• 瀏覽: 7,339
  • 回覆: 90
  • 追帖: 1
想請問各位高手,如果我買個5G路由器用,會否燮相把我現用的3/4G手機效率提升?

另外香港是用那些頻段的?下述的頻段是否適合香港使用?

5G : N41,N77,N78,N79
4G : B1,B3,B5,B7,B8,B20,B28,B32,B34,B38,B39,B40,B41,B42

謝謝解答🙏🙏🙏

不會。

隨著 5G 網絡啟用,Huawei 推出售 $2,288 的 5G Mobile Pro 隨身路由器,配合家中的 Wi-Fi 路由器,即可化身為 repeater,把 Wi-Fi 訊號擴充至全屋更大範圍,設定方法如下。

https://ezone.ulifestyle.com.hk/ ... F%E7%94%B1%E5%99%A8

回覆 引用 TOP

用5G電話SHARE出來就知啦

引用:
原帖由 lawlawyuen 於 2020-6-17 11:53 AM 發表

想請問各位高手,如果我買個5G路由器用,會否燮相把我現用的3/4G手機效率提升?

4G : B1,B3,B5,B7,B8,B20,B28,B32,B34,B38,B39,B40,B41,B42

謝謝解答🙏🙏🙏 ...
asus

熄燈,鎖門,爆大鑊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lawlawyuen 於 2020-6-17 11:53 AM 發表

謝謝解答🙏🙏🙏 ...
你部機唔支援5G, 有乜用😄🙏

回覆 引用 TOP

引用:

謝謝解答🙏🙏🙏 ...
首先你要知道5G信號發射距離短,穿透力低,router必須放係窗邊,甚至窗外先有最佳效果。
第二,wifi蛋設計唔適合長期運作,一來易hang機,二來內置電池好快死。
第三,5G router要有wifi 6,否則浪費5G速度。
第四,repeater同樣要有wifi 6。

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2020-6-20 12:20 AM 發表

首先你要知道5G信號發射距離短,穿透力低,router必須放係窗邊,甚至窗外先有最佳效果。
第二,wifi蛋設計唔適合長期運作,一來易hang機,二來內置電池好快死。
第三,5G router要有wifi 6,否則浪費5G速度。
第四,repeater同樣要有wifi 6。 ...
你其實用過5G Pocket WiFi 同 Router未
我就有華為兩個款式一大一小。
並非如你所説

引用:
原帖由 Ryan2222222222 於 2020-6-20 01:25 AM 發表

你其實用過5G Pocket WiFi 同 Router未
我就有華為兩個款式一大一小。
並非如你所説
我做網絡嘅,你話啦?

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2020-6-20 08:39 AM 發表

我做網絡嘅,你話啦?
咁你有冇用過先?
拉線都叫做網絡?

引用:
原帖由 Ryan2222222222 於 2020-6-20 09:14 AM 發表

咁你有冇用過先?
拉線都叫做網絡?
我一年set幾十隻router同AP,你話呢?

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2020-6-20 09:20 AM 發表

Set同用家又點分別?

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2020-6-20 09:20 AM 發表

你只係個工人
唔係主人
PCCW 拉綫果啲都叫工程

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2020-6-20 12:20 AM 發表

第四,repeater同樣要有wifi 6。 ...
第一 我再部華為室內都冇問題
唔放窗口冇事
主要你屋企同公司收5G強弱
第二 WiFi6同速度冇分別
因為正正我們個華為5GRouter有WiFi6一樣冇快咗

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-6-18 11:01 AM 發表

用5G電話SHARE出來就知啦
5G手機Speed Test點快
Share 一樣慢
S20+,Nex 5G, 華仔Mate Xs
全部一樣

引用:
原帖由 Ryan2222222222 於 20-6-2020 13:04 發表

5G手機Speed Test點快
Share 一樣慢
S20+,Nex 5G, 華仔Mate Xs
全部一樣
點為之快? 點樣先叫慢?

有冇數字參考?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]