• 瀏覽: 1,000
  • 回覆: 6
韓版 S10 5G (G977N) 在香港用唔到5G

我用CMHK 5G, 但收唔到5G訊號

各位大大,有沒有解決辦法?

引用:
原帖由 manfuksun 於 2020-5-20 22:22 發表

韓版 S10 5G (G977N) 在香港用唔到5G

我用CMHK 5G, 但收唔到5G訊號

各位大大,有沒有解決辦法?
唔好意思,冇辦法

2020前,D 5G機都只限該國,甚至該指定網商的5G頻譜!就算同國不同網商都唔得,會降至4G

好似2012,samsung 4G全港通行前,4G機只能經該網絡商買,用佢的4G頻段,否則降至3G

2020瑞士洛桑青年冬奧年 香港撥亂反正年 Samsung S20 Ultra 5G元年
2021東京奧運年 豐田全球氫氣零碳元年
Start Your Impossible!
Mobility for All!
Hope Lights Our Way!
引用:
原帖由 qfa3150 於 2020-5-22 04:03 PM 發表

唔好意思,冇辦法

2020前,D 5G機都只限該國,甚至該指定網商的5G頻譜!就算同國不同網商都唔得,會降至4G

好似2012,samsung 4G全港通行前,4G機只能經該網絡商買,用佢的4G頻段,否則降至3G ...
唔該 我都想知 系唔系某機型都會有咁情況 定系三星獨有?

引用:
原帖由 羽潔 於 2020-5-22 22:49 發表

唔該 我都想知 系唔系某機型都會有咁情況 定系三星獨有?
2019出的各牌子都係咁,只適用於南韓5G

2020瑞士洛桑青年冬奧年 香港撥亂反正年 Samsung S20 Ultra 5G元年
2021東京奧運年 豐田全球氫氣零碳元年
Start Your Impossible!
Mobility for All!
Hope Lights Our Way!

回覆 引用 TOP

我試過CSL同3都收到有4百幾M

CMHK都試過...有5G LOGO 但得60幾M

有可能係頻譜問題

引用:
原帖由 死粉腸 於 2020-5-25 02:27 AM 發表

我試過CSL同3都收到有4百幾M

CMHK都試過...有5G LOGO 但得60幾M

有可能係頻譜問題
咁港版S20好似快D, YOUTUBE 見人測速,CSL 去到7XX-9XX M都有呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 qfa3150 於 2020-5-22 04:03 PM 發表

唔好意思,冇辦法

好似2012,samsung 4G全港通行前,4G機只能經該網絡商買,用佢的4G頻段,否則降至3G ...
但韓版 Note10 5G 是否可以用5G?
那美版 S10 5G 也是用不到,為何?

各位大大知道嗎?

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]