• 瀏覽: 2,896
  • 回覆: 59
平時用4G, 我一個月最少都用50-60GB, 轉5G係咪要預多D?
宜加市面5G數據最多有幾多GB可用?

引用:
原帖由 BiroBiro 於 24-3-2020 14:55 發表

平時用4G, 我一個月最少都用50-60GB, 轉5G係咪要預多D?
5G最多300GB,之後4.5G無限任用。

行不改名,坐不改姓,呂小布!
引用:
原帖由 U-Transit 於 2020-3-24 03:13 PM 發表

可以加$用5G

引用:
原帖由 U+5G 於 24-3-2020 15:38 發表

可以加$用5G
咁加錢就唔係月費啦!

引用:
原帖由 U-Transit 於 2020-3-24 03:42 PM 發表

咁加錢就唔係月費啦!
咁月費冇話無限!

引用:
原帖由 U+5G 於 24-3-2020 16:29 發表

咁月費冇話無限!
最少有一間有,不過無限期間係4.5G囉

回覆 引用 TOP

5G 投入服務初期應該唔會有無限任用住
始終網絡未成熟,遲吓或者會有

5G PLAN出左幾間, 暫時見最多係300GB

回覆 引用 TOP

CxL個5G PLAN 六百幾蚊有300GB用, 而且仲有幾樣5G服務可以免費試玩

- Now E 通行證
- 2個月MOOV

- 2個月csl 5G VR應用程式
- 4月內免費csl 5G VR電競遊戲
唔知正唔正呢?

3台係388有100GB,過左就NET+任用

引用:
原帖由 edwardk0218 於 2020-3-24 04:48 PM 發表

5G 投入服務初期應該唔會有無限任用住
始終網絡未成熟,遲吓或者會有
5G見有PLAN 去到300GB, 唔駛用到無限都應該夠吧?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 U-Transit 於 2020-3-24 03:13 PM 發表

30日用300GB, 一日用10GB,自己就用唔到咁多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BiroBiro 於 2020-3-24 02:55 PM 發表

其實唔知點解好多人都有一樣o既想法 用5G就會用多好多數據
今日你用4G速度down套片 套片Size係2g的話 你會消耗左2g流量
但係如果今日你用o既係5G速度黎down套一樣o既片 咪一樣又係用你2g流量?
結果都係用左2G流量 分別只係你用4Gdown就慢D 用5G down就快d之嘛
所以如果你轉用5G之後 你用手機o既習慣都係同以往一樣o既話
其實個用量都應該係一樣

爭SMT仲未講,張約仲有成年又轉唔到台
希望今年有得用啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 popo110478 於 2020-3-25 01:06 AM 發表

其實唔知點解好多人都有一樣o既想法 用5G就會用多好多數據
今日你用4G速度down套片 套片Size係2g的話 你會消耗左2g流量
但係如果今日你用o既係5G速度黎down套一樣o既片 咪一樣又係用你2g流量?
結果都係用左2G流量 分別只係你用4Gdown就慢D 用5G down就快d之嘛
所以如果你轉用5G之後 你用手機o既習慣都係同以往一樣o既話
其實個用量都應該係一樣 ...
“4G速度down套片 套片Size係2g”是指套片有一定的分辨率,例如1080p,但當你發覺同樣時間就可以下載到4K畫像的時候,人就會貪心,要看更好的,就自然多了16倍的數據量。
所以要明白,比較的地方應該是在5G能做到目前4G做不到的,而不是比較兩者同樣做到的情況。
如果用5G來做4G的事,例如用一般app(whatsapp、wechat)、上網(包括youtube)及日常生活(使用網銀或電子錢包等),根本就是浪費。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]