• 瀏覽: 2,299
  • 回覆: 27
  • 追帖: 2
老人家自己住, 現時用緊HKT固網電話, 百幾蚊一個月, 冇寬頻上網所以用唔到 IP Phone,  又唔想飛線去手機, 請問有咩公司平啲介紹?

Thanks

熱賣及精選
引用:
原帖由 shamchung 於 22-5-2020 11:02 發表

老人家自己住, 現時用緊HKT固網電話, 百幾蚊一個月, 冇寬頻上網所以用唔到 IP Phone,  又唔想飛線去手機, 請問有咩公司平啲介紹?

Thanks
買部4G固網電話(淘宝好多),再JOIN CLUB SIM $28 PLAN。

行不改名,坐不改姓,呂小布!

回覆 引用 TOP

CLUB SIM 好似係無線電話服務, 點樣可以將依家固網電話號碼飛線去依張SIM?

回覆 引用 TOP

老人家一定要有固網電話有幾個原因:
1.有好多friend只能用固網電話聯繫。
2.獨居的家人怕有起事上黎手提電話唔安全(電話壞咗,冇電...)
否則只用手機慳百幾蚊一個月。
你講飛線去手機係多餘,即係話keep番顧網號碼(一樣要俾百幾蚊一個月),同埋上面第二個問題。
要慳錢就只用手提電話,IP電話唔慳好多,亦都淘汰左好耐。
手機加儲值年卡百幾蚊一年夠晒。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 shamchung 於 2020-5-22 11:02 AM 發表

Thanks
老人家簡單啲,轉呢個啦。
平一半有攜號。

回覆 引用 TOP

即是點啊

引用:
原帖由 srsv 於 2020-5-22 06:16 PM 發表

即是點啊
你想點?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 shamchung 於 2020-5-22 11:02 AM 發表

Thanks
CM有個服務 手機號碼可以加一個固網電話號碼入去$18 一個月!

回覆 引用 TOP

HKBN有固網電話6x一個月.佢都好似係拉線入屋,唔係Modem 出,但係我唔肯定係唔係IP Phone

引用:
原帖由 jcheung 於 2020-5-23 11:22 發表

HKBN有固網電話6x一個月.佢都好似係拉線入屋,唔係Modem 出,但係我唔肯定係唔係IP Phone
要屋企有線拉咗去機房,先至有,仲要係十幾年前拉落嘅,有啲大廈死蠢,當年唔俾hkbn拉總線入嚟,依家就算hkbn入嚟,都唔會拉傳統線路而係拉光纖,用唔返傳統電話,如果到依家都未拉線,直情用唔到hkbn!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 shamchung 於 2020-5-22 11:02 發表

Thanks
要了解佢大廈有無競爭先,如果其他公司根本無入線,你永遠焗俾老電!不過可以同佢傾合約價,減到幾多就睇牙力了。

一係用comnet之類嘅虛擬電話,將個電話再飛落手機,或無線固網電話,但設定上要自己了解同安排,仲有手提網絡於家中覆蓋,使用上收聽其實唔大困難,不過打出要用返固網號,就唔係咁簡單。當然係好似麻煩啲,但係慳咗錢,怕麻煩無競爭亦係點解,老電仲收緊百幾銀嘅原因!

錯区

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sojoke 於 2020-5-23 03:28 PM 發表

要了解佢大廈有無競爭先,如果其他公司根本無入線,你永遠焗俾老電!不過可以同佢傾合約價,減到幾多就睇牙力了。

一係用comnet之類嘅虛擬電話,將個電話再飛落手機,或無線固網電話,但設定上要自己了解同安排,仲有手提網絡於家中覆蓋,使用上收聽其實唔大困難,不過打出要用返固網號,就唔係咁簡單。當然係好似麻煩啲,但係慳咗錢,怕麻煩無競爭亦係點解,老電仲收緊百幾銀嘅原因! ...
仲有第三個選擇架。之前share 果個數記家居電話原理係插Sim卡,但做到好似家居電話咁幾乎分唔到,插電就用到。而且個電話設計好啱老人家,尤其啱村屋同唐樓。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2020-5-23 16:46 發表

仲有第三個選擇架。之前share 果個數記家居電話原理係插Sim卡,但做到好似家居電話咁幾乎分唔到,插電就用到。而且個電話設計好啱老人家,尤其啱村屋同唐樓。 ...
呢個唯一問題,就係數記個覆蓋,其實你介紹咗,所以我無重複。

引用:
原帖由 sojoke 於 2020-5-23 08:45 PM 發表

呢個唯一問題,就係數記個覆蓋,其實你介紹咗,所以我無重複。
純打電話覆蓋問題應該唔大,至少大部份人係。上網既話就要睇定啲。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]