• 瀏覽: 10,667
  • 回覆: 83
彭博:華為5G晶片庫存僅夠應付至明年初
https://www.youtube.com/watch?v=9Xl1gteAqJY進入香討影片區

引用:
原帖由 雲林真美 於 2020-6-14 12:44 AM 發表

https://www.youtube.com/watch?v=9Xl1gteAqJY
香港大部份台都係用華為

引用:
原帖由 lokzimmy 於 2020-6-14 12:50 AM 發表

香港大部份台都係用華為
依家5G都仲發展緊,係咪代表住喺新界嘅收得皮

引用:
原帖由 雲林真美 於 2020-6-14 01:06 AM 發表

依家5G都仲發展緊,係咪代表住喺新界嘅收得皮
但係唔單止香港, 好多地方都係用華為, 洗濕左個頭好難收科

回覆 引用 TOP

咁如果轉其他牌子又係大鑊 啲費用又係轉返落消費者到

回覆 引用 TOP

5G手機定5G設備晶片先?5G設備晶片技術含量低,可以搵替代。

其實 幾搞笑 一個 問題

享受左平價收費, 背後原因 是 成本 平 ( 當然 有可能 平買 貴賣 )

習慣左 平價 收費 , 突然 人地 要轉 "新設備" ,成本貴左, 收你貴D,就未必接受到 ? ( 當然 有可能 平買 貴賣 )

引用:
原帖由 任砌天使雞 於 2020-6-14 01:49 AM 發表

5G手機定5G設備晶片先?5G設備晶片技術含量低,可以搵替代。
應該2樣都大獲?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 force8 於 2020-6-14 12:01 PM 發表

其實 幾搞笑 一個 問題

享受左平價收費, 背後原因 是 成本 平 ( 當然 有可能 平買 貴賣 )

習慣左 平價 收費 , 突然 人地 要轉 "新設備" ,成本貴左, 收你貴D,就未必接受到 ? ( 當然 有可能 平買 貴賣 ) ...
價錢一來啦, 怕收唔到又係另一個問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雲林真美 於 2020-6-14 12:44 AM 發表

https://www.youtube.com/watch?v=9Xl1gteAqJY
手機晶片同手機發射站你知唔知有嘜分別?

回覆 引用 TOP

真系好唔明?大陸成9日話自己科技有幾咁巴9閉,咁點解連5G晶片都研發唔到出來呢?你知道點解嗎?😱

引用:
原帖由 Omae988 於 2020-6-14 06:42 PM 發表

真系好唔明?大陸成9日話自己科技有幾咁巴9閉,咁點解連5G晶片都研發唔到出來呢?你知道點解嗎?😱
因為製造晶片背後嘅技術係人類科學數百年嚟嘅積累
由新中國先開始積累嘅中國
當然短暫追唔上殖民掠奪起家嘅老牌殖民帝國
所以中國先會有2025同2035計劃

不過老牌殖民國發現靠智力同創意已經壓唔住中國
就發起新冷戰做技術封鎖
打倒佢地自己宣傳咗幾十年嘅
全球合作,技術分工,互通有無嘅全球化理想
返去技術壁壘,浪費資源嘅冷戰年代

好彩唔係用緊用華為5G既台

回覆 引用 TOP

華為始終大陸嘢,唔可靠就預咗啦

引用:
原帖由 黑糖薑 於 2020-6-15 02:12 PM 發表

華為始終大陸嘢,唔可靠就預咗啦
唔可靠到要美國全力打壓?
大陸嘢又點,分分鐘你屋企用梗嘅寬頻都有華為晶片

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]