• 瀏覽: 10,563
  • 回覆: 6
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 lawlawyuen 於 2020-6-17 11:53 AM 發表

想請問各位高手,如果我買個5G路由器用,會否燮相把我現用的3/4G手機效率提升?

另外香港是用那些頻段的?下述的頻段是否適合香港使用?

5G : N41,N77,N78,N79
4G : B1,B3,B5,B7,B8,B20,B28,B32,B34,B38,B39,B40,B41,B42

謝謝解答🙏🙏🙏 ...
首先你要知道5G信號發射距離短,穿透力低,router必須放係窗邊,甚至窗外先有最佳效果。
第二,wifi蛋設計唔適合長期運作,一來易hang機,二來內置電池好快死。
第三,5G router要有wifi 6,否則浪費5G速度。
第四,repeater同樣要有wifi 6。

引用:
原帖由 Ryan2222222222 於 2020-6-20 01:25 AM 發表

你其實用過5G Pocket WiFi 同 Router未
我就有華為兩個款式一大一小。
並非如你所説
我做網絡嘅,你話啦?

引用:
原帖由 Ryan2222222222 於 2020-6-20 09:14 AM 發表

咁你有冇用過先?
拉線都叫做網絡?
我一年set幾十隻router同AP,你話呢?

引用:
原帖由 Ryan2222222222 於 2020-6-20 01:02 PM 發表

第一 我再部華為室內都冇問題
唔放窗口冇事
主要你屋企同公司收5G強弱
第二 WiFi6同速度冇分別
因為正正我們個華為5GRouter有WiFi6一樣冇快咗
5G可以超過1000M,而且ping值快。
ac router上限1000M,而且wifi單通道發揮唔到5G嘅高速度。wifi 6可以同一時間上下載,多人使用時差別好大。
玻璃阻隔信號能力好高,另一樣係天然石牆例如雲石,可以吸收四份一到二份一。

引用:
原帖由 Ryan2222222222 於 2020-6-20 01:15 PM 發表

工程c 我業餘一個月都Set 十隻八隻喇
你公司生意好差吓。
我做豪宅工程,裝一個router扣除材料人工淨袋2000,你呢?

引用:
原帖由 Ryan2222222222 於 2020-6-20 12:58 PM 發表

Set同用家又點分別?
正確嚟講叫網絡鋪設,不同環境不同用家做法都有唔同。
如果一般幾百尺一層單位,裝一個router或者加多個AP,是但set咗router password,SSID同password就走得。
村屋面積細,層數多,要視乎環境選擇有線定係冇線AP。部份地區冇光纖要用4G router,要搵出最佳接受位置。
單楝豪宅係村屋加強版,AP可能要隱藏唔見光,而且要做到全屋高速連線,淨係諗AP位置已經諗爆頭。
寫字樓使用人數多,要限制每個ip嘅速度,有時要做埋內聯網,VPN。
AP唔係越多越好,太密集反而會影響使用,太疏上網又會好慢,要搵個平衡點。

引用:
原帖由 Ryan2222222222 於 2020-6-20 10:56 PM 發表

你做村屋唔識用淘寶4G天線?
你啲料小學Level.
你去睇下精神科啦,你有狂躁症呀。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]