• 瀏覽: 7,772
  • 回覆: 42
+5
引用:
原帖由 orabuln 於 2020-6-19 02:14 PM 發表

Music app聽緊歌喺背後用電就話啫,開香討app望一望,之後出番去,個app仲係會繼續行就唔正常啦!
總之唔用香討個app就要手動閂咗佢,就咁出番主畫面就會繼續喺後面食電!
螢幕與背景使用時間不一致,好似喺ios 13.5開始發生 ...
明知呢啲app賤格

所以直情唔裝

用safari睇,再加ad block

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-6-19 02:28 PM 發表

明知呢啲app賤格

所以直情唔裝

用safari睇,再加ad block
應該係ios問題,因為唔止一個app係咁

引用:
原帖由 orabuln 於 2020-6-19 02:31 PM 發表

應該係ios問題,因為唔止一個app係咁
咁要視乎嗰個app「有無合理原因」要喺背景執行

例如如果嗰個係啲健康app,連接你啲智能穿戴裝置,記錄你睡眠狀況之類,呢啲app,你預咗佢係24小時喺度行緊,合理

但香討app喺背後行乜鬼野?咩理由要俾佢咁行?

Check Background App Refresh and turn off as much app as possible.

Settings > General > Background App Fresh

引用:
原帖由 choki 於 2020-6-19 08:19 AM 發表

香討app依家仲係背景長開
Turn it off at Background App Refresh

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-6-19 03:08 PM 發表

咁要視乎嗰個app「有無合理原因」要喺背景執行

例如如果嗰個係啲健康app,連接你啲智能穿戴裝置,記錄你睡眠狀況之類,呢啲app,你預咗佢係24小時喺度行緊,合理

但香討app喺背後行乜鬼野?咩理由要俾佢咁行? ...
正常係ios強制apps只可以背景10分鐘。除咗特別apps,例如聽歌之類可以不停背景運行。升咗ios13.5.1後任行唔嬲,仲有台仔mobile01都係長註背景

引用:
原帖由 ezkeeper2014 於 2020-6-16 01:46 PM 發表
iOS 13.5  and iOS 13.5.1 有新bug
個別軟件長期「後台運作」
要手動關閉

慢慢等各 app 更新後,問題會自然解決
唔怪得用一陣就咁熱

我KMB App都係咁

應該是軟件IOS未做好優化

引用:
原帖由 ch1031 於 2020-6-19 07:59 PM 發表
我KMB App都係咁
Kmb呢個app我刪除左了,不停係後台運行!原兇黎

咁唔好用住
成日用一用就熱就拎去整喇

Battery going to die

香討個app不嬲廢

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]