• 瀏覽: 8,697
  • 回覆: 109
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 bbbear1 於 2020-6-30 05:44 PM 發表

Csl.已經開始用 N79 馬鞍山 科學園 旺角 朗豪坊先達 深水埗 一帶都有 N79 覆蓋 即係可以話 佢係 雙頻覆蓋 遲啲會唔會用埋 N1? 遲啲先知
N1應該冇咁快,而家4G用嘅人多呀

熱賣及精選
引用:
原帖由 hw531531 於 2020-7-1 08:18 AM 發表

用左數碼通十年,今次系最好俾我加$20轉用5G而且重多10GB數據,本身得12GB,我做嘢地方喺中環半山,自從有咗5G之後,收電話訊號同上網都好差,同埋好多時系其他區打電話或人哋打比我都斷線,我用S20+發覺收到5G但同以前4G既速度都係差不多,打過上臺反映過佢話我工作果區測試過無問題,但係我係同一個位有八年,之前上網同收電話都好穩定,希望佢只系初頭5G未穩定啦,現在都無辦法仲有一年半約,完約後如 ...
$248有22G?

引用:
原帖由 bbbear1 於 2020-6-30 05:47 PM 發表

mmwave ?快就快不過 你要對住個 發射器先有用
應該冇咁誇張

引用:
原帖由 任砌天使雞 於 2020-7-1 09:36 AM 發表

$248有22G?
我嗰個係之前買機plan$620除返機價$350=270

引用:
原帖由 hw531531 於 2020-7-1 09:41 AM 發表

我嗰個係之前買機plan$620除返機價$350=270
都係偏貴少少

引用:
原帖由 任砌天使雞 於 2020-7-1 09:41 AM 發表

都係偏貴少少
數碼通不嬲都偏貴架啦,今次佢畀你加$20用5G你咪執到囉,有約起身佢要你加$500你都冇辦法😂

引用:
原帖由 hw531531 於 2020-7-1 09:45 AM 發表

數碼通不嬲都偏貴架啦,今次佢畀你加$20用5G你咪執到囉,有約起身佢要你加$500你都冇辦法😂
多多測試網絡表現,thx

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hw531531 於 2020-7-1 09:45 AM 發表

間間電訊商都係噉,新客有著數,舊客落咗圈套就冇辦法,而家數碼通新客$298已經有100GB啦🙄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 任砌天使雞 於 2020-7-1 09:34 AM 發表

N1應該冇咁快,而家4G用嘅人多呀
N1 即 2100Mhz Csl.只用係 3G上 可能出年佢會 用 5Mhz 行3G 10Mhz 行5G

引用:
原帖由 任砌天使雞 於 2020-7-1 09:36 AM 發表

應該冇咁誇張
mmwave 個 發射器有效 發射範圍得 百幾米 轉個彎都收唔到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbbear1 於 2020-7-1 09:51 AM 發表

N1 即 2100Mhz Csl.只用係 3G上 可能出年佢會 用 5Mhz 行3G 10Mhz 行5G
用N1部署學smt咁用DSS囉。不過10Mhz頻譜太少唔夠容量食之無味。不如用N79過癮啲

引用:
原帖由 任砌天使雞 於 2020-7-1 10:55 AM 發表

用N1部署學smt咁用DSS囉。不過10Mhz頻譜太少唔夠容量食之無味。不如用N79過癮啲
其實Smt 個條 N1 2100 都係得 15M  用DSS 係快有覆蓋 5G + 4G 共用頻譜但唔會快得去邊 用 N1 係可以增加覆蓋 遲啲5G 電話可以行 CA N78 + N79 + N1 嘩 咁就分分鐘行到 1Gbps 以上

回覆 引用 TOP

今日特登去大埔實試,時間所限我唔會去曬咁多地方試,結果僅供參考

大老山公路近沙田醫院

大老山公路往吐露港 近污水處理廠

吐露港公路近科學園

吐露港公路近廣福邨出口

廣褔邨外

廣福道

大埔文娛中心

大埔中心巴士總站

大埔超級城1/F 一田百貨

大埔超級城B區吉野家外

[退役車特集第五回]時代·終結
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25770135
大埔測速part 2

大埔墟站行人隧道

大埔墟站巴士總站

大埔工業邨

大埔工業邨 聯合利華廠房外

大尾督巴士總站

大埔區數碼通5G體驗總結

1. 大部份地方測速都係喺30-40Mbps同多數用4G頻普行5G

2. 大埔超級城表現參差,1/F一田百貨中段近電器部有訊號但無法測速,早一兩年用SUN Mobile 4.5G都會咁樣

3. 75K巴士行經一段大埔工業邨範圍以4G服務為主,直到巴士駛離工業邨到大尾督沿路都正常收到5G訊號

[退役車特集第五回]時代·終結
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25770135
引用:
原帖由 bbbear1 於 2020-6-30 05:44 PM 發表

Csl.已經開始用 N79 馬鞍山 科學園 旺角 朗豪坊先達 深水埗 一帶都有 N79 覆蓋 即係可以話 佢係 雙頻覆蓋 遲啲會唔會用埋 N1? 遲啲先知
好似話今年會逐步再完善, 相信到時應該範圍會再好D

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]