• 瀏覽: 43,813
  • 回覆: 259
剛在M記買雪糕, 用iPhone嘟來嘟去搞左10分鍾都唔得.
有一時尚打扮的港女突現出現, 話"我幫你比著先啦, 唔好阻大家時間"
然後佢用支付寶HK一嘟閃付搞定. 當然事後我用支付寶比返錢佢啦

事後檢討, 發現了Apple pay八達通付款之陷阱!

雖Apple Pay八達通購物/搭車時可毋須開啟任何應用程式,甚至毋須亮起螢幕.

但如果iPhone在一定要手動輸入密碼解鎖的狀態下, 如(e.g.)帶口罩或其它原因令faceID/TouchID多次解鎖失敗, 剛剛開機等
這時Apple Pay八達通便不能在唔著螢幕既狀態下嘟了, 佢會彈個畫面出來叫你輸入密碼, 必須先輸入密碼解鎖~

所以唔著螢幕去嘟八達通係有風險, 因你唔知iPhone是否在強制手動輸入密碼解鎖的狀態
可能會阻住人比人鬧, 係好多人排隊巨大壓力輸入密碼也是危險, 很易比人睇到!

如果真係嘟唔到,唔好話搞10分鐘,一分鐘我都唔會等,會用其付款方法或閃人

我想知點樣可以試到10分鐘都唔轉用支付寶畀錢?

[退役車特集第五回]時代·終結
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25770135
引用:
原帖由 不移動 於 2020-6-3 08:33 PM 發表

剛在M記買雪糕, 用iPhone嘟來嘟去搞左10分鍾都唔得.
有一時尚打扮的港女突現出現, 話"我幫你比著先啦, 唔好阻大家時間"
然後佢用支付寶HK一嘟閃付搞定. 當然事後我用支付寶比返錢佢啦

雖Apple Pay八達通購物/搭車時可毋須開啟任何應用程式,甚至毋須亮起螢幕.

但如果iPhone在一定要手動輸入密碼解鎖的 ...
我都有裝八達通app,用咗兩日發現唔係咁方便,因為有時根本嘟唔到,最唔抵係要比$50按金,用多一個月如果都唔慣可能我就要推翻按金

引用:
原帖由 szeto903 於 2020-6-3 09:04 PM 發表

我想知點樣可以試到10分鐘都唔轉用支付寶畀錢?
我都想知點樣可以搞到十分鐘而阻住條隊,呢個先值得係新聞

係呀,我第一次用手錶嘟時,都嘟唔到,輸入密碼,開鎖就嘟到,所以每次嘟時都要望下手錶開左鎖未,電話開左鎖,手錶都開左鎖

引用:
原帖由 hkboy 於 2020-6-3 21:29 發表

我都有裝八達通app,用咗兩日發現唔係咁方便,因為有時根本嘟唔到,最唔抵係要比$50按金,用多一個月如果都唔慣可能我就要推翻按金
一個月要俾$11 手續費
起碼都要用90日後

引用:
原帖由 tandom_2007 於 2020-6-3 09:33 PM 發表

一個月要俾$11 手續費
起碼都要用90日後
吓,咁我4個月後先取消

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 不移動 於 2020-6-3 08:33 PM 發表

但如果iPhone在一定要手動輸入密碼解鎖的 ...
付款搞左10分鍾,麥叔叔一定為你對軟雪糕的堅持感動,期間職員竟然幫不上忙?可能今時今日轉工太易⋯⋯
既然你事後用支付寶比返錢人,點解當初用Apple Pay八達通付款失敗時,你不立刻改用支付寶,而是堅持用Apple Pay八達通?
10分鍾的耐性,你有,相當好,排在你身後的人竟然也有,難得!雖知道香港實行慢活的人不多,竟也給你遇上。
Apple Pay八達通新加入時會自動成為特快交通咭,使用方式和實體八達通一樣,無須刻意登入。

表面結論:支付寶HK比Apple Pay八達通優勝
實際結論:Apple Pay八達通開始對支付寶HK構成重大壓力
太多不合情理的事同時發生,陷阱無處不在。

附件

CH178_0101_182732.jpg(33.59 KB)

2020-6-3 09:45 PM

唔明點解一定要用電話八達通!?直接用八達通卡有乜問題。

三星有無得八達通?

引用:
原帖由 fman123 於 2020-6-3 09:51 PM 發表

唔明點解一定要用電話八達通!?直接用八達通卡有乜問題。
我都唔明,一張八達通卡有何難帶出街??

唔洗著mon, 就咁拍落去就得啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 milktea2020 於 2020-6-3 11:04 PM 發表

我都唔明,一張八達通卡有何難帶出街??
用現金又有何難,點解要用電子錢包?

手機NFC一向唔stable, Apple Pay 八仔,連除褲放屁都不如

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]