• 瀏覽: 5,351
  • 回覆: 41
港幣錢包唔可以轉錢去人民幣錢包。
去找換店轉錢可以,俾港幣轉入人民幣錢包,都睇匯率,最近計0.9淨換,入徵信0.885。
但記得搵間大間尐同埋最好可以即時或1小時到帳嘅,因為有人試過轉幾皮野,結果係從幾個小戶口分幾次轉入,結果俾公安冰封左,懷疑佢洗黑錢。

熱賣及精選
引用:
原帖由 madridcc 於 2020-3-6 04:33 PM 發表

但呢度話:香港區的用戶可以使用WeChat Pay HK 向中國內地區的好友轉賬,不過留意的是中國內地的朋友無法向香港區用戶轉賬。

https://www.gobear.com/hk/blog/e-wallet/wechat-pay-hk-promotion-guideline ...
香港錢包不能轉賬到中國錢包,文中提到嘅跨境轉賬相信係指跨境匯款,收款方要係內地居民而且只能以工商銀行戶口接收港幣匯款再自行辦理結匯。
匯款可以用餘額,但用戶必須完成身份認證,我諗樓主應該唔會願意提交身份證,所以都係簡單啲搵找換店搞掂好過。

引用:
原帖由 魚蛋雞翼湯 於 2020-3-6 10:13 PM 發表

香港錢包不能轉賬到中國錢包,文中提到嘅跨境轉賬相信係指跨境匯款,收款方要係內地居民而且只能以工商銀行戶口接收港幣匯款再自行辦理結匯。
匯款可以用餘額,但用戶必須完成身份認證,我諗樓主應該唔會願意提交身份證,所以都係簡單啲搵找換店搞掂好過。

10910388 ...
謝解答,過數都咁多煩嘢,重話搞大灣區幾好幾方便

引用:
原帖由 一一一木木木 於 2020-3-6 05:51 PM 發表

港幣錢包唔可以轉錢去人民幣錢包。
去找換店轉錢可以,俾港幣轉入人民幣錢包,都睇匯率,最近計0.9淨換,入徵信0.885。
但記得搵間大間尐同埋最好可以即時或1小時到帳嘅,因為有人試過轉幾皮野,結果係從幾個小戶口分幾次轉入,結果俾公安冰封左,懷疑佢洗黑錢。 ...
都聽過呢d嘢,怕累到內地朋友
以前當面畀錢,依家無法見面

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 madridcc 於 2020-3-6 11:03 PM 發表

呢個係一國兩制的好處同時係壞處⋯⋯大灣區無死錯人嘅,今次呢個情況好特殊,而且成個發展唔係睇一兩年。
講翻轉錢搵間找換店做啦,我最近幫趁左間,感覺唔錯。你要可pm,再唔係你google下,間野排得好前。

回覆 引用 TOP

暫時我也唔知道辦法

去找換店微信充值最方便,先充自己大陸錢包再轉比人,唔使綁香港咭。但內地錢包要綁內地儲蓄户口

回覆 引用 TOP

找換店直接充比朋友就可以

引用:
原帖由 madridcc 於 2020-3-6 11:03 PM 發表

乜原來咁鬼麻煩㗎

希望可以濕疹完全康復  斷尾  大家共勉之
因果報應循環不爽??  宇宙存在因果法則嗎?
存在  因果業力  跟  宇宙平衡  嗎?
莊周與蝶,蝶與莊周, 在真實與虛幻的差別係??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kialoa 於 2020-3-11 04:04 PM 發表

暫時我也唔知道辦法
如果返唔到大陸入錢 又要合法方法
最好係去中國銀行香港 代辦內地戶口
咁就唔洗返去都得

https://www.youtube.com/watch?v=w69QDpNSG_8

引用:

唔煩,早10幾年已經喺國內開咗戶口!
想喺大灣區方便就唔好怕喺國內實名,怕就唔好同大陸有任何接觸……

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 番攤士碌架 於 2020-3-18 04:12 PM 發表

如果返唔到大陸入錢 又要合法方法
最好係去中國銀行香港 代辦內地戶口
咁就唔洗返去都得

https://www.youtube.com/watch?v=w69QDpNSG_8
但要有內地電話號碼

引用:
原帖由 焦急一號 於 2020-3-23 02:14 AM 發表

但要有內地電話號碼
香港的電訊商 也有大陸號碼 附加服務

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右