• 瀏覽: 2,886
  • 回覆: 23
  • 追帖: 1
之前用3台,合約到5月14日。正路就5月15日轉新台,点知早幾日收到3台月結單,要交5-6月的台費,跟住打比3台,今次好好彩接線人員很有禮貌地慢慢解释内容,這是公司政策,要轉台就係5月14日轉。現5月15日用左1日都照計1个月,所以月结单就是這樣發出。最后幾經商討,才按比例收费,即只收回5月15日的費用。
在此提醒一下大家,快要轉台就問清楚現時用近的台要怎樣做!!!!

引用:
原帖由 wasabipet 於 2020-5-20 01:41 PM 發表

之前用3台,合約到5月14日。正路就5月15日轉新台,点知早幾日收到3台月結單,要交5-6月的台費,跟住打比3台,今次好好彩接線人員很有禮貌地慢慢解释内容,這是公司政策,要轉台就係5月14日轉。現5月15日用左1日都照計1个月,所以月结单就是這樣發出。最后幾經商討,才按比例收费,即只收回5月15日的費用。
在此提醒一下大家,快要轉台就問清楚現時用近的台要怎樣做!!!! ...
其實如我冇記錯, 轉台得2個時間比你簡....

一個係 2-4AM ( 已經係第2日 ) , 另一個係 4-6 PM ?

如果你14號到期, 應該要14號轉走........

如果你15號先轉....冇理由你用左一個鐘人地都要提供服務比你麻...

下次建議你上來問下OR 打比佢地問清楚先, 如果佢地真係要收多你一個月, 我覺得算合理.....

PS: 之前有網友話...CMHK 到左期...唔同佢地講轉走.......合約完左會迫你(自動)簽多24個月....不過我自己冇用過CMHK, 等其他會員確定.

無限流量圖片上載http://dedpic.com
引用:
原帖由 wasabipet 於 2020-5-20 01:41 PM 發表

在此提醒一下大家,快要轉台就問清楚現時用近的台要怎樣做!!!! ...
所以在CMHK有75折月費時,在CMHK門市辦理轉台手續將我太太個3台號碼轉走時,門市職員問得我好清楚截數日和合約屆滿日,要截數當日中午時段轉走。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 plesk002 於 2020-5-21 08:41 AM 發表

其實如我冇記錯, 轉台得2個時間比你簡....

一個係 2-4AM ( 已經係第2日 ) , 另一個係 4-6 PM ?

如果你14號到期, 應該要14號轉走........

如果你15號先轉....冇理由你用左一個鐘人地都要提供服務比你麻...

下次建議你上來問下OR 打比佢地問清楚先, 如果佢地真係要收多你一個月, 我覺得算合理.....

PS: 之前 ...
正確號碼轉台的時段和配額應該係0100至0400,另一個係1200至1400,配額共5000個每日(3000+2000個)

引用:
原帖由 Cool.com 於 2020-5-21 08:57 AM 發表

正確號碼轉台的時段和配額應該係0100至0400,另一個係1200至1400,配額共5000個每日(3000+2000個)
THX FOR UPDATE

無限流量圖片上載http://dedpic.com

回覆 引用 TOP

安全D點解不5月13日轉走.

正路提前1,2日轉走

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wing2288 於 2020-5-21 11:01 AM 發表

点解会安全??

引用:
原帖由 wing2288 於 2020-5-21 11:01 AM 發表

正常係5月13日轉走,去新台佢會問你邊日到期答佢5月14日到期,佢會同你5月13日轉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wasabipet 於 2020-5-21 12:31 PM 發表

点解会安全??
5月15日下一期開始左,你在新台佢無問你舊台幾時到期咩

好多謝各位意見!其實合約精神就係5月14日完成。由5月15日轉去新合約係好正常, 至於點解唔早兩日轉台咁咪即係未完成合約,咁就早兩日咁不如早半年去轉台咪可以囉! 另外用到5月14日完成曬所有合約。5月15日轉到另外一間電訊商咁舊嘅電訊商要收我5月15日收我一個月嘅台費,我就覺得不合理論!
以上都是个人意見!
總之,轉台都係打上台問清楚佢地点玩法, 以避免大家誤會及爭拗。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 余詠詩 於 2020-5-21 12:38 PM 發表

5月15日下一期開始左,你在新台佢無問你舊台幾時到期咩
新台有問,唔関佢地事。我覆新台5月14日約完,他們說就5月14日轉,但我覺待未完舊約,所以係5月15日轉。
算吧了!
都係个句,到時打上台問清楚吧!!
唔該晒!!

回覆 引用 TOP

對於某啲回覆真係以「好笑」嚟形容...
樓主講到明5月14日到期,竟然可以問點解唔5月13日走
到時後樓主走上嚟話因為5月13日走,畀3話毀約,要罰錢,
嗰班「護主」又會話「咁係你抵死,點解唔5月15日先走呢?」

樓主今次大意位在於無問清楚小三如果14/5當日走算唔算毀約...
我知道數碼通到期當日走係唔當毀約的,
但我亦見過有合約寫明要合約完結之後嗰日先走得,例如CSL、中國聯通香港;
仲有啲如中國移動香港,就只要你交咗最後一個月月費,當月任何日子走都唔會當毀約的。
建議樓主下次轉台前打去問吓CS係咩政策,仲要打多幾次問唔到嘅人,同埋最後落一落門市DOUBLE CONFIRM。

行不改名,坐不改姓,呂小布!

回覆 引用 TOP

14號完約,正常15號3 台會停止服務,繼續收錢點合理。

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]