• 瀏覽: 3,932
  • 回覆: 42
本主題由 makfrederick 於 2020-6-25 01:00 AM 移動
無錯個os係幾好用,但好多細節位根本唔得,好影響個體

利申iphone11 pro max

1. 鬧鐘成日冇響,以前三叔都未試過
2. 自由度太低,低到懷疑部機唔係自己,好多app都裝唔到
3. 相機冇相像中咁好,冇得強制閃光,night mode會lag
4. 冇得插sdcard,迫你用google drive icloud,利申重度隨拍
5. 好多bug
6. 雙卡成日斷網,以前s8都唔會,用whatsapp傾計極度麻煩。
7. Hotspot 連apple以外既device會不停自動熄,熄到你炆
8. Safari同chrome 都不停死機,特別係睇咸片,激到丁都軟埋
9. 冇得force close個app,個task manager根本癈,冇得真係force close
10. 個faceid係疫情之下根本冇用,仲浪費我時間
11.個keyborad好多字都打唔到
12.個siri成日自己走出黎,自由度又低,以前hi google可以做好多野
13. 周街連人地啲wifi,成日斷我網(唔好同我講做乜唔熄左佢,android都會連,但上唔到既話係會繼續用data)
14. 有電話入會必斷你做緊既野

好處:
型(其實好X,佢型在你個apple logo
安全啲(其實心理作用,根本唔係,samsung knox都好過佢)
airdrop(唔係因為多人用iphone,冇人識你
多配件(又係佔有率問題)

太多不能盡錄

熱賣及精選
Android同ios都用過十幾年,唔覺ios係垃圾喎

贊同

回覆 引用 TOP

啱用就係好,唔啱就垃圾。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 七個進擊的妹頭 於 2020-6-24 09:43 AM 發表

1. 鬧鐘成日冇響,以前三叔都未試過
2. 自由度太低,低到懷疑部機唔係自己,好多app都裝唔到
3. 相機冇相像中咁好,冇得強制閃光,night mode會lag
4. 冇得插sdcard,迫你用google drive icloud,利申重度隨拍
5. 好多bug
6. 雙卡成日斷 ...
我覺得iPhone最差係:

1. 無內置AM和FM收音機(以前的NOKIA 2G手機和一些品牌的3G和4G手機都有此功能,以跟機的head phone作天線,用大氣電波接收電台節目,不用數據,慳錢和慳電!)。這功能尤其於行山時最有用,可在偏遠地區都收到香港電台或大陸電台,聽天氣和新聞,好有用!

2. 不可直接將MP3或MP4格式的歌曲或鈴聲直接過落了手機度!

3. 沒有備用狀態指示燈(以前的愛立信337、388、398、688、788、888、T28等型號有,尤其在黑暗中、戲院內不停的閃綠光(有電和有信號)或紅光(快無電),型到爆!)

4. 沒備用狀態螢幕畫面的日期和時間顯示(現代的LG手機、以前的NOKIA 2G 手機有此功能,畫面在備用時(即不著mon時),螢幕都會有隌隌的日期和時間欄顯示,仲會格一陣跳去下一格以防損害個mon)。

回覆 引用 TOP

我係得第13同意你!

引用:
原帖由 alvinip 於 2020-6-24 02:32 PM 發表

我係得第13同意你!
哩個問題應該可以避免,可從Wifi setting 著手

回覆 引用 TOP

又係你個Sony打手

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 七個進擊的妹頭 於 2020-6-24 09:43 AM 發表

...
相機閃光燈有三種模式:自動、開、關

【警告】本文章內容可能令人反感。未滿 18 歲的人士不可觀看或將本文章向該等人士出示。

回覆 引用 TOP

其實樓主你都唔駛特別開個呢啲post, 你所講0既, iPhone友大部份都知, 我只可以話, 世上無完美0既手機, 只有啱自己0既手機,iPhone唔啱你0既話, 就轉會, 我個人經驗, iPhone攞嚟做野, whatsapp,影相, apply pay, 呢啲基本野就好reliable,  但你要玩好多花神野, 就An機

引用:
原帖由 MuTeKi 於 2020-6-24 04:33 PM 發表

其實樓主你都唔駛特別開個呢啲post, 你所講0既, iPhone友大部份都知, 我只可以話, 世上無完美0既手機, 只有啱自己0既手機,iPhone唔啱你0既話, 就轉會, 我個人經驗, iPhone攞嚟做野, whatsapp,影相, apply pay, 呢啲基本野就好reliable,  但你要玩好多花神野, 就An機 ...
個fd轉會試用iphone後頗有微言,咪叫我幫佢post下心得文囉,都可以同大家討論下掛?
正如你都見好多師兄係唔同意我朋友既意見,但你又話"iphone友大部份都知",咁姐係同你認知既好大出入喎

我唯一一樣唔鍾意 iphone 嘅野,係上左 13.5.1 後連唔到手掣打機。

回覆 引用 TOP

打手

回覆 引用 TOP

我都覺得iphone好

回覆 引用 TOP

各有各好,我依家都用緊android同ios兩部都近依一年出嘅機,我就成日聽到用apple用啲人,用6-7年前嘅android黎比,又話lag影相又唔得,話iphone影相最靚,其實我覺得兩部都流暢度都差唔多,影相其實相比近一年嘅機黎講分別唔係太大,android機夜拍好少少,但唔會好大差別!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]