• 瀏覽: 4,607
  • 回覆: 26
  • 追帖: 1
本主題由 vcfirstben 於 2020-5-29 12:20 AM 移動
請問有無師兄用緊 Ace2
評價如何?
唔中意曲Mon 機,
所以旗艦機選擇不多😅
oppo 大陸版自己裝GMS,
功能齊全嗎?
例如 google pay, Chromecast, 個d都能用嗎?

用左一個月,暫時覺得既缺點:
1. 香港用唔到VoLTE
2. 可以sync Google contacts落部手機,但係sync 唔到 contacts 上google, 只能sync 番去oppo.
3. 大部份銀行app 冇問題,但係 中銀 app 同 BOCpay set唔到用指紋,但係hsbc 又得喎
4. 影響對比旗艦機一定差d
5. 個Mon 係full HD 唔及得d 2k Mon

唔計以上缺點,用落真心覺得幾好用,充電真係超快,打機又夠爽,冇 lag
Google 正常使用,Google pay 拍卡俾錢正常,八達通app 正常,八達通sim 又work

引用:
原帖由 jkwoo 於 2020-5-29 12:04 AM 發表

2. 可以sync Google contacts落部手機,但係sync 唔到 contacts 上google, 只能sync 番去oppo.
3. 大部份銀行app 冇問題,但係 中銀 app 同 BOCpay set唔到用指紋,但係hsbc 又得喎
5. 個Mon 係full HD 唔及得d 2k Mon ...
Google contact sync 唔到咁奇怪?
會否係安裝or設定問題?
定係oppo機問題?

引用:
原帖由 yiksan0916 於 2020-5-29 12:24 AM 發表

Google contact sync 唔到咁奇怪?
會否係安裝or設定問題?
定係oppo機問題?
我既問題,啱啱再搵下,搵到加contacts 時拉到最底可以揀番Google account

引用:
原帖由 yiksan0916 於 2020-5-28 10:31 PM 發表

請問有無師兄用緊 Ace2
評價如何?
唔中意曲Mon 機,
所以旗艦機選擇不多😅
oppo 大陸版自己裝GMS,
功能齊全嗎?
例如 google pay, Chromecast, 個d都能用嗎?

好正

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jkwoo 於 2020-5-29 01:32 AM 發表

我既問題,啱啱再搵下,搵到加contacts 時拉到最底可以揀番Google account
good ! 咁即係你新加電話無揀Google
所以google的功能大至上都無事👍👍

引用:
原帖由 yiksan0916 於 2020-5-29 02:21 AM 發表

good ! 咁即係你新加電話無揀Google
所以google的功能大至上都無事👍👍
Google 只不過係無左Map個時間軸
其他應該都一樣

回覆 引用 TOP

呢部我都有興趣,我反而係最緊張用唔用到5G

回覆 引用 TOP

VOLTE?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jkwoo 於 2020-5-29 12:04 AM 發表

5. 個Mon 係full HD 唔及得d 2k Mon ...
請問安吾安裝到 YouTube,我果部吾俾安裝

你試吓回復原廠設定全部清一次部機,我嗰部全部都裝到,但係play store顯示唔到個嘜頭,清一次部機就正常返!

引用:
原帖由 francebread 於 2020-6-7 07:03 AM 發表

你試吓回復原廠設定全部清一次部機,我嗰部全部都裝到,但係play store顯示唔到個嘜頭,清一次部機就正常返!
清咗幾次,都係冇play store 嘜頭,安裝gmail丶youtube問Facebook 會限制吾准,地圖同瀏覽器可以安裝

回覆 引用 TOP

試吓“手機搬家”直搬過去睇睇得唔得

引用:
原帖由 francebread 於 2020-6-7 08:12 AM 發表

試吓“手機搬家”直搬過去睇睇得唔得
找到解決方法,因為內部google play 鎖了很多 app,步驟要先找一個gmail apk 安裝,之后再安裝 google play store apk 就可以了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yuppi 於 2020-6-6 05:17 PM 發表

請問安吾安裝到 YouTube,我果部吾俾安裝
咁奇怪?我部reno3pro什麼google ,playstore,facebook,youtube,都安裝到,一切正常使用😂

May The Force Be With You, Always !

回覆 引用 TOP

熱門主題
相關主題
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]