• 瀏覽: 1,300
  • 回覆: 14
  • 追帖: 2
唔知又冇人用過小米嘅手機定位,我自己試過佢嘅定位係差好遠喎,唔知又冇第二個方法可以將個定位較準啲呢?

熱賣及精選
定位準唔準 未必關手機事 反正室內都係用AGps 同網絡供應商關係大啲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 清泉一郎 於 2020-5-28 01:07 PM 發表

唔知又冇人用過小米嘅手機定位,我自己試過佢嘅定位係差好遠喎,唔知又冇第二個方法可以將個定位較準啲呢?
i.Mi.Com 是吧,
我手上5部都唔準,
差2,3百米左右。

引用:
原帖由 jackwong717 於 2020-5-28 01:37 PM 發表

i.Mi.Com 是吧,
我手上5部都唔準,
差2,3百米左右。
唔止三百米,我向深水埗佢個定位去咗九龍塘?

引用:
原帖由 清泉一郎 於 2020-5-28 01:55 PM 發表

唔止三百米,我向深水埗佢個定位去咗九龍塘?
大約一個地鐵站

回覆 引用 TOP

我兩部小米都非常準確,就算去旅行行山都好準確

引用:
原帖由 ray37hk 於 2020-5-28 03:21 PM 發表

V good 好多人都唔明白 室內同室外定位有咩分別

引用:
原帖由 sylim 於 2020-5-28 03:52 PM 發表

V good 好多人都唔明白 室內同室外定位有咩分別
可能未用過garmin gps o個類野。

引用:
原帖由 吾輩は猫である 於 2020-5-28 03:55 PM 發表

可能未用過garmin gps o個類野。
未用過唔緊要 室內定位唔準賴部機

回覆 引用 TOP

https://i.mi.com/
講緊呢個呀叻人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ray37hk 於 2020-5-28 03:21 PM 發表

https://i.mi.com/
講緊呢個呀叻人

回覆 引用 TOP

小米雲查找設備位置 香港用不嬲都唔準確 室內定位靠AGPS 大陸個server唔掂
想準確要自己修改server設定
upl server=supl.google.com
port = 7276

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 清泉一郎 於 2020-5-28 01:07 PM 發表

首先要確認開咗定位權限先,GPS要喺空曠地方先可以接收信號,定一輪都唔得就要重新開機一次。

回覆 引用 TOP

好果係國內ROM... 這樣

國行唔刷ROM都有辦法可以正確定位, 做法如下:
----
<小米不能定位 a-gps問題>

我一直有用小米,最近買了國內版小米8,但發現a-gps不行,室內定唔到位,最後自己尋找方法解決,用了兩個星期,已經可以。系國外尤其重要,因為,原本要設定a-gps server都系中國的。

原來小米8可以改a-gps設定,奇怪的是,supl server竟然是221.176.0.55
原來小米應該是用supl.qxwz.com

去改一下,需要在設定中尋找gps這字才找到頁面,下面有選項可以修復原值
係隱藏頁面, 打開設定,SEARCH "gps")
Settings, additional settings, privacy, location, agps

如果在外地,又或者改成google的
supl server=supl.google.com
port = 7276

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 清泉一郎 於 28-5-2020 13:07 發表

我成日做GPS LOG, 幾準下

回覆 引用 TOP

主題標籤 #xiaomi #小米
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]