• 瀏覽: 5,356
  • 回覆: 41
請問用香港戶口wechat wallet可以過錢去內地戶口wechat嗎?

唔想用香港戶口wechat wallet綁定銀行或信用卡,只去門市入錢到wallet, 再過錢去內地戶口wechat可以嗎? 對方無香港戶口wechat wallet能否收錢?港幣轉人民幣按當天匯率吧
wechat wallet 和wechat pay有何分別?

謝謝

熱賣及精選
唔得,香港同大陸錢包唔係互通的。你咁係轉唔到錢的。同你有無綁咭或戶口無關係

引用:
原帖由 浪人555 於 2020-3-6 04:21 PM 發表

唔得,香港同大陸錢包唔係互通的。你咁係轉唔到錢的。同你有無綁咭或戶口無關係
但呢度話:香港區的用戶可以使用WeChat Pay HK 向中國內地區的好友轉賬,不過留意的是中國內地的朋友無法向香港區用戶轉賬。

https://www.gobear.com/hk/blog/e ... promotion-guideline

但佢要求綁定,我就係唔想綁定,想門市增值就算

回覆 引用 TOP

去找換店換人仔,叫佢入錢你微信或入你朋友微信,我過年前試過

引用:
原帖由 可愛大囗仔 於 2020-3-6 04:52 PM 發表

去找換店換人仔,叫佢入錢你微信或入你朋友微信,我過年前試過
會否平過直接轉錢入佢銀行? 轉幾千港幣而已 thanks

回覆 引用 TOP

咪按當時匯率甘計羅,我問找換店可吾可以換完人仔入我微信後先換的,佢當時話一小時後到我微信,結果等左成四個鍾先入到,後來直接轉賬大陸朋友就一秒搞掂

引用:
原帖由 可愛大囗仔 於 2020-3-6 05:05 PM 發表

咪按當時匯率甘計羅,我問找換店可吾可以換完人仔入我微信後先換的,佢當時話一小時後到我微信,結果等左成四個鍾先入到,後來直接轉賬大陸朋友就一秒搞掂 ...
你是否用香港戶口wechat 轉錢內地戶口wechat?

回覆 引用 TOP

吾係,換左人仔當然錢是入大陸錢包啦

直接滙錢去內地銀行又話要同名戶口

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 可愛大囗仔 於 2020-3-6 05:22 PM 發表

吾係,換左人仔當然錢是入大陸錢包啦
即係你內地錢包要先綁定銀行和電話才可用到

回覆 引用 TOP

甘你兩個錢包都吾綁的話咪試下問找換店換完人仔後錢可吾可以入你朋友微信咪得羅!

引用:
原帖由 可愛大囗仔 於 2020-3-6 05:33 PM 發表

甘你兩個錢包都吾綁的話咪試下問找換店換完人仔後錢可吾可以入你朋友微信咪得羅!
除了匯差,還要多給2.5%服務費給wechat

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 可愛大囗仔 於 2020-3-6 05:33 PM 發表

是否只有內地戶口wechat才可收內地戶口發的紅包?

引用:
原帖由 madridcc 於 2020-3-6 05:44 PM 發表

是否只有內地戶口wechat才可收內地戶口發的紅包?
人仔只能收入大陸錢包

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]