沒法先更換

我用緊個台可以只用話音漫遊,所以我一律唔用數據漫遊。不過,唔知你個台可唔以?

你都係打上台同佢傾。

引用:
原帖由 tommythumb 於 2020-2-17 04:28 PM 發表

我用緊個台可以只用話音漫遊,所以我一律唔用數據漫遊。不過,唔知你個台可唔以?

你都係打上台同佢傾。
有同佢傾過,都是口都鼻拗,各執一詞,我不知用咩實質理據同佢拗,明明無用過照單全收條氣又唔順,真心唔知點做?

引用:
原帖由 天下唯一 於 2020-2-17 04:34 PM 發表

有同佢傾過,都是口都鼻拗,各執一詞,我不知用咩實質理據同佢拗,明明無用過照單全收條氣又唔順,真心唔知點做?
問佢你點用D數據?上咩網?用 whatsapp ?

咁你再諗返有無用過。如果真係有............咁係你部機問題囉

早前有人話打上去傾,佢當時係一個TRIP 用左兩次,結果"衫"台將其中一次按日費收(好似約$100),另外一次收足。

引用:
原帖由 天下唯一 於 2020-2-17 04:23 PM 發表

當時我朋友叫我轉飛航模式,我直接熄手機始終因安全問題,到了當地先買SIM卡所以沒法先更換
就算換唔到先都可以喺飛機上拔定sim嘅啫, 不過而家講咩都冇用, 你去到當地係換咗當地sim先開機? 單/雙sim card手機?

有可能未起飛已跳咗漫遊而自己唔知

引用:
原帖由 tommythumb 於 2020-2-17 04:45 PM 發表

咁你再諗返有無用過。如果真係有............咁係你部機問題囉

早前有人話打上去傾,佢當時係一個TRIP 用左兩次,結果"衫"台將其中一次按日費收(好似約$100),另外一次收足。 ...
哦!原來佢地可以查看到我點用d數據detail㗎?咁就有得拗了,我本身絕對唔會咁豪爽去漫遊上網玩電話,不過我都冇上網:留瀏覽,點解仍然會產生數據流量呢?

引用:
原帖由 keit 於 2020-2-17 04:52 PM 發表

就算換唔到先都可以喺飛機上拔定sim嘅啫, 不過而家講咩都冇用, 你去到當地係換咗當地sim先開機? 單/雙sim card手機?
就算跳左漫遊功能但係我起飛前熄機都有仍然會自己消耗流量嗎?

引用:
原帖由 天下唯一 於 2020-2-17 05:03 PM 發表

哦!原來佢地可以查看到我點用d數據detail㗎?咁就有得拗了,我本身絕對唔會咁豪爽去漫遊上網玩電話,不過我都冇上網:留瀏覽,點解仍然會產生數據流量呢? ...
去通訊事務管理局投訴

引用:
原帖由 HKHKHK168 於 2020-2-17 05:10 PM 發表

去通訊事務管理局投訴
唔易,要寫薯仔文,好烦的

引用:
原帖由 tommythumb 於 2020-2-17 04:45 PM 發表

早前有人話打上去傾,佢當時係一個TRIP 用左兩次,結果"衫"台將其中一次按日費收(好似約$100),另外一次收足。 ...
其實3台上年已經有過前科,當時要求我付一百多的漫遊短訊費,但係我問佢我send去咩電話號碼,經查閱後先發現係坐機8個位的電話號碼,由於唔合理先唔洗我比

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]