• 瀏覽: 9,352
  • 回覆: 83
引用:
原帖由 黑糖薑 於 2020-6-17 03:02 PM 發表

唔止美國喎,歐洲都開始杯葛華為。
不如睇下哩一則新聞先:https://hk.appledaily.com/finance/20200617/KA3P3YRKRJNI43RIV7DQUAWGKU/
再講,歐洲杯葛華為唔係第一日嘅事,但德國就願意同華為合作攪5G

熱賣及精選
引用:
原帖由 dfmtf 於 2020-6-15 09:01 AM 發表

因為製造晶片背後嘅技術係人類科學數百年嚟嘅積累
由新中國先開始積累嘅中國
當然短暫追唔上殖民掠奪起家嘅老牌殖民帝國
所以中國先會有2025同2035計劃

不過老牌殖民國發現靠智力同創意已經壓唔住中國
就發起新冷戰做技術封鎖
打倒佢地自己宣傳咗幾十年嘅
全球合作,技術分工,互通有無嘅全球化理想
返去技術壁壘,浪費資源嘅冷戰年代 ...
中國自己玩壞規矩姐,呢40年著數攞盡,又扮發展中國家,偷人地國家ip技術,搞到而家冇人想同中國合作

引用:
原帖由 scottie_csp 於 2020-6-17 03:09 PM 發表

不如睇下哩一則新聞先:https://hk.appledaily.com/finance/20200617/KA3P3YRKRJNI43RIV7DQUAWGKU/
再講,歐洲杯葛華為唔係第一日嘅事,但德國就願意同華為合作攪5G
德國算係親中,但英國法國原本想用華為都縮

引用:
原帖由 黑糖薑 於 2020-6-17 03:14 PM 發表

德國算係親中,但英國法國原本想用華為都縮
親唔親中我唔知,德國領導人比起其他歐洲國家係有遠見。
英國係五眼聯盟之一,佢哋唔用華為都無所謂喇,不過佢大佬家下又想同華為合作,佢哋又會迫不得己又會用返呢!
法國就唔知喇!
總之,華為5G係以平靚正形容,你哋唔用無所謂,不過得行交下專利費就得喇!

引用:
原帖由 黑糖薑 於 2020-6-17 03:09 PM 發表

中國自己玩壞規矩姐,呢40年著數攞盡,又扮發展中國家,偷人地國家ip技術,搞到而家冇人想同中國合作
點偷法?偷人哋未有嘅科技?南韓都有5G技術喎,點解英美大國唔同南韓合作抵制中國嘅華為?
問題係有西方國家而家發爛渣,唔抵得中國發展得咁快,既然唔抵得,點解唔自己去發展呢?監生搶人哋嘅嘢唔係強盜係乜?
唔好同我講中國幾衰幾差,莫非西方國家又好好?
5G唔係得手機,係整個物聯網,第時無人駕駛都關5G事,既然西方國家科技咁勁,點解唔好好哋同中國合作,咁樣做對雙方都係好事。

引用:
原帖由 scottie_csp 於 2020-6-17 03:28 PM 發表

點偷法?偷人哋未有嘅科技?南韓都有5G技術喎,點解英美大國唔同南韓合作抵制中國嘅華為?
問題係有西方國家而家發爛渣,唔抵得中國發展得咁快,既然唔抵得,點解唔自己去發展呢?監生搶人哋嘅嘢唔係強盜係乜?
唔好同我講中國幾衰幾差,莫非西方國家又好好?
5G唔係得手機,係整個物聯網,第時無人駕駛都關5G事,既然西方國家科技咁勁,點解唔好好哋同中國合作,咁樣做對雙方都係好事。 ...
英國咪研究緊用nokia同erIcsson囉,而家得華為有5g相關專利?
中國自己玩壞規矩可以怪邊個,而家人地揸正黎做就話人發爛乍。又有邊到搶中國5g技術啊?笑大人個口
你搞串個party仲問人點解唔同你玩,你都幾好笑

引用:
原帖由 scottie_csp 於 2020-6-17 03:22 PM 發表

親唔親中我唔知,德國領導人比起其他歐洲國家係有遠見。
英國係五眼聯盟之一,佢哋唔用華為都無所謂喇,不過佢大佬家下又想同華為合作,佢哋又會迫不得己又會用返呢!
法國就唔知喇!
總之,華為5G係以平靚正形容,你哋唔用無所謂,不過得行交下專利費就得喇! ...
5g得你一間咩,nokia ericcson samsung都有,佢地都有自己嘅5g專利

引用:
原帖由 黑糖薑 於 2020-6-17 04:31 PM 發表

英國咪研究緊用nokia同erIcsson囉,而家得華為有5g相關專利?
中國自己玩壞規矩可以怪邊個,而家人地揸正黎做就話人發爛乍。又有邊到搶中國5g技術啊?笑大人個口
你搞串個party仲問人點解唔同你玩,你都幾好笑 ...
原來係中國攪串咗個派對
既然攪串咗,諾基亞、愛立信同三星有無返轉頭告華為攪串咗個派對啊?
而家係美國打壓華為喎,唔係華為想入美國市場喎?
明晒,總之華為發展5G業務就有問題,畀人話攪串,其他公司攪5G係無問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 黑糖薑 於 2020-6-17 04:34 PM 發表

5g得你一間咩,nokia ericcson samsung都有,佢地都有自己嘅5g專利
有專利又點?總之大家河水不犯井水,共同參與就無問題喇!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 scottie_csp 於 2020-6-17 03:09 PM 發表

係, 一向歐洲同美國都用左華為好多年, 美國係之前為左選票先話唔用華為, 點知最近開始唔掂, 所以早2日又話比美國公司用返華為

講唔掂,宜家全世界都唔掂。重有華為係你開架?間公司你架?要你諗嘅?真係唔明點解明明唔關事嘅野,可以講到好似係佢自己嘅野咁!!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lovlybar 於 2020-6-16 10:39 PM 發表

話唔用又用, 口裡說不, 身體好誠實
美國唔用咪等住落後囉。佢自己個5G垃圾到不得了呀。同班弱智一樣,得把死人聲。真係好好笑架。

引用:
原帖由 kkl6226 於 2020-6-18 04:39 PM 發表

美國唔用咪等住落後囉。佢自己個5G垃圾到不得了呀。同班弱智一樣,得把死人聲。真係好好笑架。
咁依家係分左華為同埋Ericsson?

引用:
原帖由 黑糖薑 於 2020-6-17 04:31 PM 發表

你搞串個party仲問人點解唔同你玩,你都幾好笑 ...
你正一癲倒是非,美國抵制華為才是自己搞串個party. 華為又無迫人要用他的5G

回覆 引用 TOP

只是中国电讯末日

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]