• 瀏覽: 8,823
  • 回覆: 109
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 ccwu56x2 於 2020-6-23 17:12 發表

5G 價錢 , 4.5G 速度 , 把鬼!

我係用緊佢 4.5G plan (12GB) , S20U 手機
原本想升級 5G plan , 但睇過唔同台既比較測試最慢係數記就取消決定
原有客户仲要無優惠 , 一樣 $398 + $18

下年約滿轉台.... ...
數碼通一向都係賣唔用華為基站,只係5G開台初期覆蓋佢係最多食到第一水,如非必要唔建議依家揀佢

[退役車特集第五回]時代·終結
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25770135
熱賣及精選
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25770135

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 szeto903 於 2020-6-23 06:34 PM 發表

數碼通一向都係賣唔用華為基站,只係5G開台初期覆蓋佢係最多食到第一水,如非必要唔建議依家揀佢
有得簡都唔會簡SMT,4G都唔係點OK

引用:
原帖由 hahahahahehee 於 2020-6-23 10:49 PM 發表

有得簡都唔會簡SMT,4G都唔係點OK
如果SMT改善到留言信箱沒有來電號碼讀取和短訊提示的話,我都會揀返嚟用

引用:
原帖由 szeto903 於 2020-6-23 06:34 PM 發表

唔用華為基站 --> 呢個我一早知
但 5G 收費 , 4.5G 速度真係接受唔到! 一係就唔好收 $398 丫
用家升得 5G plan 都係想速度快者 , 唔快的話無必要俾多百幾蚊

引用:
原帖由 ccwu56x2 於 2020-6-24 10:40 發表

但 5G 收費 , 4.5G 速度真係接受唔到! 一係就唔好收 $398 丫
所以就係出個post叫大家諗清楚先,除非非用不可

引用:
原帖由 szeto903 於 2020-6-24 10:42 AM 發表

所以就係出個post叫大家諗清楚先,除非非用不可
認同!

回覆 引用 TOP

我自己就因為佢唔用華為基站
所以先上,算係支持下
數記我又唔係咁擔心
我諗依家都係初階段姐,過多排可能會搞好啲

引用:
原帖由 黑糖薑 於 2020-6-24 11:36 AM 發表

所以先上,算係支持下
數記我又唔係咁擔心
我都係咁諗,數碼通啲嘢唔會差得去邊
應該要啲時間調整姐

希望佢搞好啲自己啲基站啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ccwu56x2 於 2020-6-24 10:40 AM 發表

用家升得 5G plan 都係想速度快者 , 唔快的話無必要俾多百幾蚊 ...
Exactly ,有5G信號有條毛用咩,關鍵速度。
佢比得100Mbps左右嘅速度真係諗唔到咩理由要用佢law

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 officeboy97 於 2020-6-24 12:37 發表

我都係咁諗,數碼通啲嘢唔會差得去邊
應該要啲時間調整姐
雷聲大雨點小

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 szeto903 於 2020-6-22 01:18 PM 發表

先旨聲明

1.我就唔係數碼通sales所以唔使PM我問有咩優惠

2.揀數碼通嘅原因唔係佢哋唔用華為基站,而係因為合約期問題我只能夠揀數碼通

3.升定唔升,自己決定,本帖旨在分享數碼通5G實際體驗,大家交流下學下嘢

4.歡迎比較,但留意切勿作出人身攻擊

基本資料:
數碼通5G服務計劃100GB $398
限速任用數據                       $  68
數據滾存     ...
4G租網入面一早用左華為好多年, 咪一樣係咁
最緊要係5G價錢, 4G 速度真係

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 黑糖薑 於 2020-6-24 11:36 AM 發表

所以先上,算係支持下
數記我又唔係咁擔心
首先唔好忘記佢係辛紅雞! 沙田新城市攪到咁紅, 咁仲支持?
如果係黃黑既, 一早唔用辛紅雞
如果係藍紅既, 一早會用華為
就算唔分顏色, 最重要係比5G錢用4G都無既質素, 可能你好有錢可以咁捐比紅色事業啦

觀塘站月台
呢個速度叫比平時用4G快咗

APM 商場4樓
北角匯都做唔到呢個速度,究竟數碼通係唔係真係喺新鴻基商場做好咗覆蓋?

油塘站2號月台有5G訊號但亦只係快50Mbps左右

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]