• 瀏覽: 3,451
  • 回覆: 49
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 獨毒督男 於 2020-6-20 03:55 PM 發表

你咩台?
CSL 3HK

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Ryan2222222222 於 2020-6-20 01:02 PM 發表

第一 我再部華為室內都冇問題
唔放窗口冇事
主要你屋企同公司收5G強弱
第二 WiFi6同速度冇分別
因為正正我們個華為5GRouter有WiFi6一樣冇快咗
5G可以超過1000M,而且ping值快。
ac router上限1000M,而且wifi單通道發揮唔到5G嘅高速度。wifi 6可以同一時間上下載,多人使用時差別好大。
玻璃阻隔信號能力好高,另一樣係天然石牆例如雲石,可以吸收四份一到二份一。

引用:
原帖由 Ryan2222222222 於 2020-6-20 01:15 PM 發表

工程c 我業餘一個月都Set 十隻八隻喇
你公司生意好差吓。
我做豪宅工程,裝一個router扣除材料人工淨袋2000,你呢?

引用:
原帖由 Ryan2222222222 於 2020-6-20 12:58 PM 發表

Set同用家又點分別?
正確嚟講叫網絡鋪設,不同環境不同用家做法都有唔同。
如果一般幾百尺一層單位,裝一個router或者加多個AP,是但set咗router password,SSID同password就走得。
村屋面積細,層數多,要視乎環境選擇有線定係冇線AP。部份地區冇光纖要用4G router,要搵出最佳接受位置。
單楝豪宅係村屋加強版,AP可能要隱藏唔見光,而且要做到全屋高速連線,淨係諗AP位置已經諗爆頭。
寫字樓使用人數多,要限制每個ip嘅速度,有時要做埋內聯網,VPN。
AP唔係越多越好,太密集反而會影響使用,太疏上網又會好慢,要搵個平衡點。

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2020-6-20 07:00 PM 發表

如果一般幾百尺一層單位,裝一個router或者加多個AP,是但set咗router password,SSID同password就走得。
村屋面積細,層數多,要視乎環境選擇有線定係冇線AP。部份地區冇光纖要用4G router,要搵出最佳接受位置。
單楝豪宅係村屋加強版,AP可能要隱藏唔見光,而且要做到全屋高速連線,淨係諗AP位置已經諗 ...
咪叫裝修佬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2020-6-20 06:16 PM 發表

ac router上限1000M,而且wifi單通道發揮唔到5G嘅高速度。wifi 6可以同一時間上下載,多人使用時差別好大。
玻璃阻隔信號能力好高,另一樣係天然石牆例如雲石,可以吸收四份一到二份一。 ...
咁你用過5G WiFi 6 Router未
你只係個工人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2020-6-20 06:16 PM 發表

玻璃阻隔信號能力好高,另一樣係天然石牆例如雲石,可以吸收四份一到二份一。 ...
超過1000M?
你企CSL門口呀
知唔知香港5G Plan有幾多假5G

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2020-6-20 06:19 PM 發表

我做豪宅工程,裝一個router扣除材料人工淨袋2000,你呢?
哩的勞工你做
我今日五分鐘已賺$1000地盤仔
咪扮工程C
我剪緊線做Network
你仲飲奶
你有冇20年經驗呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2020-6-20 07:00 PM 發表

單楝豪宅係村屋加強版,AP可能要隱藏唔見光,而且要做到全屋高速連線,淨係諗AP位置已經諗 ...
我公司1990已經用光纖
我屋企仲有支大東送用光纖做手信
當年三個Office俾緊18萬月租一個月呀

回覆 引用 TOP

引用:

你用嘜5G Plan
嘜手機同 Router ?

回覆 引用 TOP

引用:

你做村屋唔識用淘寶4G天線?
你啲料小學Level.

引用:
原帖由 Ryan2222222222 於 2020-6-20 10:56 PM 發表

你做村屋唔識用淘寶4G天線?
你啲料小學Level.
你去睇下精神科啦,你有狂躁症呀。

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2020-6-20 11:53 PM 發表

我有精神病就做唔到大公司經理
你估你勞工階層
一味以為Set兩個Router咪好叻
拉兩條Cat6又叫工作
哩啲Job咪笑死人
你做過千萬以上伺服系統呀?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2020-6-20 11:53 PM 發表

連4G天線都未識
去做村屋
放個Router周為試咪流

回覆 引用 TOP

引用:

教埋你喇小學生
華為就個5G Card Router 大6版有WiFi 6
我正正使用中
佢Web Page有個功能話你知邊個位置係收得最好。
你連咁都未知
難怪似PCCW 啲水兵
Set死一世Router

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]