• 瀏覽: 3,869
  • 回覆: 39
引用:
原帖由 itemwah2 於 2020-5-9 01:33 PM 發表

決定自己整,只需打開兩個蓋,再拉條好薄既電線片出黎就得!風險不算大!
嗯, 最後成功更換嗎?

熱賣及精選
引用:
原帖由 plesk002 於 2020-5-9 03:12 PM 發表

嗯, 最後成功更換嗎?
數天後才換!不過現在脹脹的

五用十一日晚上八時四十分,手機換電手術將會開始,估計九時會完結,如果哩個帖無更新,証明我既手術失敗!

引用:
原帖由 itemwah2 於 2020-5-11 08:31 PM 發表

五用十一日晚上八時四十分,手機換電手術將會開始,估計九時會完結,如果哩個帖無更新,証明我既手術失敗!
lm 等你更新

手術成功,風險不算大,有一兩步要用陰力,但整體不難!十分順利!

後話,原來入面有一個螺絲位係用白貼遮住,証明從未開過,是處女位,但被我破了!
成本,淘寶電一塊四十多元!手機開機工具一套二十多元!

後後話,其實內置電同外置電,分別都不太多,只係內置電要用開幾粒螺絲,同埋電池既接電位係好薄既一塊薄插,插時要好細心,一般正常人都應該輕易換到電!

後後後話,換完電,果八粒螺絲,其實只要裝番三四粒就夠,外縠果兩粒我直頭唔裝了,因為本身個縠都夾得好實淨,唔需要上螺絲,方便下次換電更易!

引用:
原帖由 itemwah2 於 2020-5-11 09:03 PM 發表

手術成功,風險不算大,有一兩步要用陰力,但整體不難!十分順利!

後話,原來入面有一個螺絲位係用白貼遮住,証明從未開過,是處女位,但被我破了!
成本,淘寶電一塊四十多元!手機開機工具一套二十多元!

後後話,其實內置電同外置電,分別都不太多,只係內置電要用開幾粒螺絲,同埋電池既接電位係好薄既一塊薄插,插時要好細心,一般正常人都應該輕易換到電!

後後後話,換完電,果八粒螺絲,其實 ...
Ching 西利
以前試過部國產機爆mon
淘左個mon總匯返黎
但落手果時發覺風險好大
將個mon連電話寄俾個賣家
收50人仔幫我搞掂
如果吾係封關
去大陸華強北都係100人仔以內會幫你整好舊電

引用:
原帖由 okpak 於 2020-5-12 02:49 PM 發表

Ching 西利
以前試過部國產機爆mon
淘左個mon總匯返黎
但落手果時發覺風險好大
將個mon連電話寄俾個賣家
收50人仔幫我搞掂
如果吾係封關
去大陸華強北都係100人仔以內會幫你整好舊電 ...
係喎,北上整大陸一定更好更平,不過而家自己整到,安全感更大,第一次整用咗廿分鐘,第二次整我估五分鐘完成,快過你落樓,唔駛坐火車北上了!

引用:
原帖由 itemwah2 於 2020-5-12 02:54 PM 發表

係喎,北上整大陸一定更好更平,不過而家自己整到,安全感更大,第一次整用咗廿分鐘,第二次整我估五分鐘完成,快過你落樓,唔駛坐火車北上了! ...
咁識整一定自己整
一上一落都幾粒鐘成舊水
我以前都成日落手整D備用電話

引用:
原帖由 okpak 於 2020-5-12 02:58 PM 發表

咁識整一定自己整
一上一落都幾粒鐘成舊水
我以前都成日落手整D備用電話
如果可以自己加ram就好了

引用:
原帖由 itemwah2 於 2020-5-8 02:29 AM 發表

已買了新電池但自已唔敢換,揾鋪整要幾錢?
用尿袋算吧

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]