• 瀏覽: 1,363
  • 回覆: 10
  • 追帖: 1
我琴日買左3和記24GB 14.4Mbps黑卡比親友,佢返家夜晚測速上下載有13-14Mbps速度,只可以順利睇youtube低清同720p+1080p唔lag,1秒load到,但佢同我講更新下載d app速度超級慢load好耐load極到天光都load唔完,佢又冇wifi,仲講粗口駡張卡睇片冇問題,但做其它野唔惦(down load唔到新app同update d app),仲問我係因為14Mbps速度超級慢只可以睇片?

軍師
可以睇片就已經唔錯啦,睇唔到片先冇用。香港D咭都系咁樣,叫佢將就用個月了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 benson1 於 2020-2-20 04:49 PM 發表

我琴日買左3和記24GB 14.4Mbps黑卡比親友,佢返家夜晚測速上下載有13-14Mbps速度,只可以順利睇youtube低清同720p+1080p唔lag,1秒load到,但佢同我講更新下載d app速度超級慢load好耐load極到天光都load唔完,佢又冇wifi,仲講粗口駡張卡睇片冇問題,但做其它野唔惦(down load唔到新app同update d app),仲問我係因為14Mbp ...
估計與手機設置有關機會大D

引用:
原帖由 跳窗 於 2020-2-20 05:27 PM 發表

估計與手機設置有關機會大D
手機設置係指手機規格? ,張卡係一插再開plan即用,佢係用新出幾個月的三星Galaxy A50S model手機

軍師

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 benson1 於 2020-2-20 04:49 PM 發表

我琴日買左3和記24GB 14.4Mbps黑卡比親友,佢返家夜晚測速上下載有13-14Mbps速度,只可以順利睇youtube低清同720p+1080p唔lag,1秒load到,但佢同我講更新下載d app速度超級慢load好耐load極到天光都load唔完,佢又冇wifi,仲講粗口駡張卡睇片冇問題,但做其它野唔惦(down load唔到新app同update d app),仲問我係因為14Mbp ...
我用到無問題喎!如果更新Apps就23點先開始搞啦!無限7MBps嘛,無謂浪費數據啦

只可惜生活是一堆挫折 只可惜生命是必須妥協

回覆 引用 TOP

買尼張卡都係貪佢有歡樂通宵時間 23:00~7:00 7M 任用

歡樂通宵時間,我用投屏app 睇波同電影都大致順,間中有小窒

日頭只用睇股票串流同WhatsApp’s 之類

可能訊號接受問題,你可以試下用其他儲值卡,我屋企試過哂四個台,日頭都係睇唔到片,又慢又窒

回覆 引用 TOP

應該是手機上設置 Disabled 不允許使用流動數據下載Apps或更新Apps 或Apps超過某個MB數不允許使用流動數據下載或更新

回覆 引用 TOP

我曾經用4G router,內插一張黑卡,然後在晚上11時後下載windows 10的更新檔案,每個1.4Gb,都能成功下載,雖然每個要差不多30分鐘(~6.4Mbps),但完全無問題,所以問題不在卡或網絡,是在硬件。如果不是手機問題,就是對方的server問題。
還有,建議用手機下載或更新app前,最好將play store 內的cache及data清除,確保不會因有上次下載問題而拖累今次下載,愈多資料保留就愈慢,甚至只是在轉圈,永遠pending download……………。

回覆 引用 TOP

ching 講得啱,睇到片算好la.

回覆 引用 TOP

既然睇到片, 咁更新應該唔關網絡問題更, 或軟件硬件問題多

回覆 引用 TOP

係咪萬能卡既網絡優先權比較低先會咁?

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]