• 瀏覽: 3,543
  • 回覆: 32
現決定使用呢張取替丶唔知有更好選擇?

LuckX SIM 60GB

My name is Pong! James Pong!

回覆 引用 TOP

用作家用定手機上網??

回覆 引用 TOP

對的

回覆 引用 TOP

取代固網寬頻即係高用量啦
年卡只適於每月平均用幾GB既低用量用戶,高用量請上台用無限全速數據計劃

引用:
原帖由 香港鐵路站@681 於 2020-3-26 10:36 AM 發表

取代固網寬頻即係高用量啦
年卡只適於每月平均用幾GB既低用量用戶,高用量請上台用無限全速數據計劃
取代固網寬頻即係高用量?未必!家居寬頻不是按用量收費,消費者沒有選擇,所以很多人不論用多用少,家裡都會裝上寬頻。其實只要計清楚用量,就知應該如何選擇。
我2018年起已經用4G router出wifi來取代家居寬頻,每月用量只是12~15Gb左右,一年不超過180Gb,每年用4~5張年卡就得,全年消費最多$750,平均每月$62,比任何手機或家居寬頻月費計劃都便宜,而且年卡愈來愈便宜,估計一年後每年消息低於$500。
詳見https://mobile.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28569986

引用:
原帖由 wahcli 於 2020-3-26 02:20 PM 發表

取代固網寬頻即係高用量?未必!家居寬頻不是按用量收費,消費者沒有選擇,所以很多人不論用多用少,家裡都會裝上寬頻。其實只要計清楚用量,就知應該如何選擇。
我2018年起已經用4G router出wifi來取代家居寬頻,每月用量只是12~15Gb左右,一年不超過180Gb,每年用4~5張年卡就得,全年消費最多$750,平均每月$62,比任何手機或家居寬頻月費計劃都便宜,而且年卡愈來愈便宜,估 ...
me 2.
我每月付$69/100m, 每月真係未必用到10GB. 可能4張 年卡就得, ($600), 比用 寬頻平2百幾元.
(P.S. 原來合約 5/2022 才到期.....慘!)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wahcli 於 2020-3-26 02:20 PM 發表

我2018年起已經用4G router出wifi來取代家居寬頻,每月用量只是12~15Gb左右,一年不超過180Gb,每年用4~5張年卡就得,全年消費最多$750,平均每月$62,比任何手機或家居寬頻月費計劃都便宜,而且年卡愈來愈便宜,估 ...
這 4G router
請問電腦版和 wifi 版有乜分別?
電腦版不能放出wifi?

https://detail.tmall.com/item.htm?spm=a230r.1.14.38.48a9347dHaBWij&id=601357002983&ns=1&abbucket=19

引用:
原帖由 不基熱情的獅子 於 2020-3-25 03:53 PM 發表

現決定使用呢張取替丶唔知有更好選擇?
自己計好自己條數,我就用Kabayan同黑萬。

引用:
原帖由 跳窗 於 2020-3-26 07:12 PM 發表

自己計好自己條數,我就用Kabayan同黑萬。
咁你咪要成日換卡

引用:
原帖由 Elvis1006 於 2020-3-26 07:42 PM 發表

咁你咪要成日換卡
自然有人會換

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ft907 於 2020-3-26 05:05 PM 發表

這 4G router
請問電腦版和 wifi 版有乜分別?
電腦版不能放出wifi?

https://detail.tmall.com/item.htm?spm=a230r.1.14.38.48a9347dHaBWij&id=601357002983&ns=1&abbucket=19 ...
憑有關描述,我相信分別在接收網絡上,而不是使用上的分別。看看有關說明:

電腦版只適用於聯通和中電信,wifi版則有很多選擇,所有網絡都包。

引用:
原帖由 wahcli 於 2020-3-26 09:28 PM 發表

憑有關描述,我相信分別在接收網絡上,而不是使用上的分別。看看有關說明:
電腦版只適用於聯通和中電信,wifi版則有很多選擇,所有網絡都包。 ...
嗯...但我家個 magic TV 機頂盒及NAS要插LAN 線, 似乎呢件野冇LAN port, 有冇其他選擇?

回覆 引用 TOP

用 sim router

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]