• 瀏覽: 2,427
  • 回覆: 16
  • 追帖: 2
講開華為及5G,呢篇文章好用,買5G手機前要睇:

香港 5G 行貨手機大檢閱!
超過大半是 「5G 不全」
https://m.eprice.com.hk/mobile/talk/4247/216212/1/

撮要:

換句話講,你部 5G 手機,最好支援晒 n1、n78 及 n79 頻段,支援唔晒,就係「5G 不全」。其中,n78 會係最主力,n1 會係次要,n79 有就最好。

睇完嗰表,原來咁多行貨 5G 手機都係「5G 不全」,22 款裡面,有 14 款咁多。以品牌計算,小米出機數算多,有四款 5G 行貨手機,但全部都係 「5G 不全」,不支援 n79。其中 POCO F2 Pro 同時不支援 n1,即係呢部機,係 5G 限制區,永遠都收唔到 5G,而用數碼通及 3HK 亦會好多地方收唔到 5G。而小米 10 Lite 及 POCO F2 Pro 喺雙卡雙待情況下,用唔到 5G。而 Sony,HTC 等大廠,第一次出 5G  手機,都係 5G 不全,不支援 n79,都做唔到雙卡情況下收 5G。而 vivo NEX 3 5G、黑鯊 3、Oppo Find 2X Pro 只支援 n78,5G 不全嘅情況嚴重。值得讚係三星及華為,全部 5G 手機都無呢 D 問題。

結論:5G 網絡未必係大家買手機嘅重點,但的確有網友想試新嘢。若果你對 5G 網絡有需求,就最好買部全 5G 頻段兼全面支援雙卡嘅 5G 手機。無理由又要洗錢,又要買部缺陷機架呀。

華為平5G手機都有齊咁多頻譜

熱賣及精選
師兄呢編資料好有用。

支持大叔2號好文

好文章要推

我用緊 P40 pro

引用:
原帖由 edenfovwin 於 2020-7-14 02:17 PM 發表

支持大叔2號好文
唔好玩篤爆

引用:
原帖由 大叔2020 於 2020-7-15 01:37 AM 發表

唔好玩篤爆
Yes sir

應該同粒CPU有關,華為U應該支援5G係最好。

大叔真係華爲代言人!

引用:
原帖由 大叔2020 於 2020-7-14 10:14 AM 發表

https://m.eprice.com.hk/mobile/talk/4247/216212/1/

撮要:

換句話講,你部 5G 手機,最好支援晒 n1、n78 及 n79  ...
華為一向係全頻

小米用5g, 就用唔到雙卡,咩玩法

文章好有用。

好文章,謝謝

引用:
原帖由 大叔2020 於 2020-7-14 10:14 AM 發表

撮要:

換句話講,你部 5G 手機,最好支援晒 n1、n78 及 n79  ...
剛入手了華為Mate 30 5g 國行水機., 因為用CSL 台,不是區區有5g 覆蓋,今日去了深水埗,收到5g , 速度非常快

引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 2020-7-16 01:37 AM 發表

剛入手了華為Mate 30 5g 國行水機., 因為用CSL 台,不是區區有5g 覆蓋,今日去了深水埗,收到5g , 速度非常快

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]