• 瀏覽: 8,214
  • 回覆: 31
  • 追帖: 1
如果兩部同時間出,我一定選+,但現在要6月先有,大家如何選擇呢?謝謝

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
香港賣幾錢?

另外 pro 同 pro+分別:
40w無線充電、
同10倍光學變焦、
3鏡 OIS (pro 得主攝和長焦)
512儲存、
陶瓷背蓋

請問仲有無?

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-3-27 10:32 AM 發表

香港賣幾錢?

40w無線充電、
同10倍光學變焦、
512儲存、
陶瓷背蓋

請問仲有無?
價錢唔同羅

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-3-27 10:32 AM 發表

香港賣幾錢?

40w無線充電、
同10倍光學變焦、
512儲存、
陶瓷背蓋

請問仲有無?
冇啦丶
不過pro zoom lens 靚好多
12MP 5X F3. 4

Pro+ zoome lens
8MP 10x F4. 4
8MP 3x F2. 4

引用:
原帖由 羽潔 於 2020-3-27 10:47 AM 發表

價錢唔同羅
你啱喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 steven2k 於 2020-3-27 10:48 AM 發表

冇啦丶
不過pro zoom lens 靚好多
12MP 5X F3. 4

Pro+ zoome lens
8MP 10x F4. 4
8MP 3x F2. 4
成象質素係咪靚啲,好難單從規格比較,真係到時做 AB比較先知。

因為長鏡,細光圈未必係「唔靚」,因為佢個10x 光學變焦,換算等如270mm 鏡頭。去到呢啲焦距,用大光圈做成非常淺嘅景深,淺景深無錯係影人像時好易處理,好靚,但景深過淺影出嚟嘅相好易「走焦」,相片反而會濛。

另外 cmos 大細又會影響入光量。

當然大光圈一定有好處,起碼對焦準啲易啲(但我唔知手機鏡頭嘅對焦原理同單反對焦原理係咪一樣,有錯請指正)

比較手機鏡頭有太多因素,好難比較,唯有真係影過至知。

P40 pro今次係左上️開孔,大家like唔like ?

引用:
原帖由 夏天進擊的隊長 於 2020-3-27 11:23 AM 發表

P40 pro今次係左上️開孔,大家like唔like ?
留返比余承東😁😁😁冇雙喇叭三個鏡系左上角 不如mate30pro設計

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-3-27 11:04 AM 發表

成象質素係咪靚啲,好難單從規格比較,真係到時做 AB比較先知。

因為長鏡,細光圈未必係「唔靚」,因為佢個10x 光學變焦,換算等如270mm 鏡頭。去到呢啲焦距,用大光圈做成非常淺嘅景深,淺景深無錯係影人像時好易處理,好靚,但景深過淺影出嚟嘅相好易「走焦」,相片反而會濛。

當然大光圈一定有好處,起碼對焦準啲易啲(但我唔知手機鏡頭嘅對焦原理同單反對焦原理 ...
相機就唔洗咁擔心 華為數法系好勁 余大嘴都冇乜點講可能又無敵dox果個分

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-3-27 11:04 AM 發表

當然大光圈一定有好處,起碼對焦準啲易啲(但我唔知手機鏡頭嘅對焦原理同單反對焦原理 ...
佢前面三鏡頭 有冇做3d解鎖 只知有紅外

引用:
原帖由 羽潔 於 2020-3-27 12:44 PM 發表

佢前面三鏡頭 有冇做3d解鎖 只知有紅外
無留意有無提過3D 解鎖

回覆 引用 TOP

之前唔見左台P30,依家買返P30算喇

回覆 引用 TOP

P40同另外两款P40p以及P40p+既屏幕真系差好远。

哪有什么岁月静好,只不过是有人在替你负重前行。
三款都好很貴喎!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 星辰大海 於 2020-3-27 04:27 PM 發表

P40同另外两款P40p以及P40p+既屏幕真系差好远。
發報會唔系寫1440咩……

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]