• 瀏覽: 2,995
  • 回覆: 42
  • 追帖: 1
這個網站提供了香港四大網絡商各制式的覆蓋範圍圖表
https://www.nperf.com/en/map/HK/-/357.3-Three/signal/?ll=22.32594131804433&lg=114.08065795898439&zoom=11

四大網絡商5G覆蓋圖拼一拼

熱賣及精選
我覺得看用戶人數更有意思:
1/6/2020~29/6/2020:
SMT - 1065778
3 - 797605
Csl - 2745124
CMHK - 737397
按coverage圖的顯示,當中5G使用程度似乎不足5%。

回覆 引用 TOP

中國移動係大埔中心或大埔墟收唔收到?

回覆 引用 TOP

淨係睇COVERAGE 無意思, 有D台既5G技術只係借4G扮5G, 隔離都有POST用左個個台話5G 速度甚至比4G差, 咁仲睇COVERAGE真係無用

謝分享, 睇黎如果出入香港/九龍區既人想用5G, 4間都無分別
咁都係睇返各台5G價錢/條款實際D

回覆 引用 TOP

5G費咁Q貴,覆蓋越多成本越大,半毛出在羊身上!

回覆 引用 TOP

真定假呀
CMHK個coverage好差架喎明明

除左3台有4G任用不限, 其他台收唔到5G既地方, 係咪收到4G都限1-5Mbps?定係等用曬5G數據先限1-5Mbps?

唔準 , 寫 csl 係我住條街有。。跟本都未有5g service

睇下頻段先喇!
5G 只係 CSL 及中移動,其它公司算吧

附件

Screenshot_20200628_194959.jpg(95.21 KB)

2020-6-30 12:13 AM

引用:
原帖由 walterpong 於 2020-6-29 04:59 PM 發表

淨係睇COVERAGE 無意思, 有D台既5G技術只係借4G扮5G, 隔離都有POST用左個個台話5G 速度甚至比4G差, 咁仲睇COVERAGE真係無用
我都用緊3既5G
又唔覺比4G仲慢

引用:
原帖由 sleepingHayHay 於 2020-6-29 06:20 PM 發表

除左3台有4G任用不限, 其他台收唔到5G既地方, 係咪收到4G都限1-5Mbps?定係等用曬5G數據先限1-5Mbps?
我見有D台一超左就係限左1-5Mbp

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sleepingHayHay 於 2020-6-29 06:20 PM 發表

請問3台5G 咩價錢? 同埋上圖3台5G 覆蓋, 可唔可以分析下即係邊到有5G? 同埋3台暗地限速5MB, 可唔可以都講下?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 平淡波兒 於 2020-6-30 01:07 AM 發表

我都用緊3既5G
又唔覺比4G仲慢
可唔可以出圖黎睇下, 最好比埋個V手勢, 好想睇下3台5G 速度

因為我見你連續5, 6個POST讚3台, 所以我相信好熟

引用:
原帖由 jackeiww 於 2020-6-30 12:13 AM 發表

睇下頻段先喇!
5G 只係 CSL 及中移動,其它公司算吧
唔怪得見用家測速, 普遍最快都係呢2間

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]