• 瀏覽: 5,175
  • 回覆: 88
  • 追帖: 2
先旨聲明

1.我就唔係數碼通sales所以唔使PM我問有咩優惠

2.揀數碼通嘅原因唔係佢哋唔用華為基站,而係因為合約期問題我只能夠揀數碼通

3.升定唔升,自己決定,本帖旨在分享數碼通5G實際體驗,大家交流下學下嘢

4.歡迎比較,但留意切勿作出人身攻擊

基本資料:
數碼通5G服務計劃100GB $398
限速任用數據 $ 68
數據滾存 $免費
2GB大灣區數據 $免費
行政費 $ 18

測試裝置
Xperia 1 II (單卡5G)

西隧收費廣場巴士站往港島

西隧管道往港島

大老山隧道收費廣場巴士站往新界東方向

灣仔消防局

希慎廣場10樓誠品

北角匯一田超市

北角新時代廣場外

西隧收費廣場巴士站同希慎廣場嘅測速表現係最接近大部份時間實際體驗,大約係21Mbps至60Mbps左右,係目前4.5G服務計劃常見嘅速度

其他有100Mbps左右嘅速度目前嚟講亦都係部份地鐵站用4.5G都會提供到,點講其實都唔係好明顯地感受到5G同4.5G嘅分別

有趣嘅係北角匯商場地下同地庫一田超市嘅表現相差好遠,地下只有20-40Mbps左右嘅速度但一田超市就可以做到150Mbps

三日裏面唯一一次做到超過300Mbps就係食完飯喺北角時代廣場等車時測速先有,銅鑼灣都要睇地方先做到有100Mbps以上

雖然手機顯示使用5G,但[url=Speedtest.net]Speedtest.net[/url] by Ookla偶然會顯示為LTE;另外如果用OFCA表現測試,ping會比[url=speedtest.net]speedtest.net[/url] by Ookla高,同埋縱觀目前用S865嘅手機都有爆ping問題,第一水機要唔要入手就閣下自理

目前結論係:

1.數碼通唔需要優先考慮,除非你住沙田或大埔又想嘗鮮

2.除非你為咗拒絕使用華為基站

3.最重要係,前輩話唔用5G阻礙科技發展,唔用5G代表你窮

[退役車特集第五回]時代·終結
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25770135
熱賣及精選
咁既表現都幾失望
望佢遲D會有改善

回覆 引用 TOP

同朋友一齊上咗5g
我用數記,佢用中移
分別係有d位我收到佢收唔到,而佢收到我都收到。
我諗覆蓋上係數記好啲?

引用:
原帖由 ysk279 於 2020-6-22 14:39 發表

同朋友一齊上咗5g
我用數記,佢用中移
我諗覆蓋上係數記好啲?
我無中移唔敢講,但數碼通用用下5G跌落4G嘅情況唔係特別少,就算好似喺沙田大會堂出面收到5G但速度同4G 21Mbps差唔多

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25770135

回覆 引用 TOP

smt用B1頻譜開5G,好處係B1頻譜好多地方有,覆蓋比較完善。壞處係頻寬好窄,網速同4G差唔多。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 szeto903 於 2020-6-22 01:18 PM 發表

先旨聲明

2.揀數碼通嘅原因唔係佢哋唔用華為基站,而係因為合約期問題我只能夠揀數碼通

3.升定唔升,自己決定,本帖旨在分享數碼通5G實際體驗,大家交流下學下嘢

基本資料:
限速任用數據                       $  68
數據滾存     ...
你部SONY 新機 得NSA

點試到 5G 的真正威力?

引用:
原帖由 psex 於 2020-6-22 04:22 PM 發表

咩係nsa?
我用緊數碼通,s20+,諗緊續約轉5g 。
即係s20+用5g會快過sony?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ysk279 於 2020-6-22 02:39 PM 發表

同朋友一齊上咗5g
我用數記,佢用中移
我諗覆蓋上係數記好啲?
新鴻基商場好多都有數記既私家發射站
我諗覆蓋上數記係好D

回覆 引用 TOP

下年先睇下轉唔轉5豬.

Wifi Speedtest
Asus RT-AX3000
fenvi 802.11ax WiFi 6 AX200 160Mhz

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 psex 於 2020-6-22 16:22 發表

第一水用住先姐,問題係就算係華文媒體用S20試都係咁慢

回覆 引用 TOP

https://youtu.be/muu5d4UfZHk

大老山隧道測試

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 szeto903 於 2020-6-22 01:18 PM 發表

先旨聲明

基本資料:
限速任用數據                       $  68
數據滾存     ...
1010個4G都唔止咁

回覆 引用 TOP

唔用華為基站已經大好多吸引力。。

5G 價錢 , 4.5G 速度 , 把鬼!

我係用緊佢 4.5G plan (12GB) , S20U 手機
原本想升級 5G plan , 但睇過唔同台既比較測試最慢係數記就取消決定
原有客户仲要無優惠 , 一樣 $398 + $18

下年約滿轉台....

引用:
原帖由 ccwu56x2 於 2020-6-23 05:12 PM 發表

5G 價錢 , 4.5G 速度 , 把鬼!

我係用緊佢 4.5G plan (12GB) , S20U 手機
原本想升級 5G plan , 但睇過唔同台既比較測試最慢係數記就取消決定
原有客户仲要無優惠 , 一樣 $398 + $18

下年約滿轉台.... ...
想知唔同台既比較係邊?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]